Messze űzné a Bayern a közelmúlt démonait a BL-döntőben

Vágólapra másolva!
2013.05.25. 07:11
null
Sok csatát látott: a Bayern BL-döntőinek sáljai és gazdájuk (Fotó: Marosi Gergely)
Ha azt hinnénk, hogy a 2013-as labdarúgó BL döntője előtt színes kavalkád a brit főváros a szurkolók miatt, csalatkozunk – nem utolsósorban azért, mert a tömeg alighanem csak szombaton zúdul be a metropolisba. London egész picit piros, picit fekete-sárga és nagyon szürke. Legalábbis pénteken ezt az arcát mutatta.

Ha nem játszanánk szándékosan „szurkolókiszúrósdit”, akkor fel sem tűnne, hogy itt szombaton BL-döntő lesz. Három Dortmund-sál lóg a Gatwick Express kalaptartóján, tulajdonosaik szállásuk hollétét böngészik a telefonon. Kósza Bayern-szurkolók a délelőtti szakadó esőben a Buckingham-palotánál. Tolószékes BVB-drukker nézi a vízimadarakat a St. James’s Parkban.

MINDENT A BL-DÖNTŐRŐL
Hírek, statisztikák, nyilatkozatok, érdekességek: ITT mindent megtalál a Dortmund–Bayern fináléról!

Nincs tolongás, na.

A Trafalgar téri hivatalos szurkolói zónában két rettenthetetlen (legalábbis a szürkeség, a szél és az eső tekintetében rettenthetetlen) Bayern-drukker teszi tiszteletét délelőtt. Meg három sárga fölsős.

Ők a biztonságiak.

A kép (és az ég) délutánra sem derűsebb, lézengés a Wembleynél, bóklászó, fényképezkedő németek a Trafalgar téren. A hivatalos bolt eladói röpke tánccal űzik a hideget, egy pici, sárga sapkás gyerek mindenáron megpróbál kikezdeni a szökőkút kacsáival, ahelyett, hogy beállna egy képre a 2013 Final felirat elé.

Ez a legnépszerűbb program: be a falhoz, vagy a műfüves pálya közepén a BL-logóhoz, pózolni a haverokkal vagy életünk párjával, aztán katt, katt, katt. Újonnan vett döntős sállal, kilencvenes évekbeli Chapuisat-mezben, Roy Makaay-dresszben. Csizmában, bőrnadrágban, rövid ujjúban (na, ez merész!) wannabe Jürgen Kloppként, Schweinsteiger-hasonmásként.

Szurkoló-turisták.

Csendesen csordogál minden, csendes a tér, a spanyol tévések megunják a nihilt, és elmennek szurkolókat keresni (ez persze a kocsmázást is jelentheti, adott esetben). Egy kis dortmundi csapat elkezd énekelni, talán azt köszönti, hogy este hétre végre elállt az eső. Egyébként az övék a nap első nagyobb dalárdája is.

Azért vannak itt ősszurkolók is. Kopasz, középkorú bajor drukker, udvariasan köszöni meg, hogy lefényképezik. Különleges hajtású tolókocsiban ül. Vagy egy másik bayernes, akiről, mint egy futballmájusfáról, sok-sok sál lóg.

„A sálaim érdekelnek? Miért, a fejem olyan ronda, hogy az már nem is érdekel? Megvan mind, nézd, a régieken is ott voltam. A Manchester United elleni. A Valencia elleni. Az Inter elleni, persze a mostani is, meg a saját sálam. Egy nincs, a Chelsea ellenit nem veszem fel. Az túl sok volt. Túl nagy keserűség a meccs után. Nem akartam megemészteni, most sem tudom. Igazából beszélni sem akarok róla.”

Mint látható, a Bayern-drukkerek „BL-pályafutása” is tele van drámával. A rekorddöntés – csúcsszámú elveszített BEK- vagy BL-döntő – biztosan megfeküdné a gyomrukat, egy győzelem azonban messze űzhetné az előző évad démonait.

A dortmundiak kevésbé vannak hozzászokva a BL-döntős életérzéshez, már csak azért sem, mert mindössze másodszor jutottak el az elitliga fináléjáig. Akárcsak az első alkalommal, most sem ők az esélyesek, de hát ez anno a Juventus ellen sem zavarta őket. Annak a Dortmundnak volt tagja a skót Paul Lambert, aki – immár az Aston Villa menedzsereként – a London Evening Standard felkérésére elemzett a BL-döntőnek szentelt oldalpáron.

Csak egy maradhat (Fotó: Marosi Gergely)
Csak egy maradhat (Fotó: Marosi Gergely)

„Minden teher a Bayern-játékosok vállát nyomja, az elveszített döntők rémképe is kísért. A Dortmund felszabadult és nyílt játékkal rukkolhat ki, mert tőle nem várnak győzelmet. Nincs a dortmundiakban félelem: túljutottak a Real Madridon, a Bayernt pedig ismerik, mint a tenyerüket – vélekedett, majd így folytatta:

– Az egész szezont tekintve a Bayern sokkal előrébb jár, mint a Dortmund. De ezt a döntőt a Bayern biztosan nem szerette volna – egy másik német csapattal, amely ismeri őt, és tisztában van azzal is, mivel tudja a legnagyobb kárt okozni.”

Szombaton kiderül, hogy tényleg kitalál-e valamit Jürgen Klopp, aki egy meccsre rendkívüli módon tudja fanatizálni csapatát, vagy a szezonban végig egy óriási hengeren ülő Bayern diadalmasan fejezi be az idényt (mondhatni, végiggördül mind a Wembleyn, mind a Dortmundon). Azt a szezont, amelyben rekordok tömkelegét döntötték meg, rommá verték a Barcelonát, lepöckölték a Juventust, és – nem valószínű, hogy túlzás – Európa legjobb csapatának a képét mutatták.

De hogy Európa királyai is lesznek-e – az szombat este dől el. Amikor már London sem szürke arcát fogja mutatni – hanem a piros-fehéret és a fekete-sárgát.

Készüljenek!

ÚTON A WEMBLEYBE – BL-DÖNTŐ-FELVEZETÉS ÉLŐBEN AZ NSO-N!

Szombatra azért ennél jobb időt ígérnek (Fotó: Reuters)
Szombatra azért ennél jobb időt ígérnek (Fotó: Reuters)

SZAVAZÁS

Mi várható a Bajnokok Ligája döntőjében?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik