Tereprali ob: három tized döntött Fekete és Szalay között

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2014.06.06. 20:03
null
Fekete Antal és Tóth György volt a leggyorsabb és az első rajthelyet választotta
Négy tizedmásodpercen belül van a mezőny első három helyezettje – Fekete Antal, Szalay Balázs és Fazekas Károly alighanem rendkívül kiélezett küzdelmet vív majd egymással a tereprali ob gyulai futamának második napján.

 

Ezt hívják úgy, hogy késhegyre menő küzdelem. Ha ennél izgalmasabb lenne, tartani kellene attól, hogy a pilóták szívbajt kapnak. Így csak az a veszély fenyeget, hogy hőgutát, mert pokoli hőség van Gyulán, a tereprali országos bajnokság harmadik futamának helyszínén.

Ahol pénteken még csupán a bemelegítést tartották: a versenyzőpárosoknak hat kilométerük volt arra, hogy belerázódjanak a küzdelembe – de elsősorban inkább arra, hogy szórakoztassák a közönséget. Nos, a közönség jól szórakozott, a terepralisok meg utóbb nem győztek számolgatni. Az éllovas Fekete Antal mögött ugyanis három tizedmásodperccel (!) következett Szalay Balázs, mögötte pedig egy tizeddel (!!!) Fazekas Károly.

Szalay és Bunkoczi öt hónap után ült újra versenyautóban
Szalay és Bunkoczi öt hónap után ült újra versenyautóban
Most mondhatják, hogy ez nem dönt semmiről (ami igaz is), viszont rendkívüli izgalmakat ígér szombatra és vasárnapra.

„Ért néhány meglepetés a szakaszon, a vizesárokban ugyanis konkrétan akkora sár volt, hogy utána alig láttam ki az autóból, amellyel azonban szerencsére minden rendben ment" – nyilatkozta Fekete.

„Nem mondhatnám, hogy nagyon technikás volt a szakasz, négy kanyaron kívül mindössze egy vizesárok tette izgalmassá, a továbbiakban csak a gázt kellett nyomni" – mondta az Opel Dakar Team pilótája, Szalay Balázs, aki öt hónap után ült újra versenyautóban.

„Nem panaszkodom, négy tizeddel vagyunk az éllovas mögött, az egyáltalán nem rossz. Egyszerű, viszonylag sima szakasz volt, az igazi verseny csak szombaton kezdődik" – tette hozzá Fazekas.

Az idéntől új szabály, hogy a szuperspeciális után a legjobb öt rajthelyet választhat – s megy a nagy taktikai harc. Fekete Antal némiképp meglepte a többieket azzal, hogy egyáltalán nem taktikázott – az első rajthelyet választotta! Méghozzá azért, mert szeretne tapasztalatot szerezni azzal kapcsolatban is, milyen az élen autózni. Fazekas Károlyé lett a második pozíció, Szalay Balázs pedig a harmadikat választotta, s azt is megmondta, hogy miért.

„A harmadik hely akkor is jó, ha száraz a pálya, akkor meg pláne, ha vizes, ugyanis az első kettő letakarítja a pályát, mi pedig learathatjuk a gyümölcsöt" – mondta Szalay.

A versenyt a helyszínen követi figyelemmel Jean-Louis Schlesser. A kétszeres Dakar-győztes az Africa Race egyik főszervezőjeként tartott prezentációt az érdeklődő párosoknak, akiknek néhány technikai részletet is elárult a Marokkót, Mauritániát és Szenegált átszelő viadalról.

Kedélyesen elbeszélgetett a versenyzőkkel, Szalay Balázst a jövő évi viadal egyik autós esélyesének titulálta, az Africa Race-en immár rutinos rókának számító kamionosnak, Kovács Miklósnak pedig azt tanácsolta, segítsen egy kicsit kevesebbet a versenyzőtársaknak, és akkor talán az idén januári második hely után megcélozhatja a kategóriagyőzelmet is.

S ha már itt volt, Schlesser a pénteki szakaszt is megnézte, hiszen építtetett hazánkban egy négykerékhajtású versenyautót (természetesen a saját, sötétkék színeire festve), amelyet egy fiatal spanyol párosnak adott bérbe, s nyilván érdekelte, hogy boldogulnak vele. Nos, egyelőre annyira jutottak, hogy jól összesározták, de a verseny igazándiból még nem kezdődött el.

TEREPRALI
GYULAI VÁRFÜRDŐ-KUPA, AZ OB 3. FUTAMA
Abszolút sorrend 1 szelektív szakasz után:
1. Fekete Antal, Tóth György (Cargo Racing, Toyota Hilux) 3:11.7, 2. Szalay, Bunkoczi (Opel Dakar Team, Opel Mokka) 3:12.0, 3. Fazekas, Simon (Fazekas Motorsport, BMW X6) 3:12.1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik