Lőw: Alig várom, hogy felcsendüljön a Bajnokok Ligája himnusza

TÓTH ÁDÁMTÓTH ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2018.09.18. 11:32
null
Lőw Zsolt (középen) nyugodtan figyeli, ahogy Thomas Tuchel vezetőedző a maga módján irányítja a PSG sztárjait (Fotó: Imago)
A párizsi klub magyar szakembere, Lőw Zsolt szerint Franciaországban mindenkinek a címvédő PSG legyőzése a célja, emellett elárulta, kinek köszönheti Jürgen Klopp és Thomas Tuchel a mainzi munkáját, valamint Lionel Messin kívül mely játékosok érkeztek más bolygókról.

 

– Legutóbb úgy fogalmazott, hogy az első három fordulóban a játékosok erőnléti állapotának a javítása a célja. Elégedett a fejlődéssel?
– Az oroszországi világbajnokság jelentősen megnehezítette a felkészülésünket – mondta lapunknak Lőw Zsolt, aki a PSG másodedzőjeként Thomas Tuchel szakvezető mellett készül a Bajnokok Ligája-csoportkörére. – A játékosaink különböző időpontokban tértek vissza, és a torna nyomot hagyott a labdarúgóinkon. Az első három fordulóban folyamatosan változtattunk a kezdőcsapaton: előbb a francia válogatott futballistái kaptak pihenőt, később a brazilokat nem terheltük. Most már csaknem azonos erőnléti szinten van mindenki a keretben, de játék terén van még hová fejlődnünk.

– Úgy mondja ezt, mintha nem öt győzelemmel kezdtek volna a bajnokságban. Korábban ez egyetlen újonc vezetőedzőnek, valamint stábjának sem sikerült a PSG-nél.
– Büszkék is vagyunk rá. Ettől függetlenül még olykor csikorog a gépezet, igyekszünk folyamatosan javítani a hibákat, és még jobb teljesítményre ösztönözni a játékosainkat. Szerencsénkre az eredményekkel nincs problémánk, és a győzelmek hatására derűs a hangulat az öltözőn belül.

– Öt forduló telt el a francia élvonalban, biztosan gazdagodott tapasztalatokkal. A vetélytársak szereztek meglepetést?
– Meglepő volt a szemléletváltás Franciaországban, hiszen az RB Leipzignél a trónfosztó, feltörekvő csapat segítőjeként dolgoztam, míg a PSG-t úgy kezelik, mint Németországban a Bayern Münchent. A sajtó és közvélemény számára is a címvédő mérkőzése jelenti az aktuális szenzációt, és ez meglátszik az ellenünk játszó csapat labdarúgóin is, akik rendszerint erőn felül teljesítenek. Sok időt töltünk a vetélytársak feltérképezésével, ám az esetek többségében védekezőbb felállást választanak, mint ahogy előzetesen tervezzük. Mindegyik csapat arra utazik, hogy a PSG-t megverje.

MBAPPÉ NEYMAR ELLEN

A labdarúgás az évtizedek alatt megváltozott, a futballisták ma már másképp fejezik ki önmagukat. Paul Pogba és generációja a divatot, a zenét és a közösségi médiát használja erre.

„A futballisták olyan globális jelenségek, akik nemcsak hazájukban, hanem szerte a világon is óriási média és rajongói érdeklődésnek örvendenek – mondta Vincze Dávid, a Havas Sports & Entertainment sportmarketing-menedzsere. – A szurkolók rajongását sportteljesítményükkel vívhatják ki a játékosok, ennek függvényében változik a megítélésük és az értékük is. Kylian Mbappé esetében látható, hogy a vb-cím után megugrott a becsült értéke a transfermarkt oldal szerint, míg Neymaré ugyanannyi maradt a brazilok csalódást keltő szereplése után. Ennél érdekesebb, hogy a közösségi médiában hogyan alakultak a viszonyok az oroszországi torna után: a francia vb-győztesnek jelentősen, több mint a duplájára megemelkedett a rajongói bázisa, míg a műeséseit követően hisztiző brazil cselgépnek augusztus környékén kezdett csökkenni. Sportszakmai szempontból nézve Neymar eddig nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket a PSG-ben és a brazil válogatottban sem. Biztosan frusztrálja a tény, hogy Mbappé húzóembere volt a világbajnok franciáknak.”

– Diego Simeonénak, az Atlético Madrid vezetőedzőjének korábbi nyilatkozatából kiderül, hogy edzésmunkája miatt Neymart választaná a csapatába Kylian Mbappé helyett. Tényleg megszállottan dolgozik a brazil szupersztár?
– Nem szeretném a játékosainkat összehasonlítani, de annyit elárulhatok, hogy mindkét sztár munkamorálja megfelelő, ahogy a többi labdarúgót sem érheti panasz. Izgalmas kihívás mindenkinek eseménydús edzésprogramot összeállítani, de a gyakorlásokon is meglátszik, hogy a keretünk professzionálisan végzi a feladatát. Messivel kapcsolatban gyakran emlegetik, hogy nem a mi bolygónkról való, de Neymar vagy Mbappé játékát látva én ugyanezt gondolom. Elképesztő tehetséggel bír mindkét futballista, sok mindent átéltem már a labdarúgás világában, de hozzájuk hasonló egyéniségekkel még nem dolgoztam.

– Szüksége is lehet a csapatnak a klasszisokra, hiszen a Liverpool otthonában kezdi meg a PSG az európai kalandját. Milyennek látja a csoportot?
– Már alig várom, hogy felcsendüljön a Bajnokok Ligája himnusza. Nincs annál izgalmasabb, mint amikor Európa legjobb csapatai egymás ellen játszanak, ráadásul erős csoportba nyertünk besorolást. A Liverpool játékosai duzzadnak az önbizalomtól, a bajnokságban még hibátlanok, és hazai pályán szenzációs közönség előtt futballozhatnak. Jürgen Klopp csaknem három éve irányítja az együttest, saját képére formálta a gárdát. A Napolit jól ismerem az előző idényből, amikor az Európa-ligában még a Leipzig alkalmazottjaként játszottunk vele szenzációs párharcot.

– A BL történetének már van egy klasszikus ütközete vezetőedzők között: a 2013-as döntőben a Jupp Heynckes vezette Bayern München a Jürgen Klopp irányította Borussia Dortmunddal mérkőzött meg. Érdekesség, hogy a Liverpool PSG elleni összecsapásán a német szakvezetők már külföldi csapatoknak dirigálnak.
– A német futball büszke lehet az eredményeire. A játékosok képzésében és az edzőnevelésben is szenzációs munka folyik. Jürgen Klopp és Thomas Tuchel volt az első generáció hírvivője, de nem szabad megfeledkezni a Schalke vezetőedzőjéről, Domenico Tedescóról, vagy a Hoffenheimet irányító Julian Nagelsmannról sem, akik a BL-csoportkörébe vezették csapatukat. A feltörekvő edzők közül Florian Kohfeldt munkája is említésre méltó, aki a Werder Bremennel érhet el szép sikereket.

– Jürgen Klopp és Thomas Tuchel edzői pályafutásában sok a közös pont. A játékról alkotott képük is hasonló?
– Mindkét vezetőedzőt Christian Heidel, a Mainz akkori menedzsere fedezte fel. Nem véletlen, hogy a Mainz után tudatosan építették fel a karrierjüket: miután megjárták a Dortmundot, Klopp a Liverpoolt választotta, míg Tuchel Párizsba szerződött. Eleinte a játékról alkotott filozófiájuk is megegyezett, az angol klub menedzsere azóta is hű maradt a stílushoz. Mit értek ezalatt? A látványos letámadást a vetélytárs térfelén, no meg azt, hogy a futballisták célja minél hamarabb eljutni a labdaszerzést követően az ellenfél kapuja elé, és kíméletlenül kihasználni a vetélytárs hibáit. Thomas Tuchel az elmúlt években változtatott, inkább a labdabirtoklásra helyezi a hangsúlyt az együttesénél, és szereti irányítása alatt tartani a találkozókat. Filozófiája hasonlít Josep Guardioláéhoz, aki képes meccseket előre megtervezni, több forgatókönyvet felvázolni bizonyos esetekre.

– A második idényét kezdi meg másodedzőként a legrangosabb európai kupasorozatban. Változott a személyisége és a stílusa az előző szezonhoz képest?
– Az ember folyamatosan fejlődik, és a körülmények alakítják. Párizsba költözésemmel feladtam az elmúlt évek biztonságát: az új impulzusok és a labdarúgók segítségével én magam is más lettem. A célok is változtak, a Leipziggel újoncként indítottuk a BL-menetelésünket, a PSG-vel valós esélyesünk van arra, hogy a csoportkörből továbbjussunk. Ehhez először az Anfielden szeretnénk meglepetést szerezni.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT
21:00:
FC Bruges (belga)–Borussia Dortmund (német)
21:00: Monaco (francia)–Atlético Madrid (spanyol) (Tv:Spíler2)
B-CSOPORT
18:55:
FC Barcelona (spanyol)–PSV (holland) (Tv:Spíler2)
18:55: Internazionale (olasz)–Tottenham Hotspur (angol) (Tv:Spíler1)
C-CSOPORT
21:00:
Liverpool (angol)–Paris Saint-Germain (francia) (Tv: M4 Sport)
21:00: Crvena zvezda (szerb)–Napoli (olasz)
D-CSOPORT
21:00:
Galatasaray (török)–Lokomotiv Moszkva (orosz) (Tv:Spíler1)
21:00: Schalke 04 (német)–FC Porto (portugál)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik