Klopp: Ha a legjobbunkat nyújtjuk a Sahtar ellen, minden rendben lesz

Vágólapra másolva!
2013.02.13. 13:10
null
Jürgen Klopp szerint kiváló ellenféllel találkoznak, de ha a legjobbjukat nyújtják, minden rendben lesz (Fotó: Action Images)
A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén Doneckben összecsap a Sahtar és a Dortmund. Az ukránok braziljait a jelentős hideg, a vendégeket Ilkay Gündogan hiánya zavarja.

 

A két együttes a Bajnokok Ligájában eddig egy alkalommal találkozott, a 2001–2002 selejtező 3. körében a dortmundiak kettős sikerrel harcolták ki a főtáblára jutást.

„A brazilok szeretik a szénsavas italokat, ásványvízből a buborékosat választják étkezés előtt vagy után. Nem viselkedhetünk diktátorként, azaz elmagyarázzuk a labdarúgóknak, mikor nem ártalmas a szénsavas innivaló, mikor káros és miért. A braziloknak a korán kelés sem az erősségük, persze rövid időn belül hozzászoknak az ébresztőóra hangjához” – húzott elő két általánosan érvényes beilleszkedési nehézséget a dél-amerikai labdarúgók kapcsán Carlo Nicolini. A Sahtar Doneck olasz erőnléti edzője a téli időjárásra nem pazarolta a szót: a mínuszokat a Bajnokok Ligájában a Dortmunddal meccselő ukrán klub örmény középpályása, az idényt tekintve húszgólos Henrih Mhitarjan is rosszul viseli, nem beszélve Taisonról – aki éppenséggel brazil.

WEBB KALANDOS ÚTJA DONECKBE
Howard Webbnek meggyűlt a baja a havazással és a repüléssel. A brit játékvezető kedden repült el Doneckbe, ahol a Sahtar és a Borussia Dortmund szerdai Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőjén fújja a sípot, ám az utazás nem volt zökkenőmentes.

Webb gépének Münchenben le kellett szállnia, mivel az túlsúlyossá vált az erős havazás miatt. A Lufthansa tíz utast kért meg arra, hogy hagyja el a repülőgépet, hogy az tovább tudja folytatni útját. Az ódzkodó utasok közül végül tíz Dortmund-szurkoló szállt le, ők 400 eurós kártérítést kaptak a német légitársaságtól, plusz egy jegyet egy szerdai járatra Doneckbe.

Webb repülőgépe végül 2-3 órás késéssel érkezett meg Ukrajnába.

A januárban a Metaliszt Harkivtól Ukrajnában rekordnak számító 15.2 millió euróért igazolt középpályásra nehéz szerepet osztottak, neki kellene feledtetnie az orosz–ukrán transzfervonalon ugyancsak csúcsösszeget jelentő, 35 millió euróért az Anzsi Mahacskalához csatlakozó honfitársát, Williant. Utóbbi elvesztése mellett a meccshiány a házigazda legnagyobb hendikepje a Borussia elleni összecsapást megelőzően, Mircea Lucescu együttese ugyanis december 5-én, több mint két hónapja vívta legutóbbi tétmérkőzését. Ehhez mérten a Taison által remélt 2–0-s ukrán siker kétségtelenül álomszerű lenne...

A kezdőcsapatot és a szakmai irányvonalat tekintve a Sahtar sokkal inkább kozmopolita, mint ukrán társaság. A csapat hátsó vonalában akad hazai játékos, előrébb már nem, a középpályát és a támadósort brazilok és Mhitarjan uralják. A szakmai stábban a románok, az olaszok és az ukránok kapcsán alkalmazható a többes szám, egy-egy cseh, horvát és francia is helyet kap Lucescu edző asztalánál. Az akadémiát egy holland irányítja, a játékosmegfigyelői hálózat élén egy portugál áll, a marketingért pedig angol felel, avagy a talán legbefolyásosabb ukrán politikus és üzletember, a tatár származású Rinat Ahmetov pénzelte klub a személyi összetételt tekintve kinőtte a régiós hatalmi státust. Ukrajnában éppenséggel évek óta nincs ellenfele.

Más kérdés, ezzel együtt befér-e Európa nyolc legjobb csapata közé – a közmegegyezés szerint a legerősebb csoportban az első helyen záró Dortmund kárára. Jürgen Klopp együttesét a téli átigazolási piacon nem érte olyan mérvű veszteség, mint a Sahtart, igaz, Ilkay Gündogan sérülés miatti kiválása jelentős érvágás. Ha Gündogan ebben az idényben a kispadon (vagy inkább a lelátón) üldögélt a kezdő sípszó pillanatában, a Dortmund nem nyerte meg aktuális bajnoki meccsét – avagy annyira „pezsgett” a csapat, mint a Sahtar brazil labdarúgóinak meccs előtt engedélyezett ásványvíz.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat jut be a BL-negyeddöntőbe?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A német együttes mestere elismeréssel beszélt az ellenfélről, szerinte nem fog meglátszani Willian hiánya.

„Mircea Lucescu kiváló edző, nagyszerű munkát végez a Sahtarnál, ahol szép futballra tanította meg az együttest. Willian ugyan eligazolt, de ez nem jelenti azt, hogy gyengült volna a Doneck. Megnéztük az ukránok téli felkészülés során lejátszott meccseit, és azt kell mondanom, kiváló képességű játékosok alkotják a gárdát, nehéz olyan területet találni, ahol gyenge pontja lenne a Sahtarnak” – vélekedett Klopp.

„Érdekes és intenzív mérkőzés lesz, mert mindkét csapatnak a legjobbját kell nyújtania, vagy még azt is túl kell szárnyalnia. Természetesen mindent megteszünk azért, hogy egy ilyen kellemetlen ellenfél ellen jól teljesítsünk. A Hamburg elleni hétvégi négy egyes vereség nem lesz hatással ránk. Nagyok a céljaink a Bajnokok Ligájában. A nyolcaddöntő első mérkőzése következik, nekem és a játékosoknak sincs szükségünk többlet motivációra, mert itt már nincs könnyű ellenfél. Ha a legjobb futballunkat mutatjuk be, akkor minden rendben lesz” – tette hozzá a német tréner.

A sárga-feketéknél Robert Lewandowski parádés formába lendült, legutóbbi öt Bundesliga-mérkőzésén egyaránt betalált, de a Hamburg elleni 4–1-es vereség során az első fél óra végén egy piros lapot is összeszedett.

Az ukránok 2009 májusa óta első alkalommal néznek farkasszemet német együttessel, akkor az UEFA-kupa döntőjében hosszabbításban 2–1-re legyőzték a Werder Brement.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

SAHTAR DONECK (ukrán)–BORUSSIA DORTMUND (német) 20.45 (tv: Digi Sport 2)

Doneck, Donbasz Arena. Vezeti: Webb (angol)
VÁRHATÓ ÖSSZEÁLLÍTÁSOK
SAHTAR DONECK: Pjatov – Srna, Csihrinszkij, Rakickij, Rat – Hübschman, Mhitarjan – Fernandinho, A. Teixeira, Taison – Luiz Adriano
DORTMUND: Weidenfeller – Piszczek, Szubotics, Hummels, Schmelzer – S. Bender, Kehl, Blaszczykowski – Götze, Reus – Lewandowski

A találkozóról élő, szöveges tudósítást olvashat a Nemzeti Sport Online-on!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik