Hogyan válassz jó edzőt?

Tamás RitaTamás Rita
Vágólapra másolva!
2019.01.28. 13:34
Azok, akik a mindennapi sportolást választják, egyszer csak ráébrednek, hogy szeretnének tudatosabban edzeni, amihez szakember segítségét keresik – ezúttal a bizonytalanabbaknak szólnak életmódszakértőnk tanácsai.

Manapság már minden második ember személyi edző vagy motivációs tréner, esetleg lifestyle coach, aki az élet minden területén otthonosan mozog – nehéz is közöttük eligazodnia annak, aki nem ennyire magabiztos.
De akkor hogyan válassz edzőt? Erre próbáltam megkeresni a választ.

1. Ha lehet, kerüljétek a gépeket!


Próbálj olyan edzőt választani, aki nem köt oda a gépekhez. A gépek többsége azoknak jó, akik izomtömeget akarnak növelni (főleg a testépítők). Aki csak a hétköznapi élethez szeretne kellő mennyiségű erőt gyűjteni, annak a szabad súlyok sokkal testhezállóbbak, hiszen nemcsak egy-egy izomcsoportra tud dolgozni így, hanem szinte az egész testre.

2. Ne vesszetek el a részletekben!


Vannak olyan edző, aki ugyan a fenti szabályt betartja, de nagyon sok felesleges eszközt használ. Ahelyett, hogy szabályosan megtanítaná neked az alapgyakorlatokat, folyamatosan bosun kell egyensúlyoznod, és súlyok helyett kizárólag gumiszalagot használtok. Ez a másik véglet, ez sem jó.

3. A megoldás középen van


Az a jó szakember, aki, miután felméri, hogy milyen állapotban vagy, az egyéni igényeidnek megfelelően, a saját tudását a célok szolgálatába állítva, a céljaid felé terelgetve elkezd dolgozni veled. Nem gond, ha egyszerre többen vagytok az edzésen, sőt legalább tudjátok motiválni egymást, de fontos, hogy mindenki személyre szabottan eddzen.

4. Reagáljon a változásaidra


Olyan alapokat nem mondok, hogy legyen pontos, ne nyomkodja a telefonját – emellett az is fontos, hogy vegye figyelembe a változásaidat. Ha fejlődsz, ne ragadjatok le azoknál a súlyoknál, ismétlésszámoknál, gyakorlatoknál, amelyekkel a kezdeti időszakban dolgoztatok. Tudnod kell, hogy két-három hét alatt adaptálódsz a terheléshez, folyamatos változtatásra lesz szükséged, hogy fejlődhess.

5. Figyeljen a részletekre!


Nem vagyok az étrendírás híve. Az edző mondja el, milyen étkezési alapelveket ajánlatos követni, de legyél olyan felnőtt, hogy ezek alapján össze tudd állítani a saját étrendedet. Az alapelvekkel azonban legyen tisztában a tréner! Fontos továbbá, hogy az edzésed ne csak erőfejlesztést szolgálja, az a jó, ha közben az állóképességed is javul – összességében legyél alkalmasabb az élet kihívásaira.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik