Kézikönyvet kapnak az olimpikonok a doppingellenőrzésekhez

Vágólapra másolva!
2007.11.23. 17:45
A pekingi olimpiai felkészülés és a szereplés nemrég bejelentett állami támogatásának mértéke elegendő a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége szerint (az ülésen megjelent Elbert Gábor szakállamtitkár megerősítette, hogy a Pénzügyminisztérium valamennyi igényt, valamint az előrehozott folyósítási határidőket is helyben hagyta). Az ugyanakkor látszik, hogy az előző évek súlyos forráshiánya rányomja a bélyegét a kvalifikációs szereplésre.
Nagy Tímea Sydneyben és Athénban is aranyérmet szerzett
Németh Ferenc
Nagy Tímea Sydneyben és Athénban is aranyérmet szerzett
Nagy Tímea Sydneyben és Athénban is aranyérmet szerzett
Németh Ferenc
Nagy Tímea Sydneyben és Athénban is aranyérmet szerzett

Az athéni játékokat megelőző esztendővel összevetve a világbajnokságokon szerzett érmek és pontok száma szinte teljesen azonos (2003: 23 érem, 5 arany, 140 pont – 2007: 22 érem, 6 arany, 140 pont, és még hátravan a női kézilabda vb), tehát a bravúrok most sem maradtak el.

Athénben 17 érmet szereztünk (8 aranyat és 144 pontot), azaz a mostani kilátások is már-már ugyanolyanok, a lassú visszacsúszás ugyanakkor számottevően érezhető a kvóták számán.

Athén előtt ilyenkor már 147-en voltak a fedélzeten, ehhez képest a jelenlegi 83-as létszám még úgy is kevésnek tűnik, hogy a kézilabda kvalifikációs menetrendje időközben változott (akkor a két csapat 30 főt jelentett, enélkül 117-en voltak biztos utazók). Jövőre még 21 sportágnak van esélye a kvalifikációra, de Kovács Tamás sportigazgató szerint 165-175 fős olimpiai csapattal kell számolni (2004-ben 219 magyar indulhatott a játékokon).

Az ugyanakkor örömteli, hogy a különböző utánpótlás-programoknak hála a nemzetközi szinten fantasztikusan állnak helyt korosztályos sportolóink, így már most körvonalazódik egy rendkívül sokra hivatott londoni csapat. Schmitt Pál egyszersmind bejelentette, hogy amint ismertté válnak a 2010-es ifjúsági olimpiai játékok részletei, a MOB megkezdi a fiatalok felkészülési programjának egyeztetését, kidolgozását.

Az elnökség elfogadta a MOB jövő évi költségvetésének tervezetét: a 420 milliós saját bevételből a következő esztendőben nem elsősorban a nagy sportágakat támogatják, mint eddig, hanem egy-egy kisebb, de sokra hivatott olimpikonokat nevelő sportágat karolnak fel; és a segélykéréseknek is igyekszik eleget tenni a MOB (2007-ben a tervezett 10 millió helyett 30 millió forintot osztott ki rendkívüli helyzeteket orvosolandó).

Folytatódhat az Olimpikon Életút Program, melynek keretében több mint száz sportoló felsőoktatási tanulmányainak költségeihez járul hozzá a MOB; emellett, újabb sportdiplomáciai sikerként, 24 fiatal olimpiai kerettagnak szerzett féléves NOB-ösztöndíjat, összesen 110 ezer dollár értékben.

Berkes István, a Sportkórház főigazgatója röviden tájékoztatta az elnökséget arról, hogy a szakállamtitkársággal és az egészségügyi minisztériummal folytatott tárgyalások rendezhetik az OSEI és a válogatottak mellett működő keretorvosok korábban már-már tragikusnak tűnő helyzetét.

A közelmúlt fejleményeiből okulva a Magyar Olimpiai Bizottság heteken belül valamennyi kerettagnak és szakvezetőnek kézikönyvet bocsát a rendelkezésére, amelyben megtalálhatók a doppingellenőrzés szereplőinek jogai és kötelességei, mind a sportolók, mind kísérőik, mind az ellenőrök szempontjából.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik