Reneszánszát éli, sportolók is bátran fogyaszthatják a zöld teát

Tamás RitaTamás Rita
Vágólapra másolva!
2023.09.02. 12:34
Erősíti az immunrendszert, jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, sőt rákmegelőző hatása is van. Sportolóknak és életmódváltóknak is ajánlott.

A zöld tea ugyanúgy a teanövény leveleiből készül, mint a fekete tea, a különbség annyi, hogy a fekete tea az aratás után egy fermentációs folyamaton esik át, a zöld tea viszont nem. Ennek köszönhetően a tea alapanyagai a zöld teában változatlan, természetes formában megmaradnak.

Azok a népek, amelyek rendszeres zöldtea-fogyasztók, jobb egészségi állapotban vannak, bár ez nemcsak a zöld teának köszönhető – egyéb életmódbeli és táplálkozási szokásokkal is magyarázható az ázsiai népek hosszabb élettartama.

Ami a sportolókat illeti, főleg a zöld tea szellemi teljesítményfokozó és zsírégető hatása emelendő ki. A zöld teák közül a leghatékonyabb az ízesítés nélküli, mert az ízesítetteknél gyakran alkalmaznak cukrot vagy egyéb mesterséges ízesítőt. Számít a tea márkája, igyekezzünk olyat választani, amely nem tartalmaz hozzáadott anyagokat, például tartósítószert. Az elkészítésnél ügyeljünk rá, hogy a forrást megelőző pillanatokban öntsük a vizet a teafűre, amely 2-4 percnél többet ne álljon a vízben.
Melegen fogyasztva hatékonyabb, mint jeges teaként.

Ugyan nem jellemző, hogy megromlik, de ajánlott a felbontás után fél éven belül elfogyasztani, frissen hatékonyabb. Habár van ajánlott elkészítési adagolása, főzhetjük koncentráltabbá a teát, ezzel fokozzuk a jótékony hatását, viszont ne este igyuk, mert az élénkítő hatása is jelentős.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik