A Barca kétszer vezetett, Matuidi a 94. percben egyenlített

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.02. 20:35
null
Jordi Alba (balra) küzd Lucas Mourával (Fotó: Reuters)
A labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első felvonásán Párizsban nem bírt egymással a házigazda francia PSG és a spanyol Barcelona. A vendégek Lionel Messi és Xavi Hernández góljával kétszer vezettek – az argentin a szünetben sérülés miatt kellett lecserélni, a karmester a 89. percben büntetőből volt eredményes –, a PSG azonban kétszer egyenlített. A fél óráig kimondottan veszélyes, utána elszürkülő házigazdáktól a 79. percben Zlatan Ibrahimovic, a 94. percben pedig Blaise Matuidi volt eredményes.

PERCRŐL PERCRE

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT ITT TALÁLJA MEG!

Francia oldalon Zlatan Ibrahimovic lesz a nagy visszatérő. A Barcelonában egyetlen, ám annál visszhangosabbra sikerült idényt teljesítő svéd centert a Valencia elleni nyolcaddöntő első felvonásán kiállították, majd két meccsre eltiltották. Ezt azonban később mérsékelték, így a hazai visszavágóval letudta az eltiltását.

A spanyol oldalon Tito Vilanova vezetőedző tér vissza munkahelyére, ám esetében nem eltiltásról, hanem gyógykezelésről van szó. A tréner két hónapra nyúlt tengerentúli kezelését követően múlt héten érkezett meg, és bár a tegnapi sajtótájékoztatón még segítője, Jordi Roura helyettesítette, kedden már ismét ő meccsel.

Carlo Ancelotti, a PSG olasz szakvezetője a rutinra szavazott, és angol légiósát, David Beckhamet a kezdőbe jelölte. A vendégeknél Vilanova állandó emberei közül a napokban kisebb sérüléssel bajlódó Jordi Albát és Xavi Hernándezt is kezdőként küldi a pályára, a támadó trióban pedig Alexis Sánchez kap lehetőséget.

Pazar élőkép fogadta a kezdéshez bevonuló főszereplőket: az oldalvonalak fölötti lelátó piros-kékbe borult.

1. FÉLIDŐ

ÉRDEKESSÉGEK
David Beckham a 106. BL-meccsén léphetett pályára, nála többet a pályán lévők közül csak Xavi mondhat magáénak, 128-cal.
A mérkőzés (első) gólját szerző Lionel Messi 59. alkalommal volt eredményes a BL-ben. A legrangosabb sorozatban nála többet csak Raúl mondhat a magáénak. A Katarban még éppen levezető spanyol 71-nél tart. Illetve 71-gyel zárt...

A Barcelona kezdte a mérkőzést, a lelátó hatalmas füttykoncertben tört ki. A katalánok 1:40 percig tartották meg a labdát – közben elvégeztek egy bedobást –, majd Dani Alves csinált magának helyet karral a francia tizenhatoson belül: végre labdához jutottak a házigazdák is. Igaz, nem sokáig tudták azt megtartani, a szabadrúgás után gyorsan visszakerült a labda a vendégekhez...

Az 5. percben először jutott helyzethez a PSG, és majdnem gól lett belőle. Ezequiel Lavezzihez került a labda, az argentin lecselezte Gerard Piquét, majd az érkező Sergio Busquetset megelőzve az ötös sarkáról lőtt, de a labda a hosszú kapufán csattant, majd tisztáztak a spanyolok.

Elsősorban a katalánok jobb oldala az aktív, Dani Alves sokat és bátran lép föl, a 8. percben Lionel Messi simította le a labdát, az érkező Xavi azonban rosszul találta el. Biztonságos játékra rendezkedett be a meccs elején a PSG, három-négy hazai játékos próbált meg helyzetet kialakítani. A 13. percben Beckham tekert be szögletet a jobb oldalról, de a jó ütemben emelkedő Alex rosszul találta el fejjel a labdát, amely tizenhat méterrel kerülte el a kaput.

Pedig Beckham becsavarta: a lendülete már nem,
a munkabírása és a technikája viszont még mindig a régi...
Pedig Beckham becsavarta: a lendülete már nem, a munkabírása és a technikája viszont még mindig a régi...

A PSG próbál egy lendületből helyzetet kialakítani, mert a pálya eléggé szétszakadt, a hazai támadókat középen nem kíséri segítő szándékkal érkező társ. Más a helyzet a rögzített rúgásoknál: a 15. percben egy ilyen hazai akció végén lőhetett távolról Javier Pastore, de Víctor Valdés leért a jobb kapufa mellé tartó lapos bombához.

A támadásait kicsit kényelmesen szövögető Barcelona először veszélyeztetett: Andrés Iniesta okos, 16 méterről leadott tekerése fél méterrel kerülte el a bal felsőt. A 18. percben Zlatan Ibrahimovic harcolt ki szabadrúgást a spanyolok kapujától 18 méterre – egyben besárgította az őt buktató Piquét –, de lapos, jobb alsóba tartó bombáját vetődve hárította Víctor Valdés. Nem találta a mérkőzés ritmusát a Barcelona, Messi szinte labdához sem ért, és a Xavi, Iniesta páros sem tudott kibontakozni. A franciák viszont egyre bátrabbak lettek, a gyorsaságukkal meg eddig sem volt gondjuk.

KATTINTSON A KÉPRE! (FOTÓK: REUTERS)
KATTINTSON A KÉPRE! (FOTÓK: REUTERS)

A 22. percben Messi önzőzött el egy több mint ígéretes helyzetet, majd az Ibrahimovic vezette kontra elakadt a spanyol tizenhatos, különösebb erőfeszítéstől mentesen. A 25. percben labdát veszített a Barca a hazai tizenhatos előtt, indult is a gyors francia akció, amelynek végén Ibrahimovic a balösszekötő helyéről a hosszú mellé lőtt. Ez is veszélyes, nagy PSG-helyzet volt, ami figyelmeztetésként hathatott a Barcelonára, amely támadótriója lényegében észrevétlen tudott maradni egy ilyen fontos meccsen harminc percig.

A PSG nem szűkítette le úgy a területet, mint tette azt a Real Madrid, amikor a spanyol Király-kupa elődöntőjében megfojtotta a katalánok taktikáját, de így is hatásos volt a franciák játéka a ritmustalan vendégekkel szemben. Alvó oroszlánként állta a nem túl erős próbákat a PSG, a Barcelona tartotta ugyan a labdát, de nem került közel a hazai kapuhoz, így nem okozott túl sok veszélyt. Lényegében semmit. Picit elfogyott a veszély a PSG-ből is, a 36. percben Alexis Sánchez egy csel után lőtt, de szöglet lett az akcióból.

Már felszabadulni látszott a hazai kapu, amikor a kivágott labdát Dani Alves begyűjtötte középen. A 39. percben a jobbhátvéd parádésan emelt jobb külsővel a védősorból kilépő Messi elé, aki engedte pattanni a labdát, majd az ötös bal oldali sarkáról kilőtte a kapu hosszú oldalát. 0–1

STATISZTIKA
Az első félidőben a hazaiak 31, a vendégek 69 százalékban birtokolták a labdát, mindkét fél hét-hét alkalommal vette célba az ellen kapuját, a franciák négyszer, a spanyolok háromszor el is találták. Gólt azonban csak utóbbiak szereztek. Némi meglepetésre a legtöbbet Beckham futotta a mezőnyből (5.87 km), őt száz, illetve háromszáz méterrel lemaradva követte Xavi, illetve Iniesta.

Megfogta a kapott gól a párizsiakat, mezőnyfölényben maradt a Barcelona. Messi kedve pedig láthatóan megjött: szokott helyéről, a tizenhatos jobb oldaláról vezette keresztbe a labdát, majd tekert centikkel a jobb felső mellé. Cesc Fabregas elment melegíteni, Messi pedig sántikál a kispadok előtt, ahol Vilanovával is konzultált. Stark háromperces hosszabbítás után lefújta az első félidőt.

2. FÉLIDŐ

A folytatásra a gólszerző az öltözőben maradt – a bal térde is picit vérzett már az első félidőben, vélhetően hámsérülés miatt, cserét azonban jobb combizmának a meghúzódása miatt kért –, helyére Fabregas érkezett. Picit feljebb lépett a hazaiak középpályássora, de továbbra is a szokottnál lényegesen nagyobb területet kellett bejátszaniuk a pályán lévőknek. Sokszor szétszakadt a pályán, az üres területeken a párizsiak gyorsaságukkal, a barcelonaiak a technikájukkal próbáltak meg érvényesülni. Fagyasztotta a labdát a Barcelona, tehette, mert a házigazdáknak nem volt sürgős visszaszerezniük a labdát, és ha a Sánchez, Villa páros csak picit harapósabb, akkor kiugratásokkal lehetett volna mit keresni. Így viszont többnyire megelégedtek a labdatartással.

Messi az első félidő hajrájában lőtt gólt, majd a szünetben cserét kért. Előbbi gyakori tőle, utóbbi nem: legutóbb hét éve hagyta el a pályát a szünetben...
Messi az első félidő hajrájában lőtt gólt, majd a szünetben cserét kért. Előbbi gyakori tőle, utóbbi nem: legutóbb hét éve hagyta el a pályát a szünetben...
MESSI ÉS MASCHERANO IS KIDŐLT

Szerdán vizsgálják meg alaposabban Lionel Messit, akit sérülés miatt a szünetben le kellett cserélni. „Messi jobb combjának hajlítóizma sérült meg. Szerdán vizsgáljuk meg alaposabban, ezután derül ki, pontosan milyen súlyos a sérülése” – adott rövid tájékoztatást argentin támadójáról a Barcelona a Twitteren.

Nem Messi volt a Barca egyetlen sérültje kedden este: a sport.es információi szerint Javier Mascherano hat hétre dőlt ki!

Bővebben utóbbi sérülésről!

A 63. percben Dani Alves beadása a hosszú Sánchezt találta meg, a dél-amerikai légiós azonban a jobb helyzetnél is jobbat akart, lövés helyett igazított, így tisztáztak előle. Matuidi Iniestát, Beckham Sánchezt buktatta gyors egymásutánban, a vendégek lényegesen gyorsabbak voltak – már, amikor nem taktikázták agyon magukat a tiki-takával –, ami a faultokban is megmutatkozott.

A 70. percben az előremerészkedő Maxwell egy visszacsellel becsapta Busquetset, majd lőtt jobbal, 9 méterről a rövidre, de Víctor Valdés vetődve védett. A 74. percben Xavi szabadrúgása pattant meg a sorfalon, egy perccel később Javier Mascherano sárgult be – nem játszhat a visszavágón, Albával egyetemben –, és szabadrúgásból, majd szögletből is veszélyeztetett a PSG. Utóbbinál Ibrahimovic ajtó-ablak helyzetét védte bravúrral Valdés. Négy PSG-játékos lett volna lesen, ha a szögletnél összefutó két katalán nem fekszik az ötösön. Az ápolást kapó Mascherano és Jordi Alba sem lehetett bent a hazai szögletnél, de megúszta a Barcelona.

Legalábbis a szögletet, mert az utána érkező szabadrúgásból a 79. percben kiegyenlített a PSG! Thiago Silva csúsztatta kapura a labdát, amely a jobb kapufáról pattant ki, a lesipuskás, a fejes pillanatában méteres lesről bemozduló Ibrahimovic nem kegyelmezett közelről. 1–1

Ibrahimovic csak betalált volt klubjának, majd a 94. percben gólpasszt is adott
Ibrahimovic csak betalált volt klubjának, majd a 94. percben gólpasszt is adott

A 84. percben Mascherano vérző jobb térddel, hordágyon hagyta el a pályát, helyére Marc Bartra érkezett a hajrára. Ibrahimovic nagyot küzdött egy hazai akciónál, fejelt, lökött, rátartott, sárga lappal jutalmazták. A 89. percben már elhalni látszott a Barca-akció, de Sirigu az ötösön buktatta Sánchezt, amiért Stark büntetőt ítélt. Xavi a vétkes kapust becsapva higgadtan a kapu bal oldalába helyezett.1–2

Még nem volt vége, a 94. percben másodszor is egyenlített a PSG! A jobb oldali beadást Ibrahimovic visszafejelte a tizenhatosra, ahol az érkező Matuidi kapásból tüzelt. A blokkolni szándékozó Bartra lába között elsuhant a labda, de picit egyben irányt változtatott, és Víctor Valdést becsapva a gólvonal mögé pörgött (2–2). A kezdésre már nem is maradt idő.


BAJNOKOK LIGÁJA, NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
PARIS SAINT-GERMAIN (francia)–FC BARCELONA (spanyol)
2–2 (0–1)
PERCRŐL PERCRE
A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT ITT TALÁLJA MEG!
Párizs
, Parc des Princes, 45 336 néző. V: Wolfgang Stark (német)
PARIS SG: Sirigu – Jallet, Alex, Thiago Silva, Maxwell – Lucas Moura, Beckham (Verratti, 70.), Matuidi, Pastore (Gameiro, 76.) – Lavezzi (Ménez, 66.), Ibrahimovic. Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Kispad: Douchez (kapus), Sakho, Van der Wiel, Chantome
BARCELONA: Víctor Valdés – Dani Alves, Piqué, Mascherano (Bartra, 84.), Jordi Alba – Xavi, Busquets, Iniesta – A. Sánchez, Messi (Fabregas, a szünetben), D. Villa (Tello, 81.). Vezetőedző: Tito Vilanova
Kispad: Pinto (kapus), Montoya, Thiago Alcántara, Alex Song
Sárga lap: Piqué (18.), Jordi Alba (62.), Matuidi (65.), Beckham (68.), Mascherano (75.), Dani Alves (85.), Ibrahimovic (87.), Sirigu (89.)
Gólszerző: Ibrahimovic (79.), Matuidi (94.), ill. Messi (39.), Xavi (89. – 11-esből)
A visszavágót április 10-én rendezik meg Barcelonában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik