A mai megnyitóval hivatalosan is megkezdődik a világbajnokság

Vágólapra másolva!
2009.07.18. 09:34
Bár a műugrás selejtezőivel már pénteken megekzdődött a római vizes világbajnokság, a hivatalos megnyitóünnepségre csak ma kerül sor az olasz fővárosban. Vasárnap délelőtt a női vízilabdázóknak szurkolhatunk, Petrovics Mátyás tanítványai Kínával játszanak az 1. fordulóban. Ugyancsak vasárnap szinkrontoronyugrásban és hosszútávúszásban is érdekeltek leszünk. Férfi vízilabdázóink hétfőn kezdenek, míg a medencében július 26-tól láthatjuk az úszók versenyszámait.
A szinkronúszás versenyszámai is megkezdődtek Rómában
Fotó: Reuters
A szinkronúszás versenyszámai is megkezdődtek Rómában
A szinkronúszás versenyszámai is megkezdődtek Rómában
Fotó: Reuters
A szinkronúszás versenyszámai is megkezdődtek Rómában

Vizes vb Rómában. Elnézve a helyszíneit nem kell csalódnunk, a nyári sportágakhoz méltó körítés mellett kerül sor a világ egyik legjelentősebb sporteseményére.

A Róma kikötővárosrészében, Ostiában rendezendő hosszútávúszás kivételével az összes többi megméretésre egy helyszínen kerül sor: a legendás labdarúgó-stadion, a Stadio Olimpico szomszédságában, ahol hat medencét alakítottak ki a szervezők, akik mintegy 400 ezer látogatóval számolnak a 17 nap alatt.

A műugrók két számával pénteken, hivatalosan (a megnyitóval) szombaton kezdődik az esemény, amelytől oly sok szépet várunk: Cseh Lászlóval az élen érmekért küzdenek az úszók, döntőbe igyekszik az ország egyik kedvenc csapata, a Kemény Dénes irányította férfi pólóválogatott, és a női vízilabdázók is szeretnék megismételni 2005-ös produkciójukat, amikor is elsők lettek. Ráadásul már 1994-ben is vb-t nyertek – Rómában…

A szombati megnyitóünnepség előtt, pénteken a férfi 1 méter és a női toronyugrás selejtezőivel megkezdődött a vb-n a műugrókküzdelme (Tekintse meg az első nap legjobb képeit!). Utóbbi számban mindjárt két magyar versenyzőnek is szoríthattunk: Kormos Villő a 22., míg Mátyás Melinda, akinek „beakadt” a háta verseny előtt, a 23. helyen zárt.

Vasárnap megkezdi szereplését a női vízilabda-válogatott. Petrovics Mátyás csapata a házigazda Olaszországgal, Üzbegisztánnal és Kínával együtt az A-csoportba került. A mieink holnap Kínával játszanak.

Férfi vízilabdában a csoportban Dél-Afrika, Kanada és Németország lesz a Kemény-csapat ellenfele, a mieink az 1. fordulóban hétfőn Kanada ellen játszanak. A férfiaknál és a nőknél is 16 válogatott küzd a világbajnoki címért, a csoportmeccsek után nyolcaddöntőkkel folytatódik a vb (a csoportokból az első három jut tovább, a másodikok a harmadikokkal játszanak, míg a csoportgyőztesek automatikusan a negyeddöntőbe jutnak).

A hosszútávúszás versenyszámai vasárnap kezdődnek. A magyar színeket hárman képviselik – Balogh Vanessza, Gercsák Csaba, Gyurta Gegely –, de közülük Gercsák három számban is indul.

Az uszodában július 26-án kezdődik az élet. Természetesen ott lesz majd a medencében Michael Phelps, Ryan Lochte, Aaron Peirsol, Alain Bernard, Frederick Bousquet, Tyler Clary, Eric Shanteau, Luca Marin, vagy éppen Stephanie Rice – hogy csak néhány világklasszist említsünk. No meg persze az ugyancsak világklasszis Cseh László, és a többi sikerre éhes magyar úszó.

Ez a világbajnokság az úszók mellett alighanem a dresszgyártók versenye is lesz majd, hiszen újabb és újabb gyártók állították elő az újabb és újabb dresszeket, így aztán mostanra már nem csak a Speedo LZR Racer ruhája játssza a központi szerepet ebben a sportágban, hanem ott van az Arena, a Jaked, a BlueSeventy – és még sorolhatnánk. Nincsenek már papírformaeredmények, totálbiztos tippek, „befutók” – egyvalami biztos: a sok-sok világrekord.

És remélhetőleg szép magyar sikereket is láthatunk majd, az úszók és a vízilabdázók révén egyaránt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik