A játékvezető mégsem a pálya tartozéka

191137 191137191137 191137
Vágólapra másolva!
2012.09.15. 10:09
Előzmény 2012. augusztus 11-én egy Fisher nevű, általában német alsóbb osztályokban tevékenykedő bíró, és kapitányunk, Luisao testi kontaktusba...

ElőzményElőzmény

2012. augusztus 11-én egy Fisher nevű, általában német alsóbb osztályokban tevékenykedő bíró, és kapitányunk, Luisao testi kontaktusba került, aminek folytán egyes hírek szerint a játékvezető elveszítette eszméletét is. A mérkőzés félbeszakadt, mi röhögtünk, majd aggódtunk, első benyomásainkat pedig itt rögzítettük posztban.

A döntés

Luisaot tegnap a Portugál Labdarúgó Szövetség jogerősen 2 hónapra eltiltotta, és 2550 euró megfizetésére kötelezte. Hogy a pénzbüntetés megint mire jó, arra ne térjünk ki, mert Luisaonak ettől még nem kell kisebb lakásba költöznie, az eljárás költsége viszont minden bizonnyal ennél kevesebb volt. Érdekesebb kérdés, hogy a korábban az ügyet leszaró üggyel nem foglalkozó FIFA és UEFA az FPF döntése ismeretében engedi-e Luisaot játszani a Bajnokok Ligájában.

Precedens

Hulk. Nem tudom, hogy mennyire ismert itthon az ügy, de Hulk és Sapunaru 2009-ben egy elveszített Benfica elleni meccs után súlyosan bántalmazták a Benfica egyik alkalmazottját, amiért Hulk négy-, Sapunaru hat hónapos eltiltást kapott. Ezen kívül nekik is volt jelenésük a bíróságon, ahol végül eltekintettek a 3 éves kiszabható legmagasabb büntetési tételtől.

Mégis ez lett az évszázad legnagyobb parasztvakítása: Hulk mindössze négy meccset hagyott ki, és a BL-ben pályán lehetett, ahogy az Arsenal lemossa őket 5-0-ra. Olyan kiugróan gyomorforgatóan még senki nem lobbizott, mint ahogy ekkor történt, így Hulk gyakorlatilag egy középső ujjas kimutogatásnyi eltiltást kapott, majd vígan röhöghetett a portugál idiokrácián. Sapunaru egyébként a büntetés elől menekülve visszatért kölcsönbe korábbi klubjába, a Rapid Bukarestbe, és ott várta meg, amíg letelik eltiltása.

A véleményem

Luisao hibázott. Kétségkívül volt kontakt a játékvezető és közte, és kétségkívül nagyot esett a játékvezető. Luisaonak jobban tisztába kellett volna lennie a testi erejével, mert így a videókon jól látható, ahogy egy kigyúrt, lassúságát nyers erővel kompenzáló uzsoraszedő alkatú Luisao egy vállassal földre küldi a fejlett nyugati társadalmakra jellemző szocializációs módok miatt kissé ernyedtebb, bár szintén sportos Fischer sporttársat. A videó felvételek védhetetlenek, és csak a fegyelmi bizottság kedélyállapotától függött, hogy hogyan dekódolja Luisao testbeszédét.

A Szövetség is hibázott

Ez a mérkőzés több, mint egy hónapja történt. A korrekt döntés ebben az esetben az lehetett volna, ha még azon a héten összeül a fegyelmi bizottság, a Zöldfoki-szigeteken nyaraló kollégák hiányzását lepapírozzák szépen, és meghozzák a döntésüket. Akár ezt a döntést is, hiszen összehúzott szemöldökkel érhet ez két hónapot, bár ha Hulkék öltözőfolyosón elkövetett könnyű testi sértése végül csak négy meccset ért, akkor itt eltúlzottnak érzem egy pályán történő félreértés miatt a hat meccset.

Megjegyzés: ha az általam említett módon tiltják el, akkor is hat meccset hagy ki (sőt, a Braga elleni szezonnyitó derbit is!), de sokkal korrektebb módon.Luisao referee

Luisao véleménye

Természetesen Luisao is megszólalt, aki a következőket mondta: "I did not make any aggressive move. I tried to intervene between my players and the referee. My conscious is clear." - Luisão ("Nem tettem támadó mozdulatokat. Megpróbáltam a játékosaim, és a játékvezető közé állni. A lelkiismeretem tiszta.")

Luisaonak kapitányként tényleg ez a dolga. Jól látható, hogy Maxi és Carlos Martins is rögtön letámadják a játékvezetőt, így Luisao gyorsan közéjük áll, és ez okozza a problémát. Luisao érvelését alátámasztja, hogy a földre huppant játékvezetőt sem kezdi pocskondiázni, hanem a játékostársait próbálja nyugtatni.

Megjegyzés: A vizsgálat szempontjából fontos lett volna kihallgatni Luisaot is, hiszen ebben a viselkedésben mint közlő vett részt, testi cselekedetei a szándék ismerete nélkül fals értelmezéshez vezetnek.

A benfiquisták véleménye

Luisao mellett ki kell állnunk. Most kell neki igazán a támogatás, már Glasgowban is, hiszen Luisao semmi olyat nem csinált, ami miatt haragudhatnánk rá. Luisao csak valami olyan szituációba került, amiből kijönni még az ő tekintélyével, és legendás sportszerűségével sem lehet. Luisao belerángatta magát egy olyan ügybe, ahol nem látta magát kívülről, ám anti-benfiquista és benfiquista egyaránt egy, és tiszta igazságnak tartja saját nézőpontját.

Sokan fogják támadni emiatt, megkapja majd a portugál bajnokikon is, de a nagy Benfica-család biztosan ott lesz mellette. Sőt, már most ott van, dolgozva az eltiltás mielőbbi enyhítésén.

A konklúzió

Bebizonyosodott, hogy a játékvezető nem a pálya tartozéka. Láttam már gólöröm közben szögletzászlót bokszoló labdarúgót, és mérgében a kapufába talpaló védőt is. Egyiküket sem tiltották el két hónapra, pedig ők is a pálya tartozékai ellen indítottak offenzívát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik