Csak egy hiba választ el a biztos haláltól

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2021.06.04. 15:30
A slacklining, azaz a kötélen egyensúlyozás nem kap annyi figyelmet, mint, mondjuk, a sziklamászás, ám veszélyesség tekintetében nem sokkal jár mögötte.

A sziklamászás 2019-ben különösen nagy figyelmet kapott az amerikai Alex Honnold elképesztő teljesítménye (kötél és biztosítás nélkül megmászta az El Capitan egy kilométeres függőleges gránitfalát) és az erről készült Free Solo című dokumentumfilm révén.

Kétségkívül a sportág csúcsteljesítményének számít ma is, de más extrém sportágaknak ugyanígy megvan a maga „free solo”-ja, a maga kiugró teljesítménye, amely előtt mindenki meghajol.

A német Friedi Kühne 19 éves korában, azaz lassan tizenkét éve ismerkedett meg a kifeszített kötélen való egyensúlyozással, eredeti nevén slacklininggal, amely rendkívüli egyensúlyérzéket követel. Bevallása szerint – egykori tornászként és hegymászóként – azonnal függő lett.

Az elmúlt évtizedben munkája, a tanítás mellett szinte nem is foglalkozott mással, és számos világcsúcs után 2016 augusztusában Kanadában rekordot döntött free solóban is, azaz biztosítókötél nélkül gyalogolt végig egy 72 méter hosszan kifeszített kötélen, 400 méter magasan. Egy hiba, és nincs ami megfogja…

Egy évvel később ezt a csúcsot is megdöntötte: 2017 szeptemberében a francia Alpokban, a Verdon-völgyben egy 250 méter magasan kifeszített kötélen 110 métert tett meg biztosítókötél nélkül. A mai napig senki sem szárnyalta túl.

 

„Szilárd meggyőződésem, hogy a slacklining segít leküzdeni az előítéleteket, táplálja a kultúrák közötti kölcsönös megértést és megbecsülést. Ráadásul nagyon szeretem a kalandokat és az adrenalint, szerintem nem lehet lazán élni enélkül” – árulta el a könnyed élet titkát.

Kühne nevéhez fűződik a városban végrehajtott kötélen egyensúlyozás magassági rekordja is: 2019-ben két moszkvai toronyház között 350 méter magasan sétált végig – hat másik extrém sportoló társával együtt – egy 220 méteres kötélen.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik