Kiesés helyett Bajnokok Ligája?

benfica | 2013.02.24. | 12:02

Épp átalakulóban vagyunk a blogírást tekintve, a jövőben kiscsapatok ellen az eddigi formában nem fogunk beharangozni, de a mai meccset még nem...


Hirdetés

Benfica-PacosÉpp átalakulóban vagyunk a blogírást tekintve, a jövőben kiscsapatok ellen az eddigi formában nem fogunk beharangozni, de a mai meccset még nem sodorhatja el a reformfolyam. A Pacos kiscsapat, de írni kell róluk: talán az egész 2012-13-as év leghősiesebb szereplését nyújtják a nagy bajnokságok résztvevői közül. Félni azért nem kell, de nem árt vigyázni.

Gondban vagyok, ugyanis nekem most írnom kellene arról, hogy a Pacos de Ferreira milyen leírhatatlanul zseniális. Nyáron a PortuGOAL szezonbeharangozójában biztos kiesőként szerepeltek, és elismerem, ha meg kellett volna három csapatot neveznem, aki hasonló sorsra juthat, mint előző szezonban a Leiria, azaz hogy be sem tudja fejezni a bajnokságot, akkor a Pacos lett volna az egyik tuti tippem. Most a Bajnokok Ligája helyért küzdenek. A Pacos így is a Videotonnak passzolta le a télen egyik alig használt hondurasi csatárát, ami azért mutatja az erőviszonyokat, akit Portugáliában kiesőnek várnak, az azért jópár UEFA tagszövetség bajnokságában az aranyért menne.

Mint már az év elején megírtam, a tavalyi 35 góljukból 20-at megvettünk mi a Melgarejo-Luisinho-Michel trióval, és már akkor is a 10. hely elég erőn felül szaladt ki nekik. Legjobb bajnoki eredményük egy 6. hely volt eddig, és a 2007-8-as szezonban csak azért nem estek ki, mert ők lehettek a portugál Vasas, miután a Boavistát kizárták a bundabotrányban. A párhuzam azért is áll, mert később (épp a héten) a Boavistának is igazságot szolgáltattak.

Amúgy szeretünk velük seftelni, volt már náluk kölcsönbe Nélson Oliveira és David Simao is, tavaly pedig Melgarejóra is csak így került rikítóan sárga mez. Hangulatos kis csapat, Michel például úgy került hozzájuk, hogy futsalozni jött át Európába, de olyan ügyes volt, hogy a Penafiel felfigyelt rá, majd két szezon után észrevette a Pacos is és leigazolta. Michelről ezt pont el is tudjuk képzelni a testalkata alapján, arról azonban jóval kevesebb információnk van, hogy most ő vajon a Benficától kölcsönbe került a Bragába Limáért cserébe, esetleg már a játékjoga is a Bragáé, vagy hogyisvaneztetszikérteni. Ebben a szezonban három bajnoki fellépés jutott neki, ami alatt 35 percet töltött a pályán. Kár lenne érte, egy ügyesebb menedzser a brazil állami tévé Adriano-hasonmásversenyén simán dobogóra tudná tolni, onnan meg már csak egy lépés a tinikurvák és a kokain világhír.Michel Benfica

Na jó, Adriano fakóbb, elismerem, de tessék megnézni mozgás közben

A Pacos viszont nélküle is dübörög, ha ma ki is kapnak, akkor is harmadik helyen lesznek a bajnokság 2/3-nál, ami ugye a végén azt jelentené, hogy BL-selejtezhetnének, és minden bizonnyal elcsípnek legalább egy El csoportkörös helyet, ami meg már pénzt is hoz rendesen. A ligakupából már kiestek, a Portugál Kupa elődöntőjében pedig pont mi jöttünk szembe, és az első meccsen nem túl magabiztosan, de 2-0-ra vertük őket.

Hogy mi a Pacos-csoda? Egyértelműen a védekezés. Még szeptemberben idegenben mi vertük meg őket (az volt az a meccs, amikor áramszünet miatt többször megszakadt a játék), illetve a Dragaoban kaptak ki 2-0-ra, de ezen kívül csak kétszer kaptak egynél több gólt, a Nacionallal 3-3-ra végeztek, a Bragát pedig 3-2-re megverték. Tizenkilenc meccsen 9 győzelem, 8 döntetlen, 2 vereség a mérleg, úgyhogy ha a fizetések nem is hozzák a bársonyszékes bérszínvonalat, prémiumból mindenképpen befittyent pár X5-ös BMW az utóbbi időben.

Fonseca mestertől amúgy ez fegyelmezett harcmodor nem meglepő, hiszen fiatalon egy első-másodosztály között ingázó stabil védekező játékos volt, aki a portugál mintát követve már 34 évesen edzőnek állt, és szép lassan a megyei bajnokságtól a másodosztályon át eljutott élete első Primeira Ligás csapatához, a Pacoshoz. Itt nagyon jól összeválogatta a csapatát, Leao, Caetano, Josué, vagy éppen a csúcsformába lendülő Cícero mind ígéretes jövő előtt állnak, a Pacos legnagyobb gyengesége talán pont az, hogy néhány öregen kívül (pl.: Cássio és Tony) a legtöbb húzóembere nyáron élénk piaci érdeklődés kereszttüzébe fog kerülni. Nem lepődnék meg, ha nem ez lenne a végállomás Fonseca számára sem, nagyon jó munkát végez.Paulo Fonseca

Jóképű, felkészült edző, csak nehogy az Olimpiakoszhoz vesse a sors

Még el sem kezdődött a meccs, a világ legjobb játékvezetője máris méretes nevetség tárgya lett, ugyanis miután a Nacional elleni meccsünkön érdekes dolgokat művelt, és 3 kiállítást osztott ki a hosszabbításban, majd a Tottenham-Lyon meccs után is kifogást emeltek a franciák ellene, visszaküldték a másodosztályba, ahol a múlt héten már csak zászlót adtak a kezébe, sípot nem bíztak rá. Ma kipihenve tér vissza az első osztályba, ismét asszisztensi szerepkörben. Jól tarkón lehet legalább a lelátóról köpni-mondja a gonoszabbik énem, fulladjon meg a mészporban- mondja a még gonoszabb énem.

A mérkőzést 20:05-től a DigiSport közvetíti, kezdőrúgás 20:15-kor. Talán még stúdióbeszélgetés is lesz?

Ja, és el ne felejtsem: ki a tökösebb? A Benfica negyedik számú kapusa, vagy a Porto üdvöskéje?

benfica

Címkék

Friss kommentek

Blogarchívum