Nyikita Szimonjan kikosarazta Vaszilij Sztálint

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2023.11.05. 09:32
null
Nyikita Szimonjan (jobbra) és Billy Wright, a két csapatkapitány az 1958-as világbajnokság Anglia–Szovjetúnió (2:2) mérkőzése előtt, a játékvezető Zsolt István
Címkék
Rendkívüli történetet osztott meg az 1950-es évek szovjet futballvilágáról jubileumi, ötvenedik számábana The Blizzard, az angliai „értelmiségi futballfolyóirat”. Főszerepben Nyikita Szimonjan, a Puskás Aréna avatója, akia klubhűség jegyében nemet mondott Vaszilij Sztálin csábítására.

 

„Nem is találok szavakat, akkora megtiszteltetés ez. Szinte úgy érzem, nem is vagyok méltó a szerepre. Az lenne a legjobb, ha az akkori magyar futball nagyjai közül vállalhatná még valaki, nagy fájdalmam, hogy már nem találkozhatok velük”– nyilatkozta a Nemzeti Sportnak 2019-ben Nyikita Szimonjan, az Orosz Labdarúgó-szövetség akkor 93 (ma már 97!) éves alelnöke, a Szpartak Moszkva négyszeres bajnok, hússzoros szovjet válogatott csatára, mielőtt elvégezte a kezdőrúgást a Puskás Aréna avató mérkőzése, a Magyarország–Uruguay (1–2) találkozó előtt.

Mint akkoriban sok helyen elhangzott, az örmény származású sportembert azért kérték fel a feladatra, mert ő volt az, aki már a Népstadion 1953-as átadási ünnepségén, a Bp. Honvéd–Szpartak Moszkva (3:2) mérkőzésén is kulcsszerepet vállalt a szovjet csapat kapitányaként és gólszerzőjeként.

A magyar futballtörténelemhez ilyen formán erős szállal kötődő labdarúgó pályafutásának egyik kevéssé ismert, igencsak kiélezett mozzanatát idézte fel Igor Rabiner, az elismert moszkvai sportújságíró és sporttörténész a The Blizzard című angol futballfolyóirat legutóbbi számában. A „Visszautasítani Sztálin fiát”cím tömören összefoglalja Szimonjan kalandjának politikai tétjét. Ha egy mondatban foglalnánk össze, a lényeg ennyi: 1951-ben a Szpartak Moszkva klubcsillaga nemet mondott Vaszilij Sztálinnak, a rettegett diktátor fiának, aki át akarta vinni saját csapatához, a légierő sportegyesületéhez, a vezetésével működő VVSZ-hez. Érdemes azonban megismerni a történelmileg pikáns epizód részleteit, mégpedig az eseményekről Rabinernek beszámoló Szimonjan elbeszélésében.

Joszif Visszarionovics Sztálin és gyermekei, Nyikolaj és Szvetlana
Joszif Visszarionovics Sztálin és gyermekei, Nyikolaj és Szvetlana

„Kétszeres szovjet gólkirály voltam már, amikor a Szpartakkal Kiszlovodszkban edzőtáboroztunk. Táncolni akartunk este, már indultunk volna a városba, amikor hallottam, hogy valaki szólít: »Szimonjan, gyere ide!« Szergej Kapelkin, a CSDKA korábbi játékosa és Mihail Sztyepanjan volt az, mindketten Vaszilij Sztálin szárnysegédei. »Nyikita, valamit közölnünk kell veled!« – mondták, és elvittek a szállásunkként szolgáló szanatóriumhoz közeli dácsába. Ott, az állami nyaralóban árulták el, miről van szó: »Vaszilij Joszifovics hív a csapatához. Gondold csak el, Vszevolod Bobrovval micsoda párost alkottok majd a csatársor közepén! Bárkit széttéptek...« Határozottan feleltem nekik, nem megyek sehova a Szpartakból. Akkor próbálkoztak máshogyan. Tolmácsolták, hogy Vaszilij Joszifovics a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa megbízásából meghív egy fogadásra. Ez sem működött, pedig ekkor már fantasztikus körülményeket, lakást is ígértek. A harmadik kísérlet viszont hatékonynak bizonyult. Csúnyán leitattak a szemetek, telenyomtak alkohollal. És aztán előadták: »Figyelj, a főnök elküldött érted egy katonai repülőgépet hattagú személyzettel, valamint minket, két seggfejet, nem mehetünk vissza hozzá azzal, hogy nem teljesítettük a feladatot. Mit csinál majd velünk? Induljunk, és ha nem akarsz átigazolni a VVSZ-be, mondd meg szemtől szemben Vaszilij Sztálinnak!« Józanul biztosan nem mentem volna bele ebbe, de akkor csak legyintettem: »Rendben, menjünk!«”

A történet folytatása szerint a kis társaság szépen felszállt a katonai repülőgépre, a kiszemelt játékost gondosan beborították takaróval, és a Moszkváig tartó út alatt többé-kevésbé ki is párolgott belőle az alkoholgőz. A szovjet fővárosban aztán egyenesen a birodalomvezér fiának házához hajtottak, a lakásban kényelmes kanapéra ültették le az odahurcolt vendéget. És hogy mi következett ezután?

„Vaszilij Joszifovics előkászálódott a másik szobából pizsamában– folytatta Szimonjan. – Úgy tűnt, mint aki már be van rúgva. Így kezdte: »Megesküdtem anyám hamvaira, hogy az én csapatomban fogsz játszani. Felelj hát, jössz hozzánk?!« Talán túlságosan fiatal voltam ahhoz, hogy felmérjem válaszom következményeit, mindenesetre nyíltan elmondtam, hogy szeretnék a Szpartakban maradni. Sztálin meglepő nyugalommal vette tudomásul a feleletet: »Valóban? Akkor menj!« Sietősen távoztam, a segédei azonban utánam szóltak, és visszarendeltek. Akkoriban Nyikita Hruscsov állt a moszkvai pártbizottság élén, Ivan Rumjancev pedig a városi főtitkár volt. Ifjabb Sztálin újra megszólított: »Hallom, attól tartasz, hogy Hruscsov és Rumjancev akadályt gördít az átigazolásod elé. Ne aggódj, velük ezt elrendezem!« »Nem, Vaszilij Joszifovics – válaszoltam. – Pontosan tudom, hogy ha beleegyezésemet adom, öt percen belül a VVSZ játékosa leszek. De a Szpartaknál bontakoztam ki edzőim és játékostársaim segítségével. Engedje meg, hogy maradjak!« Ez végleg meggyőzte. Emberei felé fordulva megemelte a hangját: »Hallották? Az igazság jobb, mint bármilyen hazugság a világon. Köszönöm, Nyikita, hogy őszinte voltál hozzám. Mehetsz, és játszhatsz a Szpartakodban! És ne felejtsd, hogy bármikor, bármilyen helyzetben számíthatsz rám, mindig tárt karokkal várunk.”

Ami ezután történt, az már orosz népmesébe illő hőstörténet kevésbé szép része, ugyanakkor árulkodik a korabeli szovjet futballközeg légköréről.

„Visszatértem a kiszlovodszki edzőtáborba, ahol senki sem tudta, hová tűntem. »Hol voltál, bazmeg?!« – rivallt rám valaki, mire elhatároztam, egy kicsit húzni fogom őket, és keményen visszakérdeztem: »Hogy merészelsz így beszélni a szovjet hadsereg tisztjével?« »Milyen tiszttel?« »Egy tiszttel a légierő csapatából.« »Ne beszélj hülyeséget!« Megmutattam a vonatjegyet, amelyet a légierő állított ki nekem visszafelé. Az illető indulatba jött: »A Szpartak-szurkolók pofán fognak verni, és helyesen teszik!«”

Ezen a ponton azonban már felfedte a történteket Szimonjan, Vaszilij Sztálint pedig tartotta szavát, a csatár akadálytalanul futballozhatott tovább a Szpartakban. Ami a VVSZ első emberét illeti, édesapja 1953-ban bekövetkezett halála az ő sorsát is megpecsételte, súlyos börtönévek vártak rá, majd 1962-ben, negyvenévesen, rejtélyes körülmények között, állítólag súlyos alkoholistaként elhunyt. Szinte magától értetődött, hogy az 1953-as fordulat nyomán a VVSZ csapatának is azonnal befellegzett.

„Apja halála után nyolc évre a hírhedt vlagyimiri központi börtönbe zárták, szabadulása után futottam össze vele egy étteremben – beszélt a furcsa esemény utóéletéről az idős futballista. – »Ó, Nyikita, de jó, hogy látlak!« – kiáltotta. Javasolta, hogy találkozzunk, beszélgessünk a futballról, én meg mondtam neki, hogy szívesen bármikor. Aztán másként alakult az élete. Botrányokba keveredett, egy kazanyi telepre száműzték, ott is halt meg. Szokolov ezredes aljas módon azt hazudta a bíróságon, hogy miután nemet mondtam ifjabb Sztálin csábítására, azt parancsolta az embereinek, hogy a sarokról lőjenek utánam. Vaszilijt először Kazanyban temették el, majd exhumálása után átszállították maradványait a moszkvai Trojekurovszkoje temetőbe. Nem felejtem el, milyen emberségesen bánt velem. Ahányszor a temetőben járok, mindig viszek virágot a sírjára.”

 

NÉVJEGY
NYIKITA SZIMONJAN
Született:
1926. október 12. Armavir
Állampolgársága: szovjet, orosz
Sportága: labdarúgás
Posztja: csatár
Klubjai: Krilja Szovjetov (1946–1948), Szpartak Moszkva (1949–1959)
A bajnokságban: 285 mérkőzés/142 gól
Válogatottság:20/10
Legjobb eredményei:olimpiai bajnok (1956, Melbourne), 4x szovjet bajnok (1952, 1953, 1956, 1958), 2x Szovjet Kupa-győztes (1950, 1958), 3x gólkirály (1949, 1950, 1953)
Edzőként: Szpartak Moszkva (1960–1965, 1967–1972), Ararat Jereván (1973–1974, 1984–1985), Szovjetunió (1977–1979, szövetségi kapitány), Csernomorec Odessza (1980–1981)
Tisztsége:Az Orosz Labdarúgó-szövetség elnöke (2012, 2015)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik