Megmozdult a sportvilág a haiti szenvedőkért

Vágólapra másolva!
2010.01.18. 16:59
null
Egy kislány az UNICEF adománygyűjtő ládájánál a 76ers meccse előtt (Fotó: Reuters)
Már dollármilliókra rúg a nagy észak-amerikai profi sportligák és az élsportolók által felajánlott összeg a haiti földrengés károsultjainak javára.

Mint arról vasárnap beszámoltunk, a teniszcsillagok Roger Federer kezdeményezésére egy nagy közönségsikert aratott bemutató bevételét ajánlották fel segítségként. Az NFL a játékos-szakszervezetekkel együtt összesen egymillió dollárt adományoz, csakúgy, mint az NBA és az MLB. Az NHL egyelőre százezer dollárt ajánlott fel segélyszervezeteknek.

Roddick és Nadal a melbourne-i bemutatón (Fotó: Reuters)
Roddick és Nadal a melbourne-i bemutatón (Fotó: Reuters)

Az UNICEF felkérésére a Philadelphia 76ers haiti származású centere, Samuel Dalembert fordult kéréssel a sportszerető közvéleményhez, és maga is százezer dollárral támogatja a segélyakciókat.

„Egyelőre nem tudok hazautazni, engedélyt kell kapnom, hogy Haitire menjek, pedig ha tehetném, minden nap odalátogatnék" – mondta Dalembert, aki a 76ers következő hazai mérkőzése előtt személyesen kéri a szurkolókat, hogy támogassák a segélyszervezetek munkáját.

Az NFL rájátszásából hátralevő mérkőzések mindegyike előtt a Vöröskeresztnek lehet felajánlásokat tenni, a Hendrick Motorsports NASCAR-csapat pedig saját költségén biztosít repülőgépet és személyzetet a mentőcsapatok szállítására. A Washington Redskins csapata szintén saját gépével szállít gyógyszert és ruhákat Haitire.

„Nem vagyunk segélyszervezet, de úgy éreztük, hogy mindent meg kell tennünk a segítségnyújtás érdekében egy ilyen szörnyű tragédia után. Ha kis dolgokkal is, de segítünk" – nyilatkozta az AP hírügynökségnek a Redskins tulajdonosa, Daniel Snyder.

A mexikói Pumas labdarúgócsapatának drukkerei segélycsomagokat cipelnek (Fotó: Reuters)
A mexikói Pumas labdarúgócsapatának drukkerei segélycsomagokat cipelnek (Fotó: Reuters)

A Red Sox baseballcsapata élelemmel és gyógyszerekkel, a World Team Tennis ruhákkal segít a 45-50 ezer áldozatot követelt természeti katasztrófa túlélőinek. A haiti közösséggel Miamiban eltöltött évei alatt szoros kapcsolatba került visszavonult kosárlabdázó csillag, Alonzo Mourning személyesen látogatott az országba a Project Medishare embereivel. Mourning és Dwyane Wade segélyalapot hoztak létre, és a Heat-drukkerektől is gyűjtenek. A golfozó Tiger Woods barátai szerint hárommillió dollárt adományoz.

A labdarúgók sem maradnak ki a segélynyújtásból: a január 25-i, lisszaboni Match Against Poverty teljes bevételét a haiti károsultaknak ajánlják fel. A mérkőzést az ENSZ felkérésére szervezték, a jótékonysági nagykövetek (többek között Ronaldo és Zinedine Zidane) pedig adományozásra kérték a szurkolókat a rendező Benfica vezetőségével együtt. A mexikói bajnoki mérkőzések előtt a szurkolók segélycsomagokat állítottak össze.

„Reméljük, hogy a meccsel felhívjuk a figyelmet a haiti áldozatokra, és segíteni tudunk a bevétellel a szenvedőknek. Tisztában vagyunk vele, hogy az összeg csepp a tengerben, de segítünk, amiben tudunk" – mondta Ronaldo. A lisszaboni meccsen megerősítette részvételét Kaká, Pavel Nedved, Fernando Hierro és Rui Costa is, a találkozót Pierluigi Collina vezeti.

A keddi földrengés több tízezer halálos áldozatot követelt, másfél millió embert pedig hajléktalanná tett Haitin. Kétmillióan éheznek, hárommillió ember szorul azonnali segítségre.


Világszerte emlékeztek: gGyászszünet a Bundesligában (Fotó: Action Images)
Világszerte emlékeztek: gGyászszünet a Bundesligában (Fotó: Action Images)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik