Berki Krisztián a dobogó legfelső fokára szeretne lépni

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2007.04.25. 16:13
A lólengés aranyérméért utazik Berki Krisztián Amszterdamba, az Európa-bajnokságra. Berki mellett Hetrovics Marcell és Korcsmáros Enikő kerülhet döntőbe a kontinensviadalon.
Berki Krisztián gyakorlatának kulcsmomentuma, hogy sikerüljön az olló egész fordulatot kézállásba feltennie
Berki Krisztián gyakorlatának kulcsmomentuma, hogy sikerüljön az olló egész fordulatot kézállásba feltennie
Berki Krisztián gyakorlatának kulcsmomentuma, hogy sikerüljön az olló egész fordulatot kézállásba feltennie
Berki Krisztián gyakorlatának kulcsmomentuma, hogy sikerüljön az olló egész fordulatot kézállásba feltennie
Csütörtökön a nők selejtező versenyével kezdődik meg Amszterdamban a második egyéni Európa-bajnokság. Az elsőről kedves emlékei lehetnek a magyar tornászoknak, és nem csak azért, mert annak a kontinensviadalnak Debrecen adott otthont. A hazai rendezés mellett két másik sikernek is örülhettünk, hiszen Berki Krisztián lólengésben arany-, míg Gál Róbert talajon bronzérmet szerzett.

Gál sérülés miatt nem lehet ott Amszterdamban, ott lesz viszont az Eb-n Berki Krisztián, akitől egyértelműen aranyérmet vár mindenki. „Nagyon várom az Európa-bajnokságot, és bízom benne, hogy felállhatok a dobogó legfelső fokára – mondta Berki. – Amszterdamban szerenkénti Eb-t rendeznek, vagyis főként szerspecialisták indulnak a versenyen. Így aztán biztosan nem lesz könnyű dolgom. Az új elemet egyre biztosabban hajtom végre, a gyakorlatomat az idén csak a maribori Világkupa-verseny selejtezőjében rontottam el. Akkor összekaptam magam a döntőre, és megnyertem a versenyt. Amszterdamban a selejtezőben biztosan nem hibázhatok ekkorát, de nem is szeretnék arra gondolni, hogy rontok. Mindkét alkalommal, a selejtezőben és a döntőben is hibátlanul kell megcsinálnom a gyakorlatomat, és akkor annyit mindenképpen elmondhatok, hogy én mindent megtettem a sikerért, az aranyéremét."

Karácsony István, a férfi tornászok szakmai igazgatója is egyértelműen fogalmazott: „Berki Krisztiántól aranyérmet várunk, nem ezüstöt, és nem bronzot. Krisztián szeptemberben Stuttgartban világbajnok szeretne lenni, hiszen csak ebben az esetben indulhat az olimpián, így a kontinensviadal első helye határozott elvárásunk tőle."

A férfiak közül Hetrovics Marcell az egyéni összetett versenyben érhet el döntős helyezést. A jó eredmény már csak azért is fontos lenne, mert Hetrovicsnak is van esélye a pekingi kvótaszerzésre, ehhez azonban a vb-n az egyéni összetett versenyben minél jobb helyezést kell elérnie. Az amszterdami jó szereplés pedig sokat segíthetne a világbajnoki felkészülésben. Hídvégi Vid lovon szerezhet meglepetést, ha megcsinálja az új elemet, amelyet már régóta gyakorol. „Hídvégi újítása abban áll, hogy a test hátsó részével halad a ló felett, ilyet még senki sem csinált eddig a világon, ha az Európa-bajnokságon bemutatja ezt Vid, bekerülhet a nyolcas döntőbe" – mondta Karácsony István.

Női versenyzőinkkel szemben nincsenek ilyen nagy elvárásai a szakvezetőségnek. „Korcsmáros Enikő egyéni összetett szereplése meghatározó lehet. Enikő az egyik olyan tornászunk, aki a világbajnokságon kivívhatja az olimpiai kvalifikációt, az Európa-bajnokságon pedig képet kaphatunk ezzel kapcsolatos esélyeiről. Az európai nemzeteket tekintve mindenképpen" – fogalmazott Draskóczy Imre sportágvezető.

A magyar csapat

Férfiak:
Hetrovics Marcell (egyéni összetett), Czingli László (egyéni összetett), Berki Krisztián (lólengés), Hídvégi Vid (lólengés, korlát), Szalontai István (talaj, ugrás, nyújtó), Horváth Dávid (talaj, korlát, nyújtó)
Nők.
Korcsmáros Enikő (egyéni összetett), Csillag Tünde (egyéni összetett), Csiszár Anna (gerenda, talaj)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik