Ha kikap a Bayern, csúcsot dönt - érdekességek a BL-döntő elé

Vágólapra másolva!
2013.05.22. 19:24
null
A két német topklub a Wembleyben tusakodik a legnagyobb európai kupáért (Fotó: Imago)
Szombaton német házidöntőt rendeznek a labdarúgó Bajnokok Ligájában, a londoni Wembleyben feszül egymásnak a Bayern München és a Borussia Dortmund. A tavaszi idényben minden NB I-es fordulóra összeállítással készültünk, nem hagyjuk ki az európai futballidény csúcsmeccsét sem: számmisztika és érdekességhalmaz az UEFA hivatalos statisztikáinak segítségével.

 

Ha a Bayern elveszíti a döntőt, rekordot dönt, és egyedüli csapatként mondhatja el magáról, hogy hat BEK/BL-fináléban maradt alul. A Bayern 1982-ben, 1987-ben, 1999-ben, 2010-ben és 2012-ben veszített döntőt, öt finálébeli kudarca még a Benficának és a Juventusnak van. Az említettek közül a Juve és a Benfica kétszer-kétszer diadalmaskodott, a Bayern ellenben már négyszer (1974, 1975, 1976, 2001).

Egymás után két BL-döntőt eddig a Juventus (1997 – a Dortmund ellen, 1998 – a Real Madrid ellen) és a Valencia (2000 – a Real Madrid ellen, 2001 – a Bayern München ellen) veszített el, a Bayern vereség esetén csatlakozik hozzájuk. Négy éven belül három BEK- vagy BL-döntőt még soha, egyetlen csapat sem veszített.

A Dortmund eddigi egyetlen BL-döntőjét megnyerte, ha szombaton is nyer, akkor csatlakozik az egyaránt 2/0-s győzelem/vereség mutatójú Nottingham Forest, FC Porto duóhoz. Kettőnél több BEK- vagy BL-sikere vereség nélkül egyetlen csapatnak sincs, amelyeknek három vagy több van, azok legalább két finálét elvesztettek.

Mindkét klubnak van a múzeumában BL-trófea… (Fotó: Action Images)
Mindkét klubnak van a múzeumában BL-trófea… (Fotó: Action Images)

♦ Ha kikap a Dortmund, akkor az 1/1-es mérlegű csapatokhoz (Celtic, Hamburger SV, Steaua Bucuresti, Olympique Marseille, Chelsea) csatlakozik.

♦ A Bayern kétszer több BEK-, illetve BL-sikert (négyet) aratott, mint az összes többi német csapat (kettő – egyet a Dortmund, egyet a Hamburg).

SZAVAZÁS

Mi várható a Bajnokok Ligája döntőjében?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

♦ A 2005–2006-os idény óta háromszor lett Európa legjobbja a Barcelona. Amikor nem, akkor egy kivétellel mindig olyan csapat (Manchester United, Internazionale, Chelsea) nyert, amely legyőzte a sorozatban a katalánokat.

A Bayern és a Dortmund már játszott BL-meccset, az 1997–1998-as negyeddöntőben a Borussia bizonyult jobbnak (0–0 Münchenben, Stéphane Chapuisat góljával hosszabbítás után 1–0 Dortmundban).

A két csapat az UEFA adatai szerint 100 tétmérkőzésen találkozott egymással. A mérleg a Bayern javára billen, 45–29–26.

A Bayern a 2012–2013-ban négyszer találkozott a Dortmunddal, és még veretlen. A két bajnoki 1–1-re végződött (gólszerző: Kroos és Götze Münchenben, Gomez és Grosskreutz Dortmundban), a Német Szuperkupa-mérkőzést 2–1-re nyerték meg a bajorok (Mandzukic, Müller, illetve Lewandowski talált be), a Német Kupában pedig 1–0-ra győztek Arjen Robben góljával.

A Bayern Bundesliga-történetének legnagyobb győzelmét az 1971–1972-es szezonban éppen a Dortmund ellen aratta: 11–1 lett a vége! 1971. november 27. a dátum, a gólszerzők: Gerd Müller (4), Uli Hoeness (2), Franz Roth (2), Wilhelm Hoffmann, Franz Beckenbauer, Paul Breitner, illetve Dieter Weinkauff.

♦ Az edzőlegendának méltán nevezhető Ottmar Hitzfeld mindkét csapattal BL-győztes és német bajnok. BL-t 1997-ben nyert a Dortmunddal és 2001-ben a Bayernnel, bajnokságot kétszer a fekete-sárgákkal és ötször a bajorokkal. A világ legjobb edzőjének is kétszer választották meg, egyszer Dortmund-, egyszer Bayern-trénerként.

A Bayern edzője, Jupp Heynckes lehet a tizenkilencedik tréner, aki legalább két BEK-et vagy BL-t nyer. Heynckes 1998-ban a Reallal nyert, ha most is diadalmaskodik, akkor Ernst Happel (Feyenoord, Hamburg), Ottmar Hitzfeld (Dortmund, Bayern) és José Mourinho (Porto, Internazionale) után a negyedik edző lesz, aki két különböző csapattal hódítja el a trófeát.

Heynckes már vívott európai kupadöntőt német–német felállásban: 1980-ban a Mönchengladbach edzőjeként maradt alul az Eintracht Frankfurttal szemben (3–2, 0–1) az UEFA-kupa fináléjában.

♦ A Bayern hétszer mérkőzött meg európai kupában német ellenféllel, mérlege 4–0–3.

A Bayern és a Dortmund is csak egy meccset tudott nyerni Londonban európai kupatörténelme során. A Bayern az idén, az Arsenal otthonában (3–1), a Dortmund 1966-ban, a West Ham United otthonában (2–1). Angol földön mindkét csapat mérlege negatív.

A Dortmund a döntőbe vezető út során csak egyet nyert meg hat idegenbeli mérkőzéséből. A Bayern négyet, ráadásul hármas nyerőszériában van.

Ez a Wembley hetedik BEK- vagy BL-döntője. 1963-ban a Milan 2:1-re legyőzte a Benficát, 1968-ban a Benfica a Manchester United ellen, hosszabbításban húzta a rövidebbet (4:1), 1971-ben az Ajax a Puskás Ferenc irányította Panathinaikoszt verte meg (2–0), 1978-ban a Liverpool az FC Bruges-t (1–0), 1992-ben a Barcelona hosszabbítás után a Sampdoriát (1–0), míg 2011-ben – az egyetlen, már az új Wembleyben rendezett döntőben – a Barcelona 3–1-re a Manchester Unitedet. Mint a fentiekből is látszik, német csapat még nem nyerte meg az első számú európai kupát az angol futball szentélyében, majd most fogja...

Ki iszik a végén? (Fotó: Reuters)
Ki iszik a végén? (Fotó: Reuters)

Ez a negyedik „házidöntő” a BEK-ben/Bajnokok Ligájában. 2000-ben a Real Madrid a Valenciát győzte le, 2003-ban a Milan minden idők egyik legrosszabb BL-fináléjában a Juventust, míg 2008-ban a Manchester United a Chelsea-t. Mint látható, ezzel a negyedik európai topliga is feljegyezhet egy házidöntőt.

A két csapat egy kivételével mindegyik tizenegyespárbaját megnyerte az európai kupákban. A Dortmund hibátlan (2/2), a Bayern négy diadala mellett fekete pont az előző évi döntő. A Bayern és a Dortmund egyszer-egyszer vívott csupán tizenegyespárbajt egymás ellen: az 1992–1993-as Német Kupában a Dortmund örülhetett.

Jürgen Klopp mérlege a Bayern ellen: 5–4–11. Jupp Heynckes mérlege a Dortmund ellen: 20–13–11.

♦ Az 1997–1998-as BL elődöntőjében a Heynckes irányította Real Madrid 2–0, 0–0-val lépett át a Dortmundon.

A Bayern sportigazgatója, Matthias Sammer BL-győztes a Dortmunddal, sőt játékosként és edzőként is ünnepelhetett bajnoki címet a BVB-vel.

♦ A már említett Hitzfelden kívül Erich Ribbeck, Otto Rehhagel, Udo Lattek és Csernai Pál szolgálta edzőként a Bayernt és a Dortmundot is.

♦ A BL-döntőről sérülése miatt lemaradó Mario Götze július elsején a Bayernhez igazol, a Dortmundból Mats Hummels volt Bayern-játékos. Götze esetében felvetődhetett volna a párhuzam Lothar Matthäusszal – Matthäus is egy Borussiából (igaz, a Mönchengladbachból) igazolt Münchenbe, utolsó meccsét a Gladbachban a Bayern ellen játszotta, egy kupadöntőben (Német Kupa), akkor, amikor már nyilvánosságra került átigazolásának ténye. Aztán kihagyott egy tizenegyest a párbaj során, azóta is csak Júdásként emlegetik a megbocsátani nem tudó Gladbach-drukkerek.

Számmisztika. A Dortmund az 1996–1997-es szezonban nyerte meg a Bajnokok Ligáját. A Bundesliga 1996–1997-es szezonjában a Bayern München végzett az élen (stimmel), a Dortmund és a Leverkusen végzett a dobogón (ez is stimmel), az egyik kupadöntős a VfB Stuttgart volt (most is), a kiesők egyike a Fortuna Düsseldorf (ez is stimmel), és az egyik feljutó a Hertha (ez is). Mondhatni, már csak a dortmundi BL-siker hiányzik – no nem a münchenieknek!

A Borussia Dortmund többet kísérletezett kapura lövéssel a szezon során a BL-ben, mint a Bayern (107:104), ám kevesebb gólt szerzett (23:29).

Házi gólkirályok: a BVB terméséből tízet Robert Lewandowski, a Dortmund gólvágója szerzett (a lengyel csatár a 12 gólos Cristiano Ronaldo mögött második a góllövőlistán), a Bayern legeredményesebbje, Thomas Müller pedig nyolcat.

A Bayern gólszerzői a BL-ben (zárójelben a gólok száma): Müller (8), C. Pizarro (4), Kroos (3), Robben (3), Gomez (2), Mandzukic (2), Alaba (2), Schweinsteiger (2), Shaqiri (1), Ribéry (1). A Dortmund gólszerzői: Lewandowski (10), Reus (4), Götze (2), Felipe Santana (2), Hummels (1), Schmelzer (1), Schieber (1), Blaszczykowski (1).

A Bayern (9) és a Dortmund (7) nyerte meg a legtöbb mérkőzést a mostani BL-szezonban. A bajorok mérlege 9–1–2, a Dortmundé 7–4–1.

♦ Az egész BL-mezőnyből a Bayern jegyezheti fel a legtöbb, kaput elkerülő lövést (84).

♦ A szabálytalanságok listáján meglepő módon igen előkelő helyen állnak a két csapat játékosai: Mario Mandzukic (Bayern), Javi Martínez (Bayern) és Robert Lewandowski (Dortmund) ellen egyaránt 24 alkalommal fújtak a játékvezetők. Ez összevág a Whoscored azon statisztikájával, miszerint a Bayern München a BL legagresszívabb csapata.

♦ A Bayern legutóbbi hét mérkőzéséből hatot megnyert, mindannyiszor legalább két gólt szerezve.

♦ A legutóbbi négy BL-mérkőzésen érintetlen maradt a Bayern München hálója, sem a Juventus, sem a Barcelona nem tudott betalálni. A sorozat a BL-döntő kezdetekor 364 perce tart, legutóbb Laurent Koscielny (Arsenal) köszönt be Manuel Neuernek. A BL történetében a Bayern az ötödik csapat, amely kapott gól nélkül hozta a negyeddöntőt és az elődöntőt. A negyeddöntő és az elődöntő után a döntőt egy csapat sem tudta még nullára hozni.

Whoscored-index: a statisztikákkal foglalkozó honlap szerint a Dortmund három legértékesebb játékosa a szezonban Lewandowski (7.7-es index a maximális tízből), Reus (7.52) és Piszczek (7.45), míg a Bayerné Schweinsteiger (7.73), Robben (7.68) és Müller (7.53).

Götze kiesésével gólpasszkirályát veszítette el a Borussia Dortmund, a fiatal támadó középpályás öt asszisztot jegyzett a 2012–2013-as Bajnokok Ligájában. A Bayernből Schweinsteiger és Lahm adta a legtöbb gólpasszt (4-4).

♦ A kilencvenes évek végének remek Dortmundja után sötét évek következtek a BVB-nél, a klub olyan rossz anyagi helyzetbe került egyszer, hogy ligariválisai – köztük a Bayern! – gyorskölcsöne húzta ki a bajból. 2004-ben a Bayern kétmillió eurós, kamatmentes kölcsönt adott a Dortmundnak, amelyet a fekete-sárgák annak rendje és módja szerint határidőre vissza is fizettek. „Kritikus szituációban voltak, már a fizetéseket sem tudták folyósítani. Arra gondoltunk, hogy segítünk. Számomra fontos a sportban a tradíció, és úgy gondolom, ez volt a helyes döntés” – vélekedett az esetről Uli Hoeness.

♦ Semleges pályán legutóbb a 2012-es Német Kupa döntőjében találkozott a két csapat, a Dortmund 5–2-re nyert.

A Bayern lehet az első, nagy triplát (BEK vagy BL, országos bajnokság, országos kupa) végrehajtó német klub. A legutóbbi triplázó az olasz Internazionale volt.

♦A bayernes Javi Martínez a BL legjobb labdaszerzője (39), Bastian Schweinsteiger pedig a második legtöbb sikeres szerelést végrehajtó játékos.

A Bayern München szerezte a 2012–2013-as BL-szezonban a legtöbb fejes gólt.

♦ A legutóbbi öt BL-döntőből csupán egyszer esett kettőnél több gól – abban a fináléban, amelyet a Wembleyben rendeztek! (Barcelona–Manchester United 3–1).

BAYERN vs. DORTMUND
BAYERN MÜNCHEN
BORUSSIA DORTMUND
Örökmérleg: 100 meccs, 45 Bayern-siker, 26 Dortmund-siker, 29 döntetlen
BL-mérleg: 2 meccs, 1 Dortmund-siker, 1 döntetlen
4 győztes (1974, 1975, 1976, 2001) és 5 vesztes (1982, 1987, 1999, 2010, 2012)BL-döntők mérlege1 győztes (1997)
Piros-fehérKlubszínekFekete-sárga
Mia san mia! (Vagyunk, akik vagyunk!)KlubjelmondatEchte Liebe (Igaz szerelem)
4x BEK/BL-győztes, 1x KEK-győztes, 1x UEFA-kupa-győztes, 23x német bajnok, 15x német kupagyőztes, 2x Világkupa-győztesLegnagyobb sikerek1x BL-győztes, 8x német bajnok, 3x német kupagyőztes, 1x KEK-győztes, 1x Világkupa-győztes
71 000Átlagnézőszám a szezonban80 512
Javi Martínez (40 millió euró)RekordátigazolásMarcio Amoruso (25 millió euró)
Bernie, a medveKabalafiguraEmma, a méhecske
Sepp Maier (473)Klubrekorder (Bundesliga-mérkőzés)Michael Zorc (463)
Gerd Müller (365)Klubrekorder (gól)Alfred Preissler (168)
Pierre-Emile Höjbjerg (17 éves, 10 napos)A legfiatalabb, tétmeccsen pályára küldött játékosNuri Sahin (16 éves, 335 napos)

 

Klubhű kerti törpék (Fotó: Action Images)
Klubhű kerti törpék (Fotó: Action Images)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik