Milyen deszkát válasszunk?

Vágólapra másolva!
2018.08.12. 11:36
Néhány hétig még lehetővé teszi az időjárás, hogy hódoljunk a SUP-nak hazánk természetes vizein. No de mivel? Erre keressük a választ.

Szeptember 9-én negyedszer eveznek keresztül éjszaka a fővárosban a SUP-osok a SUP Budapest szervezésében. A különleges eseményen bérelni is lehet felszerelést, ám aki a saját eszközeivel szeretne részt venni a közös és különleges kiránduláson, annak nem árt beszereznie a felszerelést. Egyébként is, a legtrendibb szabadidős elfoglaltságok egyike a SUP, jógázni is lehet rajta és a vízen, szóval bárhol szükség lehet egy jó SUP-deszkára.

De milyen is a jó SUP-deszka?

Két típusát ismerjük a SUP-deszkáknak: léteznek a praktikum szempontjából is hasznos felfújható deszkák, illetve a hagyományos, azaz merev deszkák. Európában javarészt a felfújhatóakat kedvelik a vásárlók, hiszen a merevhez képest semmivel sem rosszabbak, ellenben könnyebben tárolhatók, szállíthatók.

Mielőtt azonban bármelyiket megvesszük, érdemes kipróbálni, ami nem egyszerű, hiszen kevés áruház van, amelyben vízre lehet tenni – de felfújni mindenképpen érdemes.

Akár felfújható, akár merev darabot választunk, érdemes pontosan átgondolni, hogy mire is használjuk. Nem mindegy, hogy tengeren vagy tavon, nehezebb vagy nyugodtabb körülmények között pattanunk a deszkára. Kevés időt töltünk rajta, netán hosszabb túrákra indulunk vele? A testsúlyunk is meghatározó.

A standuppaddle.hu több fajtáról ír
- all round deszka: ez az általános, gyerekeknek és felnőtteknek, hosszabb és rövidebb túrára egyaránt alkalmas, kényelmes deszka
- touring deszka: ez hosszabb, egyúttal még stabil, de gyorsabb, dinamikusabb mozgást tesz lehetővé
- race deszka: no, ez már inkább a profiknak való, mert keskenyebb és hosszabb, mint a többi társa. Nem könnyű rajta az egyensúlyozás, de akinek megy, az sokkal gyorsabban haladhat, mint a szélesebb, rövidebb, lomhább társakkal

Akármilyen deszkát is választunk, mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, hiszen a felfújható és a használt darabok ára is 200 ezer forint körül kezdődik, viszont aki rendszeresen használja, annak mindenképpen megtérül a befektetés.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik