Megújulóban a Strázsa-hegyi tanösvény

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2021.11.14. 15:15
Önkéntesek segítségével felújítják a Pilis nyugati peremén vezető Strázsa-hegyi tanösvényt. A munkálatok során lezárják a használaton kívüli, talajeróziót gyorsító utakat, valamint a hegytetőn pihenőpontot alakítanak ki.

A Strázsa-hegy a Pilis és az egész nemzeti park nyugati peremén áll. A terület több mint száz évig katonai lőtérként funkcionált, ennek köszönhetően szinte érintetlenül megőrizte természeti értékeit. A hegy a gyönyörű panoráma (tiszta időben a környező hegységeket, a Dunát és a távoli Tátrát is meg lehet csodálni) révén népszerű túracélpont, tetején kilátótorony és kiállítás tekinthető meg, amely szakvezetett túrák keretében látogatható.

Bármilyen szép is a környezet, a kirándulók között sokan voltak, akik a hegytetőre tartva lerövidítették a lankás, kellemes útvonalat, és egyenesen felmentek a toronyba, nagy kárt téve a talajban. A Duna-Ipoly Nemzeti Park emiatt úgy döntött, hogy önkéntesek bevonásával megújítja a tanösvényt, és a természet védelme érdekében lezárja a nemkívánatos útvonalakat. A lezárások már megszűntek, a munka azonban még nem fejeződött be teljesen.

A Strázsa-hegyi tanösvény a Kökörcsin Ház mellől indul, amely Esztergom-Kertváros mellett, a Dorogot elkerülő 117 sz. főút és a Suzuki út kereszteződésében áll. Budapestről az Árpád hídtól volánbusszal is megközelíthető, az Esztergom-Kertváros megállónál kell leszállni.

A tanösvény hossza 1.7 kilométer, és kevesebb mint egy óra alatt teljesíthető.

A felújítások jelenlegi állapotát és a tanösvényt az alábbi videó mutatja be.

Nyitókép: dunaipoly.hu

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik