Rögbi: dél-afrikai segítséggel az olimpiai részvételért

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.05.14. 08:36
A magyar rögbi fejlesztése érdekében tanácskozott a Magyar Olimpiai Bizottság székházában Bartha Csaba, a MOB sportigazgató-helyettese, Stiglmayer Gábor, a Magyar Rögbiszövetség hetes szakágának sportigazgatója és Richard de Jager, a dél-afrikai szövetség elöljárója.

A mob.hu-n olvasható beszámoló szerint a magyar szövetség már korábban gondolkodott abban, hogy megfelelő szakmai hátterű országokkal felveszi a kapcsolatot, programjáról pedig most tájékoztatta a MOB vezetőit. A program lényege, hogy a sportágban meghatározó szerepet betöltő Dél-Afrikából várnak szakmai segítséget, ennek viszonzásaként magyar sikersportág nyújtana hasonló támogatást az afrikai országnak.

Élő példaként elhangzott Litvánia és Dél-Afrika együttműködése. Az európai ország kosárlabdában segíti az afrikaiakat, akik rögbiben nyújtanak támogatást. Bartha Csaba megjegyezte: a magyar szövetség a litván–dél-afrikai együttműködéshez hasonló koncepcióban képzeli el a programját. Arról még folynak az egyeztetések, hogy a Dél-Afrikától kapott rögbis segítségért melyik magyar sikersportágat lehetne bevonni az együttműködésbe.

Idehaza a hetesrögbis válogatottak közül a nők egyre inkább megközelítik a legjobbakat, a férfiak egyelőre a középmezőnyhöz tartoznak, de az elmúlt években sokat léptek előre. A sportág négyszer szerepelt az olimpiai programban, legutóbb 1924-ben. A hetes szakágat felvették, egyelőre két olimpiára, a rióira és a 2020-as, tokióira.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik