Indulhat az erdei gombatúra

N. ZS.N. ZS.
Vágólapra másolva!
2021.04.30. 14:55
A tavasz beálltával és a nyár közeledtével egyre nagyobb az esély, hogy sikerrel járjuk az erdőt, ha gombát szeretnénk gyűjteni.

Ahogy a meleg, napos és az esős idő váltogatja egymást, úgy jelenik meg egyre több gomba az erdőkben, s ha kedvünk tartja, késő őszig szedhetünk belőle. Ehhez nem árt, ha beszerzünk egy gombahatározót, persze a legbiztosabb így is, ha

a leszedett gombát fogyasztás előtt megvizsgáltatjuk egy szakértővel.

S, hogy hol érdemes gombát keresni? A Vértesi Erdő Zrt. leírása alapján olyan erdőben, ahol a talaj savanyodását mohafoltok jelzik vagy ahol gyér az aljnövényzet, de figyelembe kell venni azt is, hogy a gombák nem olvasnak szakirodalmat, a rókagomba például kifejezetten kedveli a meredek hegyoldalt és a köves sziklafalakat. A tőkegombát pedig patakok környékén, a part menti kidőlt, korhadó fákon találhatjuk meg.

A gombaszedés kellékei a gombahatározó mellett a kosár és a kés. A kosár azért fontos, hogy a gomba ne törjön össze, mint egy zacskóban. Fontos, hogy a gombát ne tépjük ki a földből, csak vágjuk le, ezzel biztosítjuk, hogy jövőre is legyen termés. Ismernünk kell a jogszabályokat is, amely szerint

az állam 100%-os tulajdonában álló erdőben személyenként napi 2 kilogramm gombát szedhetünk.

Ugyanaz a súlykorlátozás vonatkozik vadgyümölcsre és gyógynövényre is, a leszedett és magunkkal vitt növények és gombák nem hozhatóak kereskedelmi forgalomba.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik