Vasárnapi megmérettetés: Overdose legnagyobb ellenfele önmaga

Vágólapra másolva!
2009.04.19. 09:50
Vasárnap a Nemzeti Lóverseny Kft. tíz galoppfutamot rendez a Kincsem parkban. A program 14 órakor kezdődik, a futamok félóránként startolnak, Overdose a 9. futamban rajtol, 18 óra körül.
Hatalmas érdeklődés kíséri Overdose vasárnapi futamát
Fotó: Meggyesi Bálint
Hatalmas érdeklődés kíséri Overdose vasárnapi futamát
Hatalmas érdeklődés kíséri Overdose vasárnapi futamát
Fotó: Meggyesi Bálint
Hatalmas érdeklődés kíséri Overdose vasárnapi futamát

A versenytáv 1000 méter – azért ennyi, mert a ló két következő, angliai versenyén is ennyit futnak. Az OTP-Hungária Nagydíjon az összdíjazás 7 millió forint, az első helyezett 3.8, a második 1.320 millió forintot kap, a harmadik díja 980 ezer, a negyediké 680 ezer, míg az ötödik helyezetté 280 ezer forint. A pénzdíj 10-10 százaléka az idomárt és a zsokét illeti meg, 80 százalék a tulajdonosé.

Pénteken megérkezett a csodazsoké, Christophe Soumillon, aki szombaton kilátogatott Dunakeszire. Noha találkozott már Overdose-zal, igazán testközelből most ismerhette meg. Mikóczy Zoltán tulajdonosnak a belga elmondta, meglátása szerint tavaly óta Dózi sokat fejlődött, erősödött.

A tulajdonos és a lovas megállapodtak abban, hogy a terveknek megfelelően a következő versenyeken is Soumillon üli meg a lovat, tehát a vasárnapi, budapesti futást követően négy angliai és a párizsi viadalokon is. Mikóczy a Nemzeti Sport Online érdeklődésére elmondta, az őszi programról csak ezt követően lesz értelme beszélni. Annak ellenére, hogy Soumillon nagy sztár, nemcsak a Kincsem parkban, hanem a többi futamon sem kap azért pénzt, hogy felül a lóra.

„Természetesen a versenyekkel kapcsolatban felvetődő költségeit én fedezem. Ha jól megy a lóval, akkor győzelem esetén az adott versenyen érvényben lévő tarifa, általában öt-tíz százalék közötti összeg üti a markát, s az elkövetkező versenyek összdíjazása sokkal nagyobb, mint a vasárnapi futamé” – fogalmazott a „csodaló” tulajdonosa

Mikóczy elmondta, Overdose pataérzékenysége elmúlt, míg arra a kérdésre, hogy mennyire volt tervezett Orbán Viktor korábbi miniszterelnök látogatása, ezt válaszolta: „Egyáltalán nem volt tervezett, de amikor megtudtam, hogy szeretné meglátogatni Overdose-t és almával megkínálni, nem mondtam nemet. A lósport különben nem politizál. Ha a jelenlegi miniszterelnöknek, Bajnai Gordonnak ilyen kívánsága lenne, neki is lehetőséget adnánk.”

Soumillon a Gresham-palotában szállt meg, de állítólag Budapestre érkezett a New York Times tudósítója is, és a szakma felcsigázott érdeklődéssel várja a futamot. Hogy mégis mit mond a szakma, arra álljon itt Mikóczy zárszava: „Dózit a világ leggyorsabb lovának tartják, ugyanakkor mindaddig nem minősülhet annak, amíg a legnagyobb presztízsű versenyeken el nem indul. Mindenkit megnyugtattam: megyünk, csak előbb nyerni akarunk a Kincsem parkban is. Ahol egyébként Overdose legnagyobb ellenfele önmaga, mert mindenki biztosra veszi a győzelmét.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik