Kalifa: ősszel újabb nyolcezres a terv

Vágólapra másolva!
2019.08.23. 18:23
Lengyel Ferenc szeptember elején indul a 8163 méter magas Manaszlura, közben azonban eldőlt, hogy Varga Csaba sem pihen a Hidden Peak júliusi megmászása után, hanem a Dhaulagirire készül.

Gőzerővel készül Lengyel Ferenc, hogy szeptemberben a kitűzött tervnek megfeleleőn feljusson a 8163 méter magas Manaszlura. A sportember a napokban ért haza az Alpokból, miután megmászta a Matterhornt (Oroszlán-gerinc). Néhány nap pihenés után indult is a Fogarasi-havasokba a következő felkészülési mászásra, amelyre elkísérte Varga Csaba, illetve a Kalifa Alpin Csapat vezetője, Sarhan Omar is. Hárman sikeresen megmászták Románia legmagasabb csúcsát, a 2544 méter magas Moldoveanut.

Egyébiránt a nagyváradi Varga Csaba azért csatlakozott a túrához, mert az eredeti elképzelésekkel ellentétben idén nem csupán a 8080 méter magas Hidden Peak (Gasherbrum I) megmászása a célja, hanem a 8167 méter magas Dhaulagirire készül, amelyet magyar részről eddig csak Erőss Zsoltnak sikerült megmászni 2006-ban – ha sikerrel jár, ez lesz az erdélyi magyar alpinista ötödik nyolcezrese.

Mivel mindkét mászó a Kalifa Alpin Csapat tagja, természetes, hogy kitűzött céljukat oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül szeretnék elérni.

Címlapfotó: Manaszlu

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik