Áfonyás morzsasüti zabpehelyből

Vágólapra másolva!
2018.07.20. 09:40
A zabpehely sokkal több annál, mint hogy reggelire vízben megfőzve zabkását készíts belőle. Számos desszert alapanyaga is lehet. Készíthetsz belőle pitét is, ami jóval egészségesebb, mintha fehér lisztből sütnéd meg.

Hozzávalók:
3 bögre áfonya
2 evőkanál eritrit
¼ bögre víz
4 tk kukoricakeményítő
2 ½ bögre zabpehely
1 tk reszelt narancshéj
1 ½ bögre teljes kiőrlésű liszt
¾ bögre barna cukor
¼ teáskanál só
20 dkg vaj

Elkészítés:
A közepes edényben felforraljuk a negyedbögrényi vizet, beleöntjük az áfonyát és az eritritet, és főzzük egy kicsit. A keményítőt egy kevés vízzel egy csészében csomómentesre keverjük és hozzáadjuk az áfonyához, majd addig keverjük, míg sűrű nem lesz, utána hagyjuk kihűlni. Egy nagy tálban összekeverjük a zabpelyhet a reszelt narancshéjjal, a liszttel, a cukorral, a sóval és a vajjal (morzsás állagot kell kapnunk). A tészta egyik felét belemorzsoljuk egy tortaformába, vagy tűzálló tálba, majd szétnyomkodjuk benne egyenletesen. Elterítjük rajta az áfonyát, majd a tészta másik felét rámorzsoljuk a tetejére – 170 fokon 45 percig sütjük.

Miért ajánljuk?
A zabpehelyből és a teljes kiőrlésű lisztből készült tészta nemcsak egészségesebb, mint a fehér lisztből készült, hanem jóval több rostot is tartalmaz. A áfonya pedig tele van antioxidánsokkal.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik