Motorsport: Valentino Rossi irányítja a MotoGP-t?

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2015.11.10. 12:14
null
Massimo Meregalli, a Yamaha csapatfőnöke veszi át Rossi érmét Vito Ippolito FIM-elnöktől (Fotó: Kovács Nikolett)
Hogy Valentino Rossi a motorsport valaha volt legnagyobb alakja, az nem kérdés. Lassan húsz éve a közelébe nem érhet senki népszerűségben, milliók istenítik őt, és vakon támogatják, bármi történjék is. Azaz majdnem bármi.

 

A ducatis évek alatt nem mindenki tartott ki mellette, és sokan a MotoGP-től is elfordultak. Ezt mi sem mutatja jobban, minthogy a promóter Dorna oldalán az előfizetők száma az egynegyedére esett vissza.

A Doktor tehát kétségtelenül a sorozat állócsillaga, mindenkinek sokat hoz a konyhára. Visszavonulása minden bizonnyal a sportág látványos hanyatlását eredményezi majd, de akármennyire is szeretnénk az ellenkezőjét, ez a nap hamarosan eljön. Mindezek ellenére is véleményes, hogy egy sportágat egy aktív sportoló irányítson, ráadásul most már kendőzetlenül.

A vasárnapi szezonzáró után a sorozat ura, Carmelo Ezpeleta személyesen ment oda az olaszhoz gratulálni, aki (érthetően) igen cinikusan reagált. „Mit mondtam neked, Carmelo? Hmmm? Megmondtam már előre csütörtökön, vagy nem? Undorító. Később beszélünk erről, ugye? Találkozzunk majd a lakókamionomban!”

Normális esetben ezeket a mondatokat, nekünk, nézőknek nem lett volna szabad hallanunk, de mindenki pechére (és sokak sajnálatára) az olasz Sky Sports kamerája már forgott…

Hogy a találkozóra sor került-e azóta, azt nem tudni, azt viszont igen, hogy Rossi pár órával később nem jelent meg az év végi díjkiosztón, ahogy 2007-ben sem. Az ezüstérmet Massimo Meregalli, a Movistar Yamaha csapatfőnöke vette át, aki egyáltalán nem volt boldog ebben a szerepben.

Történt, ami történt, ez mégsem sportszerű reakció, mondhatnánk úgy is, hogy nem bajnokhoz méltó viselkedés.

És még mielőtt elfogultsággal vádolnának, Marc Márquez és Jorge Lorenzo is leszerepelt ezen a téren, előbbi a pályán, utóbbi a nyilatkozataival.

Miközben már elkezdődött a 2016-os szezon első hivatalos tesztje, már csak az a kérdés, hogy milyen megoldás létezik a kialakult helyzetre, mert senki ne higgye azt, hogy a Rossi–Márquez háború itt véget ért. A depóban az a nézet járja, hogy már a következő napokban folytatódik.

Mert Rossi minden befolyása a sportág vezetőire hiábavaló, amíg egy bizonyos Marc Márquez úgy érzi, hogy leckéztetnie kell azt, akitől egyébként mindent tanult. „A tanítvány túlnőtte a mesterét” tipikus esete. A „ha én nem nyerhetek (részben miattad), akkor megmutatom, hogy te sem fogsz nyerni” taktika az utolsó versenyen tökéletesen működött.

Hogy a spanyol viselkedése minden, csak nem sportszerű, ahhoz kérdés nem fér, de az objektív képhez az is hozzátartozik, hogy a háborút Rossi indította el. Karrierje során azonban először, a puska visszafele dördült el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik