Kerekesszék nem akadály: a pararögbi rejtelmeitől a kosárlabdáig

M.A. M.A.M.A. M.A.
Vágólapra másolva!
2008.09.14. 00:45
A kínaiak egyik legfontosabb feladatuknak az akadálymentesítést tartották Pekingben, és jó úton is járnak, ám eközben néhány csarnokban folyamatos a tolókocsi-csihipuhi.
Hatalmas küzdelem: Új-Zéland–Ausztrália presztízsmeccs a paralimpián
Fotó: Reuters
Hatalmas küzdelem: Új-Zéland–Ausztrália presztízsmeccs a paralimpián
Hatalmas küzdelem: Új-Zéland–Ausztrália presztízsmeccs a paralimpián
Fotó: Reuters
Hatalmas küzdelem: Új-Zéland–Ausztrália presztízsmeccs a paralimpián

Megmagyarázzuk. Egy paralimpián természetesen megszokott látvány, hogy valaki kerekesszékben ül, sőt gyakorlatilag alig van olyan a játékok műsorán jelenleg szereplő 20 sportág közül, amelyben ne lennének olyan versenyzők, akik a hétköznapi életüket eme segédeszközzel élik. Viszont csak mostanában kezdenek divatosakká válni azok a parasportok, amelyekben érintkeznek is egymással ezek a bizonyos tolókocsik.

A két konkrét példa: a kerekes székes kosárlabda és rögbi(!).

Előbbiről már viszonylag sokat lehetett hallani, utóbbi viszont még gyerekcipőben sem jár otthon. Persze nem csoda: egyrészt maga az alapsportág, az angolszász országokban imádott rögbi sem a legnépszerűbb nálunk, ennek a válfajának pedig olyan az eszközigénye, amit ember legyen a talpán, aki finanszíroz. Mert még véletlenül se olyasfajta tolókocsikat képzeljen ide az olvasó, amilyeneket a magyar utcákon lát…

Ezek itt megerősített szerkezetek, melyek olyannyira strapabírók kellenek, hogy legyenek, hogy elviseljék az állandó koccanásokat, sőt a szintén nem ritka borulásokat is. Mert ne gondolja senki, hogy a mozgássérült kíméli a másik mozgássérültet, az ellenfelet: akkora lendülettel mennek egymásnak a természetesen erős felsőtestű játékosok, hogy szinte szikráznak a székek.

Ha nem is ennyire kemények az ütközések, azért a pararögbihez hasonlóan teremben játszódó kosárlabda küzdelmei sem nevezhetők kisasszonysportnak – pedig ezt a játékot hölgyek is űzik ám… Amennyire az igazi kosárlabda keménnyé vált a játék folyamatos gyorsulása, és a testi érintkezések megszaporodása által, annyira követte ezt a tendenciát a tolókocsis változata is, csak itt nem a játékosok feszülnek egymásnak egy-egy elzáráskor, vagy lepattanóért vívott harcban, hanem a kerekes székek.

Bár szombaton a férfiak negyeddöntőjében nem feszült egymásnak az Egyesült Államok és Irán válogatottja – utóbbi nem állt ki, de állítólag nem politikai okokból –, láthattunk utána épp elég éles meccset, hiszen már az erősebbik és a gyengébbik nem csatározásai is az egyenes kieséses szakaszukban tartanak.

És itt is láthattunk nem egy kerékcserét, amely immár nemcsak a technikai sportokban, hanem a mozgássérültek rögbijében is állandó eleme a show-nak: és most már a kosarasok is kezdik megtanulni, hogyan kell villámgyorsan leszerelni és felszerelni a guruló eszközt.

Az oldalvonal mellett mindig akad egy-két tartalék…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik