A világcsúcstartó Kipchoge álma: mind a hat nagy maratonit meg akarja nyerni

R. E. B.R. E. B.
Vágólapra másolva!
2022.02.20. 16:29
Az olimpiai és világbajnok Eliud Kipchoge elfogadta a szervezők meghívását, így rajthoz áll március 6-án a Tokiói maratonin. A sikerrel fontos lépést tehetne egy álma valóra váltása felé…

Mi motiválhatja még azt a sportolót, aki mindent megnyert, a legtöbb címet többször is?


Embere válogatja, mindenesetre Eliud Kipchoge, a kenyaiak kétszeres olimpiai és világbajnok futója korábban elejtette, hogy őt milyen (rész)cél hajtja előre: a 37 éves világklasszis szeretné megnyerni mind a hat nagy maratonit, azaz az Abbott World Marathon Majors állomásait.

Ezt a tervét az Instagramján tett bejelentésével is alátámasztotta, ugyanis elfogadta a meghívást a március 6-án rendezendő Tokiói maratonira. A hírről a Canadian Running Magazine is beszámolt, és idézte Kipchoge gondolatait: „A felkészülési időszak kezdetétől fogva a Tokiói maratoni állt a középpontban, készen állok, hogy versenyezzek ott.”

Emlékezetes, hogy a kenyai 2021-ben megvédte olimpiai bajnoki címét a klasszikus, 42.195 km-es távon a 2020-ról a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott tokiói ötkarikás játékokon. Korábban már beszélt róla, hogy nagy álma győzni mind a hat jelentős maratoni versenyen, ami még senkinek sem sikerült. Ennek érdekében kevesebb mint egy éven belül visszatér legutóbbi nagy sikere helyszínére (mondjuk ezt még akkor is, ha az olimpiai versenyt valójában a japán fővárostól 800 km-re fekvő Szapporóban rendezték).

Félúton jár terve megvalósításában: négyszer diadalmaskodott Londonban (2015, 2016, 2018, 2019), háromszor Berlinben (2015, 2017, 2018), ráadásul a világcsúcsát is ott futotta 2018-ban (2:01:39), illetve elsőként ért célba Chicagóban (2014).

A sorozatba még Tokió, Boston és New York tartozik. A szezon a tokiói eseménnyel indul március 6-án, a sorban második Bostoni maratonit április 18-án tartják meg, míg az Abbott World Marathon Majors utolsó állomása november 6-án New York.

A 37 éves Kipchoge arról még nem beszélt, hogy a folytatásban miként alakul a versenyszezonja.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik