Három év után újra magyar síalpinista próbálja megsíelni az Ibn Szína-csúcsot

Vágólapra másolva!
2022.07.29. 17:05
Héjja Bálint 2019-ben nem járt sikerrel, most Győrffy Ákos indult a Pamír-hegységbe, hogy a mászás után sílécen jöjjön le.

Győrffy Ákos, a Kalifa Alpin Csapat tagja elindult Kirgizisztánba, célja, hogy első magyarként megsíelje a Pamír-hegységben található 7134 méter magas Ibn Szína-csúcsot, korábbi nevén Lenin-csúcsot. Egyelőre gyorsan halad, Biskekből, a kirgiz fővárosból már tovább is utazott Osba, sőt időközben elérte az alaptábort, amely nagyjából 3600 méteren található.

„Mivel a Mont Blanc-ról jövök, és sikeres volt az ottani előakklimatizációm, úgy terveztem, meg is kezdem az első akklimatizációs köröm, és felmegyek az egyes táborba, úgy négyezer-négyszáz méterre – tájékoztatott Győrffy Ákos a Kalifán keresztül. – Másnap felmegyek a kettes táborba, ott is alszom, és utána visszatérek az alaptáborba.”

A síalpinista az egyes táborba 35 kilogramm súlyt vitt: sátort, néhány napra elegendő élelmiszert és a sífelszerelést.

Fotó: Kalifa

Hasonló expedícióra készült 2019-ben Héjja Bálint, de emésztőrendszeri megbetegedése miatt nem járt sikerrel.

Győrffy Ákos egyébiránt első hétezres csúcsára készül, sosem járt ekkora magasságban. Felkészülése és az expedíció tervezése egy évig tartott, tavaly júliusban például az akkor szintén a Kalifa Alpin Csapathoz tartozó Lengyel Ferenccel, illetve Weiler Virággal a Laila Peak megmászásával próbálkoztak. A Karakorumban található 6096 méter magas csúcson egyetlen honfitársunk sem állt még, és a kedvezőtlen időjárás miatt a háromtagú expedíció sem járt sikerrel.

Címlapfotó: shutterstock

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik