Mourinho köszöni az UEFA ajándékát, de...

Vágólapra másolva!
2012.11.22. 08:34
null
Mourinho alig hitte el, hogy Rocchi a 2010-es milánói derbi után ismét büntetőt ítél csapata ellen, és kiállítja játékosát (Fotó: Reuters)
A labdarúgó Bajnokok Ligája D-csoportjának ötödik fordulójában Manchester City–Real Madrid rangadót rendeztek, és a második helyen továbbjutó spanyol csapat vezetőedzője, José Mourinho keményen kritizálta a játékvezetőt, aki elmondása szerint már Olaszországban is borsot tört az orra alá. A kieső City menedzsere, Roberto Mancini szerint az Európa-ligát még megcsíphetik. Az Ajax elleni 4–1-es sikerrel az első helyen továbblépő Dortmundot irányító Jürgen Klopp szerint nem volt ekkora különbség a csapatok között.

A Manchester City és a Real Madrid összecsapása döntetlenre végződött, miközben a Borussia Dortmund idegenben kitömte az Ajaxot, így kiestek az angolok, továbbjutottak a spanyolok – a németek mögött. A két mester egyben egyetért: az ő csapatának volt több helyzete…

„Azt hiszem, győzhettünk volna, rengeteg helyzetünk volt, de egyikből sem született meg második gólunk – nyilatkozta a mérkőzés után José Mourinho, a Real Madrid mestere. – Ha úgy játszottunk volna a szünet után is, mint az első félidőben, megszerezzük a három pontot. De nem rúgtunk újabb gólt, az ellenfél pedig igen. Hallottam, kirúgták Roberto Di Matteót… Sohasem örülök, ha kirúgnak egy edzőt, mert ez velem is megtörténhet. Mindenki tudja, szeretem a Chelsea-t, mindig is szurkolni fogok neki. De ilyen a futball.”

ÉRDEKESSÉGEK A CSOPORTKÖR 5. FORDULÓJÁNAK SZERDAI JÁTÉKNAPJA UTÁN
A Manchester United tavalyi bukása után sorozatban második alkalommal vérzett el az angol bajnok – aktuálisan a városi rivális City – a csoportkörben. Az MU kiesése előtt egyébként sohasem történt még ilyen.
Az Arsenal története során először nyert hazai pályán francia rivális ellen a BL-ben.
A Schalke legutóbbi három szereplése alkalmával egyaránt elérte az egyenes kieséses szakaszt a BL-ben. 2008-ban a negyeddöntő, 2011-ben az elődöntő jelentette a végállomást.
A Real Madrid rekordot döntött azzal, hogy sorozatban a 15. meccsén szerzett gólt idegenben az elitligában.
A PSG ötödik alkalommal indult a BL-ben, másodszor jutott tovább a csoportból. Először az 1994–1995-ös szezonban sikerült ez neki.

A portugál szakember Gianluca Rocchi játékvezető teljesítményére is kitért, akiről korábban sem őrzött túl jó emlékeket az Internél töltött időszakából, és a bíró most pláne nem lopta be magát a tréner szívébe, miután erősen véleményes szituációban ítélt tizenegyest a Manchester City javára, amikor Sergio Agüero elesett Álvaro Arbeloa mellett.

„Ismerem Olaszországból, amikor vezetett nekünk egy Inter–Milan derbit. Szinte az egész meccset tíz emberrel kellett lejátszanunk miatta, és a találkozó egy részét kilencen egy nem létező büntető mellett. Most pedig ez történt, és a kapu melletti asszisztens, aki tíz méterre volt az esettől, ő is így döntött. Nyugodtnak kell maradnom. Még van egy felfüggesztett büntetésem az UEFA-tól, amelynek szeretném megköszönni az ajándékot a századik meccsemre, egy szép plakettet. Megemlékeztek rólam. Képzeljék el, ha mi esünk ki ebből a csoportból, mi várt volna ránk” – nyilatkozta Mourinho, aki a sajtótájékoztatón elmondta, voltak ennél már nehezebb meccsei a BL-ben, úgyhogy ezt a találkozót „az elfogadhatók, nem a drámaiak között” tartja számon.

„Azért nem győztünk, mert Álvaro Arbeloát kiállították – füstölgött a spanyolok kapusa, Iker Casillas is a lefújás után. – De a legfontosabb az, hogy továbbléptünk ebből a borzalmasan nehéz csoportból. Azt hiszem, elégedettek lehetünk.”

„Nem játszottunk rosszul az első 45 percben sem, hiszen gólt lőhettünk volna, volt egy-két helyzetünk – védte a mundér becsületét a Manchester City menedzsere, Roberto Mancini. – A Real első helyzetéből betalált, de mi nagyot hibáztunk ekkor, öten nem tudtak két embert megfogni az ötösön belül. A szünet után beszorítottuk a spanyolokat. Nem győztünk, de nem kaptunk ki – nem úgy, mint a csoport első mérkőzésein. Azt hiszem, jövőre sokkal tapasztaltabbak leszünk. Jó a csapat, de sokat hibázunk. Azt hiszem, az Európa-ligát azért megcsípjük.”

A NYOLCADDÖNTŐ MEZŐNYE
Már a BL nyolcaddöntőjében vannak (13/16): Porto, PSG, Schalke, Arsenal, Málaga (1.), Milan (2.), Dortmund (1.), Real Madrid (2.), Sahtar Doneck, Bayern München, Valencia, Barcelona (1.), Manchester United (1.)
Zárójelben a helyezésszám azoknál a csapatoknál, amelyeknél ez már biztos.

„Vezettünk Madridban és Amszterdamban is – mondta a lefújást követően a nem túl vidám Joe Hart, a Manchester City kapusa. – Hihetetlenül frusztráló érzés, hogy kiestünk. Nagyon jó csapatunk van, de meglepetést okoztunk saját magunknak, csúnya meglepetést. Egyszerűen nem tudtuk megtanulni még a BL nyelvét. Most ócska kis gólt kaptunk, aztán a játékvezető engedte, hogy a spanyolok ellopjanak húsz percet a mérkőzésből. Miután áttértünk a háromvédős rendszerre, sokkal jobban ment nekünk, de mindez kevés volt ma este.”

A Borussia Dortmund idegenben kitömte az Ajaxot, így a Real Madridot megelőzve jutott tovább a legjobb 16 csapat közé. Az eredmény egyik edző szerint sem tükrözte a játék képét.

„Szerintem legalább 70 százalékban mi birtokoltuk a labdát, de elképesztő gólokat adtunk az ellenfélnek – mérgelődött a lefújás után a hazaiak mestere, Frank de Boer. – Legalább három találat ajándék volt, ezért is nehéz feldolgozni ezt a vereséget…”

„Aki látta a mérkőzést, tanúsíthatja: nem volt sétamenet – ismerte el Jürgen Klopp, a Dortmund trénere is. – Az Ajaxnál volt többet a labda, de mi borzasztóan elszántak és határozottak voltunk. Jókor lőttünk gólokat, ráadásul szép, ügyesen előkészített gólokat. Az Ajax nagyon kemény ellenfél volt, noha az eredmény nem ezt mutatja.”

„Csak dicsérni lehet a csapatot, amely továbbjutott a halálcsoportból" – hajtott fejet övéi előtt Michael Zorc, a Dortmund sportigazgatója.

Tegyük hozzá: a Real Madridot megelőzve, csoportelsőként...

BAJNOKOK LIGÁJA – EMLÉKEZTETŐ
D-CSOPORT, 5. FORDULÓ
MANCHESTER CITY (angol)–REAL MADRID (spanyol) 1–1
Gólszerző: Agüero (73. – 11-esből), ill. Benzema (10.)
Kiállítva: Arbeloa (73.)
AJAX (holland)–BORUSSIA DORTMUND (német) 1–4

Gólszerző: Hoesen (87.), ill. Reus (8.), Götze (35.), Lewandowski (41., 67.)

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Borussia Dortmund 5 3 2 10–5 +5 11
2. Real Madrid 5 2 2 1 11–8 +3 8
3. Ajax 5 1 1 3 7–12 –5 4
4. Manchester City 5 3 2 7–10 –3 3
Továbbjutott a Dortmund (csoportelső) és a Real Madrid (csoportmásodik)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik