A NOB elegendőnek tartja, ha Michael Phelps bocsánatot kér

Vágólapra másolva!
2009.02.02. 15:12
Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának doppingellenes ügynöksége (USADA), valamint úszószövetsége is sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Michael Phelps, a pekingi játékok sztárja marihuána szívására alkalmas pipát használt, ugyanakkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megelégszik a versenyző bocsánatkérésével.
Michael Phelps elismerte, hibázott
Fotó: Action Images
Michael Phelps elismerte, hibázott
Michael Phelps elismerte, hibázott
Fotó: Action Images
Michael Phelps elismerte, hibázott

A kínai fővárosban nyolc aranyéremmel rekordot felállító fenoménról a News of the World című brit lap közölt képet, amelyen pipázik. A lap nem állította, hogy az úszó marihuánát fogyaszt, ám jelezte: az eszközt általában kábítószer szívására használják. Phelps elismerte, hogy a fotó valódi, egyben bocsánatot kért mindenkitől, és hangsúlyozta, többé ez nem fordul elő.

Travis Tygart, az USADA vezetője szerint Phelps irtózatosan helytelenül cselekedett, viselkedésével becsapta a világot. Hozzátette: a „fű” fogyasztása versenyen kívül nem tiltott, ugyanakkor ha az illető e szerrel fennakad a doppingellenőrzésen, minden felelősséget vállalnia kell.

Az úszószövetség kiemelte, az olimpiai bajnokok példaképek, akikre felnéznek az emberek. Különösen a fiatalok, akiknek ezzel szétrombolja álmaikat. „Reméljük, Michael tanul az incidensből, és továbblép a jó irányba” – áll a közleményben.

Hasonlóan vélekedett az ország olimpiai bizottsága, amely csalódottságát fejezte ki Phelps tette miatt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jelezte: elegendőnek tartja az úszó bocsánatkérését.

„Michael Phelps nagy olimpiai bajnok. Bocsánatot kért nem megfelelő viselkedéséért. Nincs okunk kételkedni őszinteségében és elkötelezettségében, továbbra is példakép marad” – szól a NOB közleménye.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik