K1-gála Debrecenben: ki lesz a bunyókirály a Főnixben?

Vágólapra másolva!
2007.08.19. 11:05
Vasárnap hat órakor kezdődik a debreceni Főnix Csarnokban az 5. Magyar Nagydíj. A K–1 öt évvel ezelőtt még szinte ismeretlen volt itthon, mostanra azonban rendkívül népszerű vált. A magyar küzdősportrajongók már megszokták, hogy augusztusban rangos K–1-viadalt rendeznek Debrecenben.
Karacs Attila nem tagja a Magyar Nagydíj mezőnyének, ezúttal a presztízsküzdelem egyik résztvevője lesz
Mirkó István
Karacs Attila nem tagja a Magyar Nagydíj mezőnyének, ezúttal a presztízsküzdelem egyik résztvevője lesz
Karacs Attila nem tagja a Magyar Nagydíj mezőnyének, ezúttal a presztízsküzdelem egyik résztvevője lesz
Mirkó István
Karacs Attila nem tagja a Magyar Nagydíj mezőnyének, ezúttal a presztízsküzdelem egyik résztvevője lesz

Az ötödik Magyar Nagydíj licenctulajdonosa, az FSPU Hungary Kft. vezetője, Katona Attila már 1995-ben belekóstolt a sportág légkörébe, amikor tanítványával, a profi kick-box-világbajnok Tumbász Józseffel részt vett egy japán viadalon.

Magával ragadta a hangulat, ám hiába vette fel azonnal a kapcsolatot a sportág atyjával, Kazujosi Isiivel, akkor még nem volt esély arra, hogy a szigetországon kívül K–1-mérkőzéseket rendezzenek.

A szigor 2000-ben kezdett enyhülni, lassan megnyíltak a határok, az európai összecsapásokon külföldi licenccel magyar versenyzők is szorítóba léphettek. 2001 decemberében a magyar verseny rendezéséről is megállapodtak, így 2003 augusztusában elindulhatott a Magyar Nagydíj.

Itthon öt évvel ezelőtt szinte teljesen ismeretlen volt a K–1, pedig a sportág ekkor már világszerte a küzdősportok csúcsának számított. Debrecenben 1990 óta jelentős érdeklődés övezte a kick-box-rendezvényeket, ezért a hajdúsági városban könnyebb volt bevezetni a K–1-et.

A magyarországi rendezésekre eddig nem lehetett panasz, a japán vezetők értékelése szerint az amszterdami viadal után a második legjobban sikerült európai esemény a tavalyi budapesti európai előselejtező volt.

Vasárnap Debrecenben nyolc versenyző alkotja a mezőnyt, s lehetetlen megjósolni, ki nyer. A hat magyar bunyós mellett a holland Mark Bos és a francia Souleimane Konate lép a kötelek közé.

A motivációval nem lehet gond, hiszen a bajnok esélyt kap arra is, hogy újabb nemzetközi K–1viadalokon, például a 2008-as európai előselejtezőn induljon.

Napjaink legjobb hazai K–1versenyzője, az oszakai világbajnoki döntőbe vágyó Karacs Attila nem tagja a Magyar Nagydíj mezőnyének, ezúttal a presztízsküzdelem egyik résztvevője lesz, mert őt immár magasabban rangsorolják, mint a vasárnapi viadal többi indulóját.

A részletes program (kezdési idő: 17.45 óra)
K-1 Max: Goran Kovacevic (horvát)–Nagy Zsolt (magyar)
K-1 tartalékmérkőzés: Kis Balázs (magyar)–Boros Attila (magyar)
1. selejtező: Veres Ádám (magyar)–Meiszter Gábor (magyar)
2. selejtező: Mark Bos (holland)–Török Dániel (magyar)
3. selejtező: Souleimane Konate (francia)–Ferencz József (magyar)
4. selejtező: Jánosi László (magyar)–Zilai Sándor (magyar)
K-1 MMA: Sasa Lazic (bosnyák)–Német „Tatár” Gábor (magyar)
1. elődöntő: az 1. és a 2. selejtező győztese
2. elődöntő: a 3. és a 4. selejtező győztese
Superfight-mérkőzés: Petar Majstorovic (svájci)–Nagy Tibor (magyar)
Superfight-mérkőzés: Luca Sabatini (olasz)–Karacs Attila (magyar)
Döntő: az elődöntők győztesei
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik