WODregényes kalandok: Gymnastic edzések a crossfiten belül

Sinkó DóraSinkó Dóra
Vágólapra másolva!
2022.06.01. 15:21
Hogyan lehet testtudatosságon keresztül felépíteni erőnlétünket a mindenkinek ajánlott gymnastic edzések segítségével.

Ha nem születtél gumitestű akrobatának, aki parancsszóra felmászik egy öt méter magas rúdra „kábé” kéz és láb használata nélkül, akkor bizony a crossfit saját testsúlyos gyakorlataival eleinte egészen biztosan meggyűlik a bajod. Ez teljesen normális. Igaz, az iskolában tornaórákon volt olyan, hogy gimnasztika, de úgy rémlik, akkoriban a bordásfaltól alig tudtuk elemelni a lábunkat, nemhogy a fejünk fölötti fokot elérni vele. A kötélmászásról nem is beszélve… Az osztály felének a kötélmászás igazából a kötél tövében állást és kétségbeesetten felfelé tekintést jelentett, amit végül az ellenőrzőbe kerülő egyessel „jutalmazott” a tanár. Szóval nem úgy emlékszem, hogy gyerekként alig vártuk a saját testsúlyos gyakorlatokat, inkább fociztunk vagy röpiztünk volna.

A gymnastic edzésről Katona Márton crossfittrénerrel beszélgettem, akinek segítségével kicsit jobban beleláthatunk ennek a nagyon fontos és hasznos edzéstípusnak a világába.

Mit kell tudnunk erről az edzéstípusról? Melyek a legfontosabb jellemzői?

Azt már tudjuk, hogy a crossfit három fő alappillére a súlyemelés, a torna és a kardiomozgások. A gimnasztika elsősorban a torna, de emellett a súlyemelés mozgáselemeinek végrehajtásában is sokat segít. Mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy ez az edzéstípus testtudatot ébreszt bennünk, jobban megismerjük általa testünket és teljesítőképességünk határait. A crossfitben számos specifikus mozgás megtalálható, amelyek eltérőek az olimpiáról ismert szertornaelemektől. Ilyen például a kippingmozgás, amely talán a legjellemzőbb mozgásforma, amivel a crossfitet azonosítják. Itt fontos kiemelni, hogy komoly edzők először a strict, azaz az erőből végrehajtott gyakorlatot tanítják meg, utána lehet rákanyarodni a kipping típusú végrehajtásokra.

Kiknek ajánlják a gymnastic edzéseket?

Itt nem a crossfitgyakorlatok skálázásairól beszélünk, ugye?

A kettőt nem lehet teljesen szétválasztani. A gymnastic edzéseken számos rávezető gyakorlat mellett megtalálhatóak természetesen a scaled (könnyített) crossfitelemek is. A gyakorlatok progresszíven egymásra épülnek. Tehát mindenki megtalálhatja a saját szintjének megfelelő mozgást, amit magabiztosan végre tud hajtani. Fontos, hogy tényleg reálisan lássuk saját határainkat, és annak megfelelő gyakorlatokat végezzünk a biztonságos és hatékony fejlődésünk érdekében.


Minden egyben a crossfitről

A blogsorozat első részében az édesanya sportágválasztásával ismerkedhettünk meg, majd bemutatta, hogyan is kezdődött kapcsolata a crossfittel. A harmadik részben betekintést kaptunk a különböző gyakorlatok kivitelezéséről, később a test átalakulásának tapasztalatairól, illetve a crossfit közösségépítő szerepéről is olvashattunk. A hatodik részben már az első versenyfeladatok is előkerültek, közvetlenül utána az árakról és a sérülésekről is írtunk néhány informatív mondatot, legutóbb pedig Farkas Balázs, az egyik legismertebb crossfitközösség vezetője beszélt a crossfitről és a conditioning edzéstípusról.


CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik