Felkészülni, vigyázz, kész... Szahara!

Vágólapra másolva!
2013.12.29. 19:32
null
Szalay Balázsban van egy kis félsz (Fotó: Opel Dakar Team)
A szilveszterkor rajtoló Africa Race mezőnye túl van a gépátvételen és a rajtceremónián. A mezőny – soraiban Szalay Balázzsal és Kovács Miklóssal – holnap éjszaka behajózik, s szilveszterkor elrajtol az első marokkói szakaszon.

 

Lefutották az utolsó kötelező kört. Átestek az adminisztratív és technikai ellenőrzésen, sőt szombaton este átgurultak a céldobogón is – most már tényleg jöhet az éles küzdelem, méghozzá Afrikában, pontosabban Marokkóban, szilveszter reggelén.

Az Africa Race mezőnye vasárnap a dél-franciaországi Saint Cyprienben adott randevút egymásnak – az autósok, motorosok, kamionosok ebben gyönyörű tengerparti városkában végezték el a „papírmunkát", ami gördülékenyen zajlott, egyrészt mert az indulók nagy része tapasztalt, másrészt pedig mert az „elsőbálozóknak” segítettek a többiek.

Gépiesen tették a dolgukat, közben pedig bele-belepillantottak az első napi itinerbe – lélekben már az első nagy csatára hangolódtak. A Szahara ugyanis nagyon kemény ellenfél, nem lehet fél vállról venni.

„Bevallom, van bennem egy kis félsz – árulta el Szalay Balázs, ami eléggé meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy 12 Dakar-rajtja közül kilenc Afrikában volt, vagyis rutinos Szahara-menőnek számít. – Az utóbbi napokban felidéztem néhány afrikai emléket, és abban volt ásástól kezdve, sötétben bolyongásig és nem alvásig minden, szóval most is kemény küzdelemre számítok. A mezőny elejében rajtolunk, ami némiképp megkönnyíti a dolgunkat, de Afrikát így is illik nagyon komolyan venni. Győzni jöttünk az Africa Race-re, ami nem lesz könnyű, hiszen a kétszeres Dakar-győztes Jean-Louis Schlesser megígérte, hogy megakadályozza, de mi azért igyekezni fogunk."

Szalaynak ezúttal is Bunkoczi László diktálja az itinert, ami abból a szempontból mindenképp jó előjel, hogy ahányszor eddig elrajtoltak Afrikában, ők ketten mindig célba értek.

Míg Szalayéknak ez lesz az első kalandjuk az Africa Race-en, addig a kamionos Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió már ötödször rajtol a Dakar klasszikus útvonalán zajló viadalon.

A kamionos trió: (balról) Czeglédi Péter, Ács László és a pilóta, Kovács Miklós (Fotó: Qualisport)
A kamionos trió: (balról) Czeglédi Péter, Ács László és a pilóta, Kovács Miklós (Fotó: Qualisport)

„A versenyigazgató René Metge reggel megsúgta, hogy a legkacifántosabb szakaszok az idén is Mauritániában várnak ránk – mondta Kovács Miklós, aki azonban ennek ellenére azokat a napokat várja a legjobban. – A Scania hozzám hasonlóan a dűnéken érzi igazán otthon magát, úgyhogy bár tudom, azok lesznek a vízválasztó szakaszok, azt kívánom, bárcsak már ott lennénk. Nagyon sok régi baráttal találkoztam, örülök, hogy itt lehetek.”

A verseny tehát szilveszterkor rajtol, s Marokkóban, Mauritániában, valamint Szenegálban száguld a mezőny, mielőtt majd' 6000 kilométer megtétele után megérkezik a Rózsaszín-tó partján felállított céldobogóhoz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik