Tyson Gay megállíthatatlan, 100 után 200-on sem talált legyőzőre

Vágólapra másolva!
2007.08.30. 16:26
Az amerikai Tyson Gay a 100 m után a 200 megnyerésével duplázott az oszakai atlétikai világbajnokság hatodik napján. Női 400 m gáton a nagy visszatérő, Jana Rawlinson megverte a világcsúcstartó és címvédő orosz Julia Pecsonkinát. Női kalapácsvetésben a német Betty Heidler győzött.
Tyson Gay parádézott, egyértelmű sikert aratott a sprinttávokon
Reuters
Tyson Gay parádézott, egyértelmű sikert aratott a sprinttávokon
Tyson Gay parádézott, egyértelmű sikert aratott a sprinttávokon
Reuters
Tyson Gay parádézott, egyértelmű sikert aratott a sprinttávokon

Kisebb meglepetés született női kalapácsvetésben, melyben - a vb előtt lebukott, világcsúcstartó orosz Tayjana Liszenko távollétében - nevesebb riválisai előtt a német Betty Heidler szerezte meg az aranyérmet. Az athéni olimpia harmadik helyezettje 74,76 méterrel végzett az élen, két centivel megelőzve a 2001-es és 2003-as győztes kubai Yipsi Morenót, aki utolsó dobásával majdnem triplázott. Harmadik az Ázsia Játékokon nyertes kínai Csang Ven-hsziu (Zhang Wenxiu) lett.

Női 400 m gáton a nagy visszatérő, Jana Rawlinson megverte a világcsúcstartó és címvédő orosz Julia Pecsonkinát. A szülés után újra versenyző ausztrál vezetésével fordultak a célegyenesbe a futók, de az utolsó gátnál Pecsonkina befogta a 2003-as világbajnokot. Innentől viszont ismét Rawlinson bizonyult gyorsabbnak, s 53.31 mp-cel diadalmaskodott. A bronzérem a kiválóan hajrázó lengyel Anna Jesiennek jutott.

A férfi távolugrás a panamai Irving Saladino és az amerikai Dwight Phillips különcsatájának ígérkezett, s fantasztikus befejezést hozott. A kétszeres vb-győztes, címvédő és olimpiai bajnok Phillips elsőre 8,30 méterig repült, akárcsak másodikra a Helsinki óta 24 versenyén 22-szer győztes Saladino. Harmadikra viszont a panamai átvette a vezetést (8,46). A harmadik helyen az olasz Európa-bajnok Andrew Howe állt 8,20-szal, s ez a sorrend nem változott az utolsó sorozatig.

Akkor előbb az ukrán Olekszij Lukasevics fölugrott a dobogóra 8,25-tel, de csak rövid ideig érezhette magát bronzérmesnek. A 22 éves Howe ugyanis egy centivel felülmúlta Saladinót (8,47), majd őrjöngő magánszámba kezdett, mezét letépve magáról. Phillips már nem tudott javítani, Saladino viszont, a verseny utolsó ugrójaként 8,57 méterig repült, s most rajta volt a sor, hogy győzelmi örömtáncot járjon.

A nap zárásaként és csúcspontjaként következett a férfi 200 m, ahol Tyson Gay 100 m megnyerése után duplázásra készült. Idén 19.62 mp-et futott az amerikai bajnokságon, ez minden idők második legjobbja Micheal Johnson 19.32 mp-es világcsúcsa után. A döntőbe jutás során már látszott, hogy 20 mp-en belüli eredmény születik ezúttal is, s ez Gay mellett a junior világbajnok jamaicai Usain Boltnak volt köszönhető, aki igyekezett megszorítani riválisát.

Ez csak a hajráig sikerült, mert Gay tisztán, nagyszerű idővel, 19.76 mp-cel diadalmaskodott. Ezzel második aranyát gyűjtötte be, s 120 ezer dollárnál tart a kereseti listán. A harmadik helyet a 2005-ös vb-második amerikai Wallace Spearmon szerezte meg. (MTI)

VIDEÓ – TYSON GAY GYŐZELME 100 MÉTEREN


VIDEÓ – TYSON GAY GYŐZELME 200 MÉTEREN

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik