Konditerembe az agyat!

Vágólapra másolva!
2019.05.20. 20:54
Rendhagyó fitneszcentrum üzemel Bécsben, ahová a nagyvárosban lakók nem elsősorban mozogni, hanem kikapcsolódni járnak.

Nagyvárosban élni megerőltető és fárasztó, különösen az agynak. Állandó zaj, szmog és zsúfolt tömegközlekedés jellemzi a nagyvárosi életet. A folyamatos telefonos „készenlét”, a rohanás, a kapkodás, illetve a ránk zúduló reklámdömping megviseli a szervezetünket. Ráadásul a szürke betonrengeteg, valamint a sok aszfalt látványa sem jelent felüdülést.

Aki megengedheti magának, zöldövezetben él. Más pedig – jobb híján – elhatározza, hogy a stresszes munkahetet kellemes kirándulással zárja le. Ám ez gyakran csak vágy marad. Kár, mert a kutatások szerint már egy rövid, tízperces erdei séta is csökkenti a stresszhormon (kortizol) szintjét. A megoldást Bécs I. kerületében érdemes keresni. Noha ezen a környéken is jelentős a forgalom, és rossz a levegő, csaknem fél éve ide menekülhetnek a kimerült városi lakók.

Az alapító és tulajdonos Rudolf Öhlinger hétmillió euróból (azaz csaknem 2.3 milliárd forintból) fitneszközpontot hozott létre 650 négyzetméteren – a léleknek. Tágas, szellős terek, fából készült padlózat és mohával borított falak: a berendezés arra utal, hogy a létesítmény elsősorban a vastag pénztárcával büszkélkedőket vette célba.

Az osztrák Der Standard című lap újságírója közelebből is szemügyre vette „Luxuriát”. A kezelés vizsgálattal kezdődik: kérdőív segítségével igyekeznek a pszichológusok felmérni a jelentkezők mentális állapotát. A majd’ egyórás kérdezz-felelek végén személyre szabott iránymutatás jár.

A lap tudósítója a következőket próbálhatta ki:


  • 360 fokos panorámamozi: a vásznon nyugtató hatású természetképek

  • fényterápia: 10 ezer lux fényerő igyekszik erőt adni a kimerült vendégnek

  • Snoezelen terem: a nyugalom szigete, amely holland koncepció. A kifejezés az ölelés és a szundikálás szavakból áll össze, vízágyon fekve vehetünk részt egy mentális utazáson

  • jóga és kerékpározás: aki kicsit mozogni is akar, semmiképp se hagyja ki

  • virtuális valóság: tizenöt perces séta VR-szemüvegben a digitális erdőben


Egy látogatás általában nem tart egy óránál tovább. A csomag tartalmát jelentősen befolyásolja, hogy mennyit szánunk a mentális egészségünkre. Akciós ajánlat keretében 99 euróért adnak havi bérletet, annak viszont, aki valamennyi szolgáltatást igénybe szeretné venni, több száz eurót kell a pénztárnál hagynia. Ennyiért már saját nyugiszoba jár, s részt vehetünk humorszemináriumokon, valamint stresszkezelésen is.

Lehet, mégiscsak jobb egy nagyot sétálni a közeli – valóságos – erdőben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik