Győzelemmel rajtolt Demeter edző a törökökkel

Vágólapra másolva!
2006.10.04. 16:41
Győzelemmel mutatkozott be a török bajnokságban Demeter György edző csapata, az Erdemirspor. Eregli város kedvencei a Galatasaray ellen győztek 3:1-re, a magyar tréner szerint azonban ez az idény sokkal nehezebb lesz, mint a korábbi kettő, amikor bajnok lett az együttes.
Még egy évet vállalna a válogatott élén
Még egy évet vállalna a válogatott élén
Még egy évet vállalna a válogatott élén
Még egy évet vállalna a válogatott élén
– Július elsején játszotta utolsó mérkőzését a magyar válogatott, amelynek Ön a szövetségi kapitánya. Mikor kezdődött a felkészülés Törökországban, mennyi idő jutott pihenésre?
– Augusztus tizenharmadikán ültem repülőre, tizennegyedikén, hétfőn kezdtünk készülni az új idényre – válaszolta Demeter edző, aki tavasszal a Vegyész RC-Kazincbarcika trénereként magyar bajnoki címet nyert. – Másfél hónap szabadidőm volt, ekkor elvégeztem a kaposvári lakás körüli munkákat, és egy rövid nyaralásra is volt alkalom, a családdal.

– Mikor zárult a felkészülés?
– Október elsején, vasárnap játszottuk az első bajnoki meccsünket, három egyre nyertünk a Galatasaray ellen, tehát hét hetet tudtunk tréningezni. Nincsenek helyi illetőségű játékosok a felnőtt keretben, csak külföldiek, illetve ankaraiak és izmiriek, tehát Törökország más városaiból származó röplabdázók, ezért nem mentünk hosszabb időre sehova, itt, Eregliben is edzőtábor-jellegű gyakorlást tudtunk végezni. Hét előkészületi meccset játszottunk, négyet megnyertünk, hármat elvesztettünk.

"Nincsenek helyi illetőségű játékosok a felnőtt keretben, csak külföldiek, illetve ankaraiak és izmiriek"
"Nincsenek helyi illetőségű játékosok a felnőtt keretben, csak külföldiek, illetve ankaraiak és izmiriek"
– Mennyire alakult át a keret, a legutóbbi bajnoki aranyérem megnyerése, 2005 tavasza óta?
– Nagyon! Mindössze hárman maradtak, egy liberó és két ütő, fiatalodott a csapat. Az elmúlt néhány évben három arany- és három ezüstérmet nyert az együttes a bajnokságban, idén viszont a hetedik helyen zárt. Nagyon rosszul sikerült az elmúlt szezon, a cél ismét az élmezőnybe jutás! Öt külföldi távozott a nyáron, helyettük érkezett három új fiú. Megszereztük az Egyesült Államok válogatottjának második-harmadik számú feladóját, aki két éve szerepel Európában, korábban játszott Hollandiában és Spanyolországban is. Nálunk játszik egy szerb ütő, aki Podgoricából került az olasz A2 Ligába, onnan érkezett hozzánk, és egy brazil ütő, aki évek óta Európában röplabdázik, a görög Panathinaikosz és az orosz Dinamo Kazany után kötött ki itt, Törökországban.

– Történtek egyéb változások a klubban?
– Új vezetőség irányítja az egyesületet, mert privatizálták a csapatot finanszírozó vasművet. Megszűnt a női kosárlabda- és a birkózó szakosztály, maradt a férfi röplabda- és a férfi kosárlabdacsapat.

– Az aranyért folytatott csatában kik lesznek a legfőbb riválisai csapatának?
– Reálian az Isztambul, amely a helyi önkormányzat együttese, aztán a tavalyi bajnok Arkas Izmir, a Halkbank Ankara, a Fenerbahce, és az SSK Ankara, amely a társadalombiztosítás csapata. Mi is az első helyre pályázunk, de nagyon nehéz dolgunk lesz, mert jelentősen módosultak az erőviszonyok.

– Mikor tud legközelebb hazajönni Magyarországra?
– November elsejétől egy hetet töltök majd odahaza, mert a világbajnokság miatt december hatodikáig szünetel a bajnokság. Bár a török válogatott nem jutott ki a vb-re, sok légiós szerepel majd a tornán, Japánban.

– Eldöntette már, hogy marad-e a magyar válogatott élén?
– Igen, maradok. Még egy évet szeretnék vállalni, bár úgy hallottam, többen is szívesen irányítanák a nemzeti csapatot. Azt hiszem, ha megtudják, hogy Magyarországon mennyi elfoglaltságot kíván, és ehhez képest milyen anyagi juttatásokkal jár ez a funkció, hamar visszakoznak majd. A jövőben egyébként nem ragaszkodom a székemhez, de a jelenlegi garnitúrával még szeretnék nekifutni még egyszer egy kvalifikációs sorozatnak, hiszen eddig mindig apróságokon buktunk el.

– Találkozott már újra Mehmet Ersin Altiparmak és Bayram Dikmentepe játékvezetőkkel, akik jelentősen befolyásolták a szlovák–magyar Európa-bajnoki selejtező végeredményét?
– Igen, egy felkészülési tornán összefutottam velük. Mit tesz isten, megint a hazai csapatnak kedveztek az ítéleteikkel. „Megköszöntem” nekik a szlovákiai ténykedésüket, de közölték: ők nem tehettek semmit Puchovban. Hát persze…

– Ezen kívül hogyan telnek a mindennapjai Eregliben?
– A múltkor például nagyon megijedtem, mert egyik pillanatról a másikra „meghalt” a mobiltelefonom! Nem értettem, mi történhetett, a szervizben viszont elmagyarázták, hogy a szolgáltató azért tiltott le, mert a készüléket nem a török kártyával együtt vásároltam, hanem Magyarországról hoztam. Azóta persze megoldódott a helyzet, de a számítógépem is elromlott, meg sem tudták javítani, közölték, hogy dobjam ki a szemétbe, mert javíthatatlan. Mit tehettem, vettem egy újat…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik