Rögbi: Ausztrália és Argentína is pont nélkül maradt

DÁNIEL MIKLÓSDÁNIEL MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2013.09.29. 11:26
null
Hiába zárt az elején jól az argentin védelem, Új-Zéland még a célbónuszhoz is hozzájutott (Fotó: Reuters)
Ausztrália és Argentína sem szerzett pontot a rögbi Négy Nemzet-kupa ötödik fordulójában. A két győztes, Dél-Afrika és Új-Zéland a záró fordulóban egymás ellen dönt a tornagyőzelemről, de helyzeti előnyben a sorozatban címvédő All Blacks van.

 

Dél-Afrika-Ausztrália

A hazaiak nagyon gyorsan dűlőre vitték a meccset: az előző körben vitatható módon kaptak ki Új-Zélandon, most itt volt annak az ideje, hogy megmutassák mit tudnak. Az első félóra döntő jelentőségű volt. A vendégek futni sem tudtak az eredmény után. Sokat hibáztak, így a dél-afrikaiaknak nem kellett sok erőt befektetniük, hogy fenntartsák fölényüket. A második félidőben jobban visszavettek, aminek az lett a következménye, hogy az ausztrálok kicsit összeszedték magukat. Csodát ettől sem lehetett várni, de legalább a dél-afrikai célvonal közeléig eljutottak. A hazaiak fegyelme lazult, emiatt szedték össze második sárgájukat (a másik oldalon is két sárgát osztott ki a játékvezető). Az emberelőnyt nem tudták kihasználni a vendégek, sőt, Willie le Roux révén még a hazaiak szereztek újabb célt! Sovány vigasz lehet az az ausztrálok számára, hogy a mérkőzés végén ők is beköszöntek egyszer a debütáló Feauai-Sautia révén.

Argentína-Új-Zéland

Ahogy a Négy Nemzeten meg lehetett már szokni az argentinoktól, a meccs elején nagy elánnal rohamoztak, és nem engedték, hogy az All Blacks meglógjon előlük. Bár célt nem szereztek, de ezt a feladatot sokáig teljesíteni is tudták. Jó ötven percnyi játék után azonban kifogytak az erejükből, és ezután már nem tudták a vendégeket megállítani. Előbb a Richie McCaw-t helyettesítő Sam Cane, majd az idén remekelő Ben Smith vitt célt öt perc leforgása alatt. A célokért járó bónuszpontot viszont elég nehezen tudták megszerezni az új-zélandiak: az argentinok foggal-körömmel védekeztek, de Ben Smith ismét jött a végén, és újabb céljával a bónuszpont is került az új-zélandiakhoz.

Az utolsó körben így a Dél-Afrika–Új-Zéland mérkőzés dönthet a Négy Nemzet idei győztesének kilétéről. Dél-Afrika abban az esetben nyeri meg a tornát, ha bónuszpontos győzelmet arat Új-Zéland ellen otthon a záró fordulóban, és a vesztes pont nélkül marad, tehát minimum nyolc ponttal szerez többet. Minden más leosztás az All Blacks címvédését jelenti. Az argentinok pedig az ausztrálokat otthon kaphatják el, ezzel első győzelmüket szerezhetik meg a torna fennállása során.

RÖGBI, 2013 CHAMPIONSHIP
1. FORDULÓ (augusztus 17.)

Ausztrália–Új-Zéland 29–47
Dél-Afrika–Argentína 73–13

2. FORDULÓ (augusztus 24.)
Új-Zéland–Ausztrália 27–16
Argentína–Dél-Afrika 17–22

3. FORDULÓ (szeptember 7.)
Ausztrália–Dél-Afrika 12–38
Új-Zéland–Argentína 28–13

4. FORDULÓ (szeptember 14.)
Ausztrália–Argentína 14–13
Új-Zéland–Dél-Afrika 29–15

5. FORDULÓ (szeptember 28.)
Dél-Afrika–Ausztrália 28–8
Argentína–Új-Zéland 15–33

Az állás:
1. Új-Zéland 23 pont (164–88), 2. Dél-Afrika 18 (176–79), 3. Ausztrália 4 (79–153), 4. Argentína 2 (71–170)

6. FORDULÓ (október 5.)
Dél-Afrika–Új-Zéland
Argentína–Ausztrália

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik