Bravúr: hatodik helyen a magyarok

Vágólapra másolva!
2020.03.02. 20:18
Kanadában rendezték a Szervátültetettek XI. Téli Világjátékát, amelyen a hétfős magyar csapat hat arany-, hét ezüst- és két bronzérmet szerezve a hatodik helyen végzett.

A magyar csapat olyan „sínagyhatalmakat” előzött meg a szervátültetettek XI. téli világjátékok tornáján, mint Ausztria vagy Németország. A versenyt február 23. és 27. között rendezték a kanadai Banffben tizennyolc ország részvételével, a héttagú magyar csapat felkészülését a Magyar Síszövetség támogatta.

„Maximálisan elégedett vagyok a teljesítményünkkel! Ebben a szezonban kezdtünk el együtt dolgozni. Az ausztriai, hinterstoderi edzőtáborban, januárban tanultakat nagyon szépen és eredményesen kamatoztatták a versenyeken” – mondta Fábián Attila csapatedző.


„A hét egyik felemelő pillanata volt a Nicholas-kupa, a szervátültetett gyerekek síversenye. Nicholas Green nyolcéves amerikai kisfiú emlékére rendezik meg minden alkalommal a téli játékokon. Szülei Olaszországban egy balesetben veszítették el, szerveit felajánlották átültetésre olasz betegeknek. A tett az olaszok körében valóságos szervfelajánlási lavinát indított el” – mondta dr. Grózli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének stratégiai és orvos-igazgatója.

A verseny története

1978-ban rendezték az első, akkor még „transzplantáltak olimpiájának” nevezett eseményt az angliai Porthmouthban. Mivel nem engedélyezték az olimpia szó használatát a névben, 1986-ban angliai székhellyel megalakult a Szervátültetettek Világjátékok Szövetsége (World Transplant Games Federation, WTGF), amely immár negyedszázada szervezi a szervátültetettek téli és nyári világjátékok versenyeit. A kétévenkénti tornákon átlagosan 55-60 ország vesz részt. A magyar csapat először 1987-ben, a hatodik világjátékokon vett részt Innsbruckban, és 1999 óta állandó tagja az élvonalnak.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik