Vihar csapott le Suhajda Szilárdra, aki elérte a kettes tábort a Mount Everesten

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.05.01. 09:44
Suhajda Szilárd jól halad a Mount Everesten. Az egyes tábor után vihar csapott le rá és a felfelé igyekvő serpákra, de elérte a kettest, és célja a 7200 méteren álló hármas tábor.

A Mount Everest pótlólagos oxigén nélküli megmászására vállalkozó Suhajda Szilárd, a 8611 méter magas K2 első és máig egyetlen magyar megmászója részletes és érzékletes beszámolót írt Facebook-oldalán az elmúlt napjairól, jól visszaadva a viszontagságokat. A hegymászó túl van az első akklimatizációs körén, és most indította a másodikat, de az időjárási előrejelzések nem túl jók a régióban: mintegy hatezer méter magasságban hirtelen hatalmas vihar csapott le rá és a felfelé tartó serpákra, amit így élt meg:

„Öt órája vagyok úton, de ezen a ponton újra és újra megtorpanok! Jesszusom, mi történik?! Elhagyom a sátrakat, és bizonytalan léptekkel beleveszek a káoszba. Alig látok. Rendezetlen fénypontok halmaza villog minden irányban.

A nyomok percek alatt vesznek el a hóban. A vihar teljes erejével csap le a Nyugati-völgykatlan szelíd domborulataira. De hiszen ez itt a legkönnyebb szakasz lenne, sétaterep! Hunyorgok, lépek egyet-kettőt, aztán megint pofán vág a szél: mintha le akarná szakítani az arcom!

Hátat fordítok! Egy helyben inogok percekig, majdnem leterít a lábamról! Nem állhatok meg! A következő pillanatban két fénypont kerül egyre közelebb hozzám: a kettes táborba tartó serpák mind visszafordulnak! Az egyik karon ragad, majd a fejével az 1-es tábor felé mutogatva magyarázni kezdi: „No way! Too dangerous! You come back. Come back!”. Meg sem állnak. Egy perc sem telik el, de már nem látom őket.”

A teljes beszámolót (és a hegymászó által írt többi naplóbejegyzést) elolvashatják Suhajda Szilárd Facebook-oldalán, ahol csodálatos képeket is nézhetnek a 2023-as Kyocera Everest Expedícióról.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik