Ibra: Ideje lenne Messiről elnevezni az Aranylabdát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.02. 14:21
null
Zlatan Ibrahimovic ugrásra készen várja a kedd estét <br />(Fotók: Action Images)
Több párizsi játékos élete meccsére készül, a Barcelona honlapja a Wembley felé vezető út első megállójaként vezeti fel a PSG elleni párharcot – a két eltérő megközelítés híven érzékelteti, melyik csapat várja továbbjutásra esélyesként a labdarúgó Bajnokok Ligája kedd esti Paris Saint-Germain–Barcelona mérkőzését.

A két csapat legutóbbi BL-párharcából a párizsiak verekedték ki magukat győztesen (negyeddöntő, 1995 tavasz), a tekintélyes hazai veretlenségi sorozat (európai porond!) szintén a PSG versenyképességére enged következtetni, az alapképlet mégis így szól: a Barcelona oly lenyűgöző és eredményes futballt nyújtott az elmúlt években, oly meggyőzően uralja a spanyol bajnokságot, hogy esetleges kiesése megdöbbentő lenne.

Ami persze nem jelenti azt, hogy a PSG ne törekedne az év nagy papírforma-cincálására. A francia csapat eufóriában játszik ebben az idényben, magabiztosan vezeti a bajnoki tabellát, és bár elöljárói nem a BL-diadalt állították célkeresztbe az idény elején, ha már eljutottak idáig, ütnék a vasat, ameddig forró.

„Kellemes érzésekkel várom a meccset, éppen úgy, ahogyan a Valencia ellenit is – mondta Carlo Ancelotti, a PSG vezetőedzője, utalván arra, hogy csapata a nyolcaddöntőben már elbúcsúztatott egy spanyol csapatot. – Valószínűleg az idény egyik legnehezebb mérkőzése áll előttünk, amely egyben az egyik legfontosabb is. Lehet, hogy nem sokat lesz nálunk a labda, de az már rajtunk múlik, hogy robbantsunk vele, ha végre megkaparintjuk. Nem áll szándékunkban a játékunkat az ellenféléhez alakítani, próbáljuk a saját erősségeinket kamatoztatni. Biztató, hogy a közelmúltban jól védekeztünk, jól kontráztunk, és eredményesek voltunk akkor is, ha jobbára az ellenfél birtokolta a labdát.”

Ancelottiénál kisebb tudásbázisból merítő szakvezetők is mondtak korábban hasonlókat a Barca ellen készülve, többségük utóbb nem járt sikerrel, de a nemzetközi média úgy véli, a körülmények kedvező alakulását az olasz szakember kihasználhatja – pláne, hogy rendelkezésére áll Zlatan Ibrahimovic is, akinek mérsékelték az eltiltását.

BECKHAM: HINNÜNK KELL A GYŐZELEMBEN!
„Vállaljuk a kihívást – nyilatkozta David Beckham. – Nem szabad úgy kimennünk a pályára, hogy közben arra gondolunk, ki fogunk kapni. Talán a Barca a világ legjobb csapata, Lionel Messi pedig a legjobb futballista, de nem egyedül van a pályán. Hinnünk kell benne, hogy győzhetünk.”

„Óriási hatással van a csapatra – ezt már Zlatan Ibrahimovic mondta Beckhamről hétfőn. – Rendkívül technikás futballista, remek szabadrúgásai vannak. És ami szintén nagyon fontos, igazi nyerő típusú ember. Nemcsak a játéktéren, hanem az öltözőben is sokat számít, hogy köztünk van. Remélem, hamarosan bevág egy szabadrúgást.”
Mint arról beszámoltunk,
a PSG vezetői máris azon gondolkodnak, hogy meghosszabbítsák Beckham idény végéig szóló szerződését.

„Nagyon el lettem volna kenődve, ha ki kell hagynom egy ilyen nagyszerűnek ígérkező meccset – mondta Zlatan Ibrahimovic a hétfői sajtótájékoztatóján. – Nehéz erőpróba lesz, hiszen közel s távol nincs olyan erős futballcsapat, mint a Barcelona, amely talán minden idők legjobbja is. Játékosai szeretik, ha náluk van a labda, de idehaza természetesen nem akarjuk átengedni nekik a kezdeményezést. Érdeklődéssel várom, sikerül-e összezavarnunk őket. Beszélni persze sokkal könnyebb erről, mint megvalósítani...”

A francia sportnapilap, a L'Équipe Ibrahimovic és Messi csatájaként vezeti fel a meccset, abban a reményben, hogy a kérdésre, miszerint melyikük a jobb, ezúttal a svéd égimeszelő neve lesz a helyes válasz.

„Leo Messi? Valószínűleg ő a modern labdarúgás legjobbja, oly sokszor nyerte meg az Aranylabdát, hogy ideje lenne róla elnevezni. Hogy ő lenne minden idők legjobbja is? Nem tudom, ezt tanácsos akkor megítélni majd, amikor abbahagyja a futballt” – húzott elő Ibra néhány diplomatikus mondatot a sifonérból. A párizsiak persze tisztában vannak azzal, kivel, kikkel állnak szemben.

SZAVAZÁS

Melyik csapat jut tovább a PSG–Barcelona BL-negyeddöntőből?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Leo Messi különlegesen gyors és rámenős futballista, nagyon nehéz elvenni tőle a labdát – dicsérte az ellenfél legveszélyesebb labdarúgóját Thiago Silva, a PSG védője. – Nem szorulunk kívülállók figyelmeztetésére, magunk is tudjuk, hogy nagyon nehéz feladat vár ránk. Mindazonáltal egyikünk sem fél, az öltöző egy emberként a meccs lázában ég, mindannyian arról ábrándozunk, hogy kiejtjük a Barcelonát. Nagyon koncentráltnak tűnik a csapat, de mely öltöző hozzáállása lenne más? Talán életünk meccse vár ránk…”

Ami a másik oldalt illeti, a barcelonai Sport című napilap keddi száma emlékeztet arra, hogy „a sors ad némi lehetőséget a hibázásra, de Tito Vilanova Barcelonája már kimerítette a hibakvótát”. A megállapítás mögött természetesen ama bizonyos milánói 0–2 húzódik meg, amelyért Vilanova tehető felelőssé a legkevésbé, hiszen súlyos betegségét gyógykezelendő éppen a tengerentúlon tartózkodott. De a mostani meccs más lesz. Hogy miért? „Titóval erősebbek vagyunk” – hirdeti a keddi címlap.

Jordi Roura
Jordi Roura

„Igen, Tito Vilanova ott lesz velünk a kispadon! – oszlatta el a kételyeket egy nappal korábban Jordi Roura, a Barca másodedzője, aki Vilanova gyógykezelése idején vezette, vezeti a csapatot. – Ő a főnök, és szakmai szempontból rendkívül fontos a visszatérése. Azt jelzi, hogy visszazökkenünk a normális kerékvágásba. Azt meg talán nem is kell hangsúlyoznom, emberi megközelítésben milyen fontos ez, hiszen közösségünk olyan tagjáról van szó, akit mindenki nagyon kedvel.”

Roura hozzátette: természetesen a kezdőcsapat kijelölésében is szerepe lesz a gyógykezelésről visszatérő Vilanovának.

„Xavi és Alba esetében meg kell várnunk, mennyit vesz ki belőlük a hétfő esti tréning, a döntést csak ezt követően hozzuk meg” – mondta még hétfő este Roura, aki elismerően szólt Cristian Tello szombati teljesítményéről, leszögezve: a Celta ellen gólt szerző támadó eséllyel pályázik a kezdőbe.

Az ellenfélről szólván Roura elmondta: a PSG nagyon jól kontrázik, de a Barca hozzászokott ahhoz, hogy ellenfelei általában ezzel a fegyverrel operálnak. Igaz – tette hozzá –, a PSG képes másképpen is eredményes futballra.

EGY KIS STATISZTIKA
A két csapat egymás elleni mérlege (tétmérkőzéseken) ötvenszázalékos. 1995 tavaszán a BL negyeddöntőjében a barcelonai döntetlent (1–1) párizsi PSG-győzelem (2–1) követte, az 1997-es KEK-döntőben a Barca nyert 1–0-ra.
A PSG európai kupamérlege spanyol klubok ellen: 18 mérkőzés, 9 győzelem, 4 döntetlen, 5 vereség, 30–25-ös gólkülönbség. Párizsban egyetlen spanyol csapat, a Deportivo la Coruna tudott győzni (3–1, 2000–2001-es BL-szezon).
A Barcelona európai kupamérlege francia klubok ellen: 15 mérkőzés, 9 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség, 29–19-es gólkülönbség.
A két csapat augusztusi párizsi felkészülési mérkőzése 2–2-es döntetlennel zárult, a tizenegyespárbajt a Barca nyerte meg 4–1-re.
A PSG hazai pályán 2006 óta nem veszített európai kupamérkőzést (akkori legyőzője a Hapoel Tel-Aviv volt), veretlenségi sorozata 23 meccset számlál.
A Barcelona megnyerte a legutóbbi hat negyeddöntős mérkőzését a BL-ben, eddigi utolsó legyőzője a Juventus volt (2002–2003-as szezon).

„Tudjuk, hogy erős, magas játékosaik vannak, és nagyon jók a rögzített helyzetekben. Van Ibrahimovicuk, Mourájuk, Lavezzijük, a keretük meglehetősen gazdag. A saját játékstílusunkat azonban nem szorítjuk háttérbe, az nem lenne kifizetődő – mondta Roura, majd amikor Ibrahimovicról kérdezték, hozzátette: – Különleges futballista, tisztában vagyunk a képességeivel, alkalmazkodni fogunk hozzá.”

„Azt mondják, mi vagyunk a favoritok, de ebben a versengésben nagyon nehéz pontosan megmondani, ki az esélyes. A meccs után tisztábban látunk – vette át a szót David Villa. – A vereségből éppúgy lehet tanulni, mint a győzelemből. Milánóban nagyon szenvedtünk, de hazai pályán sikerült kiköszörülni a csorbát. Párizsban újabb nehéz mérkőzés következik, fontos, hogy ne kövessük el ugyanazokat a hibákat, amiket Milánóban. A Milan ellen szembesültünk azzal, milyen fontos gólt szerezni idegenben, remélhetőleg Párizsban sikerül majd, még ha a visszavágónak megint mi leszünk a házigazdái. Száznyolcvan percig százszázalékosan kell teljesíteni. Két nagyszerű csapat nagyszerű mérkőzése következik, élvezzük hát a pillanatot!”

Villa is örömmel konstatálta, hogy a hónapok óta betegeskedő Vilanova is elutazott a katalán csapattal a párizsi mérkőzésre.

„Természetesen nagyon örülünk, hogy Tito Vilanova visszatért, mindig jó, ha a főnök a közelben van. A legfontosabb, hogy javult az egészségi állapota, reméljük, ezen az úton halad tovább. Ugyancsak nagyon boldoggá tesz bennünket Éric Abidal visszatérése, Éric mindannyiunk számára példát mutatott, ahogyan feldolgozta a vele történteket. S hogy mi van velem? Fizikailag teljesen rendben vagyok, és ha játszom, azon leszek, hogy a legjobb képességeim szerint segítsem (Lionel) Messit.”

BAJNOKOK LIGÁJA, NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
PARIS SAINT-GERMAIN (francia)–FC BARCELONA (spanyol)
Párizs,
Parc des Princes; 20.45 óra (tv: Digi Sport 1). Vezeti: Wolfgang Stark (német)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
PARIS SG: Sirigu – Jallet, Alex, Thiago Silva, Maxwell – Lucas Moura, Verratti, Matuidi, Pastore – Lavezzi, Ibrahimovic. Vezetőedző: Carlo Ancelotti
BARCELONA: Víctor Valdés – Dani Alves, Piqué, Mascherano, Jordi Alba – Xavi, Busquets, Iniesta – Messi, D. Villa, Tello (A. Sánchez). Vezetőedző: Tito Vilanova
A visszavágót április 10-én rendezik meg Barcelonában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik