Kiesett a Man. City, továbbjutott a Real és a Dortmund

Vágólapra másolva!
2012.11.21. 20:11
null
José Mourinho a BL-ben elhomályosította Roberto Mancinit (Fotó: Action Images - ARCHÍV)
A labdarúgó Bajnokok Ligája D-csoportjának ötödik fordulójában Manchester City–Real Madrid rangadót rendeztek. A találkozó döntetlenre végződött, miközben a Borussia Dortmund idegenben kitömte az Ajaxot, így kiestek az angolok, továbbjutottak a spanyolok – a németek mögött.

Nem sok esélyt látok a továbbjutásra – próbálta meg levenni a terhet övéi válláról a Real Madrid elleni mérkőzés előtt a hazaiak mestere, Roberto Mancini, ám, az olasz menedzser ezzel tulajdonképpen saját elbocsátása mellett is felsorolt egy érvet. A hazai bajnokságban remeklő City azzal a tudattal vághatott neki a mérkőzésnek, hogy minimális az esélye a csoportkör túlélésére, de éppen ezért maximális a nyomás rajta a királyi klub legyőzésére – a másik oldalon a gyengébb bajnoki szereplés miatt szintén sikeréhesen léptek pályára a játékosok.


Ilyen, amikor a BL-láz mindenkit elvakít (Fotó: Reuters)
Ilyen, amikor a BL-láz mindenkit elvakít (Fotó: Reuters)

Nos, az első húsz percben a madridiak viselték jobban a terheket, mert több helyzetet is kialakítottak a City kapuja előtt: Sami Khedira és Cristiano Ronaldo elhibázta a maga ziccerét, nem úgy Karim Benzema, aki a 10. percben közelről a kapuba pofozta Ángel di María zseniális beadását. A kapott gól megzavarta az angolokat, pár perc alatt még kétszer kapitulált a védelmük, de a Real nagyvonalúan bánt helyzeteivel.

Mancini az első fél órához közeledve öt védője közül Alekszandar Kolarovot és Pablo Zabaletát is feljebb vezényelte, ettől élénkebb lett csapata támadójátéka, noha ez helyzetekben nem mutatkozott meg.

A fordulást követően sem változott meg a játék képe, támadgatott a City, kontrázgatott a Real (Sami Khedira mesterhármasig juthatott volna), majd az olasz játékvezető, Gianluca Rocchi dobta fel a mérkőzést pár fantomsárgával.

Mancini beküldte a középpályára az egykori realos Javier Garcíát és a Real által sokszor csábított Carlos Tévezt is, csapata ezzel átállt a 3–4–3-as felállásra. Nem is hiába: Sergio Agüero előbb kihagyta az ősz ziccerét (avagy Iker Casillas védett hatalmasat), majd elesett Álvaro Arbeloa mellett a 16-oson belül, Rocchi pedig általános meglepetésre 11-est adott, és kiállította a védőt második sárgával.

Mourinho azonnal reagált, Benzema helyére a fiatal védőt, Raphael Varane-t küldte be, majd Raúl Albiol váltotta Di Maríát, csapata pedig kivédekezte a hátralévő időt. Az egy ponttal semmit sem ért a City, amelynek még az El-ért is meg kell harcolnia az Ajaxszal, a spanyolok pedig máris továbbjutottak.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

AJAX–BORUSSIA DORTMUND

A Dortmundnak mindössze egyetlen pontra volt szüksége ahhoz, hogy továbbjusson a D-csoportból, és erre jó esélye is mutatkozott, hiszen a németek az Ajaxot legyőzhető ellenfélnek tekintették. Az Ajaxnak ugyanakkor mindenképpen győzelemre volt szüksége, hogy megmaradjanak továbbjutási reményei. Hiába volt azonban a hollandok reménykedése, a Dortmund sima győzelemmel tudatosította, ki az úr a háznál.

A 4. percben mindjárt Blind veszélyeztetett, akinek kapura tartó bal oldali beadását csak bravúrral tudta szögletre ütni Weidenfeller. A 8. percben mindjárt vezetést szerzett a Dortmund. Megvillant Götze, remekül tálalt a Poulsen mellett ellépő Marco Reus elé, aki 6 méterről, lendületből, az Ajax kapusa, Vermeer mellett belőtte a Dortmund vezető gólját. 0–1

A gól után támadnia kellett a hollandoknak, de hiába alakítottak ki mezőnyfölényt, a helyzetektől sokáig messze jártak. Az első húsz perc után a Dortmund kényelmes helyzetből várta az Ajax támadásait, és különösebb gond nélkül hatástalanította is őket. A játék képe a későbbiekben sem változott, bár a 29. percben gólt szerezhetett volna a Dortmund. Götze csent labdát még a saját térfelén, felgyorsított, majd sorra hagyta le az Ajax védőit, amíg egyszer csak azt vette észre, hogy már bent jár a hollandok tizenhatosán belül. Talán elfáradt a nagy sprintben, és megbotlott, pedig nagy helyzet volt.

A 35. percben aztán tovább növelte előnyét a Dortmund. Bal oldali akció futott az Ajax térfelén, Mario Götze kapta a labdát a tizenhatos előterében Szuboticstól, kissé befelé húzott, majd 14 méterről, váratlanul a rövid sarokba vágta a labdát. Vermeer a hosszúba várta a lövést, elkésett a közbeavatkozással. 0–2

A hollandok még azzal foglalkoztak, hogyan tudnák összeszedni magukat, amikor a 41. percben Götze 24 méterről a jobb sarkot vette célba, Vermeerről kipattant a labda, de éppen középre, amit Lewandowski köszönt szépen, és 6 méterről bevágta a harmadik dortmundi gólt. 0–3

Ez után egészen elhalkult a hazai publikum, az Ajax játékosai pedig a szünet előtt már nem erőltették annyira a támadásokat. Jellemző a hazaiak játékára, hogy az első félidőben hiába birtokolták többet a labdát, helyzetbe nem tudtak kerülni.

A második félidő elején egy darabig úgy tűnt, kiütheti a Dortmund az Ajaxot, mert az 52. percben Götze nagyot esett a hazaiak tizenhatosán belül, de a bíró megkönyörült a piros-fehéreken, és sárga lapot mutatott fel a németnek. Az első igazi helyzet a 62. percben alakult ki az Ajax előtt, amikor is Lukoki beadását Boerringer fejelhette volna kapura 7 méterről, de Piszczekről lepattant a labda.

Ezen a napon azonban minden összejött a Dortmundnak. A 67. percben Robert Lewandowski gyönyörű átadást kapott Götzétől, hajszállal elérte a labdát még az ötös előtt, majd az Ajax kapusa mellett éles szögből a jobb sarokba gurított. 4–0

A 78. percben szépíthetett volna az Ajax. Fischer találta magát egyedül 7 méterre a Dortmund kapujától, de jó lövését bravúrral védte Weidenfelder. A 87. percben aztán sikerült az Ajaxnak a szépítés. Hoesen kapott szép átadást, a bal oldalon betört a tizenhatoson belül, lőtt is, de Szubotics elé vetődött. A lövés azonban olyan szerencsétlenül pattant meg a dortmundi védőn, hogy Weidenfelder fölött a kapuba hullott a labda. 1–4

Az Ajax hiába küzdött lelkesen, a sokkal taktikusabb és jobb Dortmund ellen ez ma kevés volt. A németek továbbjutottak, mégpedig csoportelsőként, hiszen egymás elleni eredményeik miatt a Real már nem előzheti meg őket, az Ajax pedig a legjobb esetben is csak az Európa-ligában folytathatja.

AJAX–BORUSSIA DORTMUND 1–4

BAJNOKOK LIGÁJA
D-CSOPORT, 5. FORDULÓ
MANCHESTER CITY (angol)–REAL MADRID (spanyol) 1–1
Manchester, Etihad Stadium, 48 000 néző. V: Rocchi (olasz)
Manchester City: Hart – Maicon, Kompany, Nasztaszics, Kolarov (Javi García, a szünetben) – Zabaleta, Yaya Touré – David Silva, Agüero (Milner, 88.), Nasri (Tévez, 60.) – Dzeko. Menedzser: Roberto Mancini
A kispadon: Pantilimon (k.), Lescott, Barry, Sinclair
Real Madrid: Casillas – Arbeloa, Pepe, S. Ramos, F. Coentrao – Khedira, X. Alonso – Di María (Albiol, 90.), Modric (Callejón, 67.), C. Ronaldo – Benzema (Varane, 76.). Vezetőedző: José Mourinho
A kispadon: Adán (k.), Nacho, Kaká, Özil
Gólszerző: Agüero (73. – 11-esből), ill. Benzema (10.)
AJAX (holland)–BORUSSIA DORTMUND (német) 1–4

Gólszerző: Hoesen (87.), ill. Reus (8.), Götze (35.), Lewandowski (41., 67.)

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Borussia Dortmund 5 3 2 0 10–5 +5 11
2. Real Madrid 5 2 2 1 11–8 +3 8
3. Ajax 5 1 1 3 7–12 –5 4
4. Manchester City 5 0 3 2 7–10 –3 3
Továbbjutott a Dortmund (csoportelső) és a Real Madrid (csoportmásodik)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik