Kedvező helyzetben a kétszer egyenlítő Dortmund

Vágólapra másolva!
2013.02.13. 20:40
null
Lewandowski (jobbra) sok gondot okozott az ukrán védelemnek, az első félidő végén be is talált (Fotó: Reuters)
A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a két hónapja tétmérkőzést nem játszó Sahtar Doneck fogadta a Borussia Dortmund csapatát. Az első félidő izgalmas, kiegyenlített játékot hozott, amelyben Darijo Srna szabadrúgásgóljára Robert Lewandowski válaszolt még a szünet előtt. A második félidőben jobban játszottak a hazaiak, és Douglas Costa révén újra megszerezték a vezetést. A Dortmund azonban nem adta fel, három perccel a vége előtt Mats Hummels révén egyenlített, és kedvező helyzetből várhatja a visszavágót.

Kétszer is vezetett a több mint két hónap után először tétmeccset játszó Sahtar Doneck az első félidőben lendületesen és ötletesen játszó Dortmund ellen, de ellenfele mindkétszer egyenlített. Az első félidőben Darijo Srna szabadrúgásgóljára az igen aktív és veszélyes Robert Lewandowski megérdemelt góllal egyenlített.

A második félidőben csökkent a tempó, de ekkor is született két gól: a csereként beálló Douglas Costa szép találata után már-már megszerezte a győzelmet a Sahtar, de a szögleteiben bízó német bajnok az első félidőben a lécet is eltaláló Mats Hummels szöglet utáni fejesével egyenlített.

A többgólos döntetlen a március 5-ei visszavágót hazai pályán játszó, a BL-szezonban továbbra is veretlen Dortmundnak kedvez.

1. FÉLIDŐ

A mérkőzés előzményeiről a cikk alján olvashat.

A Donecknek ez az első tétmérkőzése azóta, hogy a csoportkör december 5-ei zárásán 1–0-ra kikapott a Juventustól. Ennek ellenére játékosai nem mozogtak fásultabban, mint a hét végén hazai pályán a Hamburgtól 4–1-es vereséget szenvedő dortmundiak. Az első öt perc tapogatózásának Jakub Blaszczykowski ollózása vetett véget egy rosszul kifejelt donecki labda után, de a lengyel kísérlete nyomán a labda elkerülte a kaput.

ÉLŐ SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSUNKAT IDE KATTINTVA OLVASHATJA!

A BVB előbb kapta el a fonalat, de miközben alaposan építette támadásait, a Sahtar a megszerzett labdákkal a túloldalon egy pillanat alatt az ellenfél tizenhatosához ért, s a brazil négyes (Taison, Luiz Adriano, Alex Teixeira, Fernandinho) követhetetlen cseleivel zavarba hozta a németek védőit.

Tíz perc után remek iramot vettek fel a játékosok, főleg a németek pörögtek. A 17. percben a Dortmund a lécet is eltalálta: Marco Reus szöglete után Mats Hummels fejelt a lécre – nagy mázlija volt a védekezésben sokkal bizonytalanabb Luiz Adrianónak, aki felett könnyedén fejelt el a német. A nagy kedvvel és ötletesen játszó Dortmundból Reus is próbára tette Andrij Pjatovot, de 25 méteres lövését másodszorra megfogta a bakijairól hírhedt ukrán kapus. A Sahtar hosszú percekre beszorult a saját térfelére.

Amikor az ukránok kiszabadultak, eljutottak legalább egy-egy szögletig vagy szabadrúgásig. Így a lépést Reusszal, Blaszczykowskival és Lewandowskival nehezen tartó védelem levegőhöz jutott. A félidő derekára a dortmundi védelemből is eltűnt a kezdeti bizonytalanság, simán hárították a pontrúgások utáni helyzeteket. A Sahtar viszont ebben a periódusban a középpályán is összeszedte magát.

A 31. perc előtt Luiz Adriano szabadrúgást harcolt ki Felipe Santanával szemben. A kapuval szemben, 21 méterről végezhetett el szabadrúgást Darijo Srna, és a csapatkapitány elemi erővel bombázott magasan a kapu közepébe, a léc alá. Roman Weidenfeller mellényúlt, vezetett a Sahtar! 1–0

BVB ezután visszaszerezte mezőnyfölényét, de már nyomasztóbb helyzetben kellett támadásokat építenie, s a hazaiak is határozottabban léptek oda. A 40. percben tíz dortmundi próbálkozásra három donecki jutott.

A tizenegyedik német kísérlet meghozta az egyenlítést is: Mario Götze cselezett a jobb oldalon, a tizenhatos és az alapvonal találkozásáról beívelt labdájával megtalálta Lewandowskit. A lengyel elsőre luftot rúgott, de közben Fernandinho és Dmitro Csihrinszkij összeütközött, a labda Lewandowski előtt maradt, és hét méterről higgadtan gurította be a bal alsó sarokba. 1–1

Szinte azonnal jött a Sahtar válasza: a bal oldalról betörő Taison lövése után Weidenfeller nem tudta megfogni a labdát, a kipattanót Alex Teixeira szelídítette meg a bal kapufa mellett, de mire kapura lőtt, Marcel Schmelzer odaért a kapufához, és blokkolta a kísérletet.

A támadó focit hozó, mozgalmas első félidő döntetlennel zárult. A Dortmund hétszer találta el a kaput,. ebből ötöt Blaszczykowski jegyzett. A Sahtar négyszer célzott pontosan.

A Sahtar tavalyelőtt a nyolc közé jutott a BL-ben, a Dortmund legutóbb tíz éve jutott a legjobb 16 közé, akkor a második csoportkörben vérzett el.

2. FÉLIDŐ

A Dortmund a második félidőben egyből a közepébe vágott: Reus és Lukasz Piszczek összjátéka után előbbi lőtt, de hazai gólt szerző Srna védekezésben is jeleskedett, remekül blokkolt. A kezdeti riadalom után Lucescu csapata lehiggadt, megpróbálta tovább tartani a labdát. A hátsó sor passzolgatása után aztán hirtelen ritmusváltásokkal próbálkozott, így próbálta meg zavarba hozni a dortmundi védelmet.

A szünetben talán Webb is elgondolkozott az öltözőjében az első félidőről, és a folyamatosan pontrúgás kiharcolására törő doneckiek taktikája miatt megfogadhatta, kevesebbet fúj, így akkor sem ítélt szabadrúgást, amikor Hummels a kezdőkörben egyértelműen buktatta Luiz Adrianót.

A dortmundiak is visszavettek a tempóból, óvatosabban építkeztek, mint az első félidőben, mondhatni, az 52. percben látott Mhitarjan-lövés után leült a találkozó.

Madridban döntetlenre állt a Real és az MU összecsapása is, amelyről ide kattintva olvashat.

Bő tíz percig tartott a viszonylagos semmittevés, aztán újra láthattunk sprinteket mindkét oldalon, sőt a Dortmund szögletig is eljutott.

Aztán a Taison helyére beálló Douglas Costa a 68. percben a semmiből szenzációs gólt lőtt: Jaroszlav Rakickij előreívelt labdáját megszelídítette Schmelzer mellett, majd 15 méterről félfordulattal a bal alsó sarokba továbbított. Hummels alászaladt Rakickij labdájának, de Weidenfeller erről a gólról nem tehetett. 2–1

A Dortmundnak támadott, Lewandowski távoli lövése és egy szöglet jelezte, hogy feljebb kapcsolt a BVB. A korábban sárgát kapó Fernandinho Blaszczykowski lekönyöklése után megúszta a kiállítást.

A dortmundiak játékából hiányzott az első félidőben látott átütőerő, a kiharcolt szögletek adtak reményt az immár kiválóan záró hazai védelem ellen. A Sahtar a megszerzett labdákkal egyből megindult előre, látszott a szándék arra, hogy növelje előnyét. Mindezt élvezte a közönség, amely kiéhezett már a jó futballra, amit meg is kapott kedvenceitől.

A 87. percben aztán az egyik dortmundi szöglet meghozta a várt eredményt: Schmelzer beívelt labdája éppen Hummels fejére érkezett, és a védő ezúttal nem mérte el a célpontot, erős fejessel egyenlített. 2–2

Pillanatok alatt megváltozott a lelátó hangulata, a kétezer fős német tábor énekelt, a doneckiek pedig csendben figyelték a hajrát. A Dortmundnak a sokgólos döntetlen megfelelt a visszavágó előtt.

Többre nem maradt idő, folytatás következik szűk három hét múlva Dortmundban.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
SAHTAR DONECK (ukrán)–BORUSSIA DORTMUND (német)
2–2 (1–1)
Doneck, Donbasz Arena, 49 050 néző. Vezeti: Webb (angol)
SAHTAR DONECK: Pjatov – Srna, Csihrinszkij, Rakickij, Rat – Hübschman, Fernandinho – A. Teixeira (Eduardo Silva, 84.), Mhitarjan, Taison (Douglas Costa, 62.) – Luiz Adriano
DORTMUND: Weidenfeller – Piszczek, Santana, Hummels, Schmelzer – S. Bender, Kehl – Blaszczykowski (Leitner, 80.), Götze, Reus (Schieber, 91.) – Lewandowski
Gólszerző: Srna (31.), Douglas Costa (68.), ill. Lewandowski (41.), Hummels (87.)

ELŐZMÉNYEK

A Sahtar Doneck két hónapja nem játszott tétmérkőzést, 12 felkészülési meccséből 10-et azonban megnyert.

„Mircea Lucescu kiváló edző, nagyszerű munkát végez a Sahtarnál, ahol szép futballra tanította meg az együttest. Willian ugyan eligazolt, de ez nem jelenti azt, hogy gyengült volna a Doneck. Megnéztük az ukránok téli felkészülés során lejátszott meccseit, és azt kell mondanom, kiváló képességű játékosok alkotják a gárdát, nehéz olyan területet találni, ahol gyenge pontja lenne a Sahtarnak” – vélekedett Jürgen Klopp.

Kíváncsi Lucescu mester mérkőzés előtti szavaira, illetve a két gárda egymás elleni mérlegére? Beharangozó írásunkból mindent megtudhat.

A kora esti órákban tragédia rázta meg Doneck városát: a helyi repülőtéren kényszerleszállást hajtott végre és kigyulladt egy repülőgép. Az első információk szerint legalább négy személy meghalt. Nem tudni, voltak-e szurkolók az áldozatok között.

Németországból kétezren kísérték el a német bajnokot, velük együtt 51 ezren foglaltak helyet a lelátókon, a jegyek hetekkel a mérkőzés előtt elfogytak.

A Metaliszt Harkivtól (az Anzsihoz távozó Willian helyére) szerződtetett Taison bemutatkozhatott tétmérkőzésen a Sahtarban, amelyben a bárányhimlőből meggyógyult Tomás Hübschmann is átment az orvosi vizsgálaton.

A német bajnok BVB-nél Ilkay Gündogan sérült, Marcel Schmelzer viszont tudta vállalni a játékot. Neven Szubotics csak a kispadra került.

A BL himnusza alatt a donecki szurkolótábor hatalmas narancs-fekete transzparenst lobogtatott, ezzel is buzdítva a narancs mezes hazaiakat. A BVB játékosai fekete felsőt és citromsárga nadrágot vettek fel.

A meccs előtt egyperces néma megemlékezést tartottak a donecki repülőgép-szerencsétlenség áldozatainak emlékére.

A mérkőzés viszonylag enyhe időben vette kezdetét, nulla fok körüli hőmérsékletet mutattak a műszerek, de a játékosok lehelete azért messziről látszott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik