BL: zsinórban hat bajnoki cím – íme, az FTC ellenfele

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.20. 12:54
null
Az albán csapat négy éve a DVSC-vel szemben alulmaradt a BL-selejtezőben (Fotó: NS-archív)
A Ferencváros a hétszeres albán bajnok Skënderbeuval került össze a Bajnokok Ligája-selejtező sorsolásán. Lássuk, mit érdemes tudni az ellenfélről!

A magyarokhoz hasonlóan Eb-lázban élő albánok nemzeti hőséről, Szkander bégről elnevezett Skënderbeut 1909-ben alapították. Székhelye a hatodik legnagyobb, dél-albániai város, a 105 ezer lakosú Korcë. A Skënderbeu Korcë hétszeres albán bajnok, 1933-ban nyert először, majd a 2010–2011-es idény óta minden idényben elhódította hazája bajnoki címét.

A Skënderbeu tizenkétezres stadionban játssza a mérkőzéseit Korcë városában. A csapat az egyik legnépszerűbb gárda Albániában, különleges koreográfiáiról elhíresült szurkolói csoportja a Ujqërit e Deborës („Hófarkasok”).

A csapat vezetőedzője az 53 esztendős albán Mirel Josa, aki 2012 nyara óta irányítja a csapatot, s ez idő alatt a legsikeresebb albán edzővé vált. A csapat keretében egy Eb-szereplő van, Orges Shehi az albán válogatott egyik cserekapusa. A klubnak mali, paraguayi, horvát, nigériai és brazil légiósai is vannak.

A Skënderbeu a 2012–2013-as BL-sorozat selejtezőjének 2. körében a DVSC-vel találkozott, s bár Albániában 1–0-ra nyert, Magyarországon a Loki 3–0-s győzelemmel (Adamo Coulibaly duplázott, Varga József is betalált) kiharcolta a továbbjutást.

AZ NSO TV A 2012–2013-AS BL-SZEZONBAN ELLÁTOGATOTT AZ ALBÁN BAJNOK OTTHONÁBA

A csapat legeredményesebb játékosa a legutóbbi szezonban 27 gólt szerző Hamdi Salihi.

A Skënderbeu ellen az UEFA eljárást indított bundázás miatt, majd június 7-én ki is zárta a klubot az európai kupaszezonból. A klub honlapjának tájékoztatása szerint az UEFA „sportszerűtlenül felfüggesztette egy szezonra a csapatot”. Hozzáteszik, a nemzetközi Sportdöntőbíróság biztosan megváltoztatja majd a döntést. Ez július 5-én vagy 6-án derül ki.

Ha érvényben marad a kizárás, az FTC ellen a Partizani Tirana ugorhat be – a fővárosi csapat öt ponttal maradt le a Skënderbeutól, egyetlen Eb-szereplője a másik albán cserekapus, Alban Hoxha.

Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója UEFA-forrásra hivatkozva azt írta, játék nélkül mehet tovább a Fradi.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik