Majd' hatezer méteres, megmászatlan csúcsra jutott fel a hegymászó-válogatott

Vágólapra másolva!
2022.07.22. 09:20
A négy alpinista, Ágoston Viktor, Kerekes Bence, Nagy Márton és Szász László a világon elsőként jutott fel a pakisztáni Bondit Peakre.

Június végén a Magyar Hegy- és Sportmászószövetség támogatásával indult Pakisztánba a Magyar nemzeti hegymászó-válogatott, hogy a Karakorum hegység keleti végében található Baltisztánban eljusson a Hushe-völgy környékére. Az öttagú expedíció (Ágoston Viktor, Forbauer Attila, Kerekes Bence, Nagy Márton és Szász László) pontos célja volt, hogy a Hushe-völgyből nyíló Nangma-oldalvölgyben kevésbé ismert és mászott területeket térképezzen fel, és lehetőleg alpesi stílusban új utak, falak megmászásával is megpróbálkozzon. A Nangma-oldalvölgyben az extrém, tisztán sziklamászást igénylő nagyfalaktól a havas-jeges alpesi csúcsokig minden megtalálható négy- és hatezer méter közötti magasságban.

Fotó: Szász László

Az öttagú csapatból először hárman (Ágoston, Kerekes, Szász) a Nangma-völgyben emelkedő Amin Brakk-csoport 5400 méteres, névtelen, havas-sziklás csúcsát mászták meg. Később, a Magyar nemzeti hegymászó-válogatott hazai kapcsolattartójának tájékoztatása szerint, a csapat a K6 (Baltisztán-csúcs) közelében táborozott le, de a napokig tartó kedvezőtlen időjárás meghiúsította a 7282 méter magas hegy megmászását. Közben Forbauer Attila tüdőödéma tüneteivel lement Szkarduba, és a helyi kórházban ápolták, majd elindult haza.

Fotó: Alpine Adventure Tours Pakistan

(Borítókép: Baltistan Adventures)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik