Közteherviselést! Megtörik Suárez rettenetes sorozata a BL-ben?

SZ. E. M.SZ. E. M.
Vágólapra másolva!
2019.02.19. 12:18
null
Luis Suáreznek mostanában nem megy a Bajnokok Ligájába (Fotó: AFP)
Kedden folytatódik a labdarúgó Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakasza, a spanyol bajnoki éllovas FC Barcelona az Olympique Lyon otthonában lép pályára a nyolcaddöntő első mérkőzésén. A katalánok uruguayi csatárklasszisa, Luis Suárez a BL jelenlegi kiírásában még nem szerzett gólt, az előzőben is csak egyszer volt eredményes, míg idegenbeli Bajnokok Ligája-mérkőzésen legutóbb 2015 szeptemberében talált be.

 

Messidependencia, vagyis Messi-függőség. A kifejezés gyakran elhangzik a Barcelona kapcsán, hiszen sokak szerint a csapat eredményessége túlságosan az argentin zsenitől függ. Mi, mondjuk, rosszabb forgatókönyvet is el tudnánk képzelni, mint hogy egy ilyen futballistán múljon a sikeresség, de való igaz, ha a Lyon elleni nyolcaddöntőre készülő katalánok 2015 óta ismét Bajnokok Ligáját szeretnének nyerni, nem árt, ha a többi támadó is felnő az ötszörös aranylabdáshoz.

Elsősorban Luis Suárezre hárulna a feladat, az uruguayi a bajnokságban nem is teljesít rosszul, hiszen 16 gólnál jár. A 32 esztendős futballista az ötödik idényét tölti a Barcelonában, ezalatt 168 gólt szerzett, s így ötödik a klub örökranglistáján. A Bajnokok Ligájában szerzett gólok tekintetében sem kell szégyenkeznie, 19 góljával Luis Enriquével holtversenyben ötödik az örökranglistán – ha kedden betalál, utoléri Patrick Kluivertet, de a második helyen álló Rivaldo is csak háromra van tőle. A 106-nál járó Lionel Messi befogására nincs esélye.

A statisztika azonban csalóka, Luis Suárez az utóbbi időben gyengélkedik az első számú európai kupában, ebben az idényben még egyszer sem volt eredményes, az előző évadban pedig tíz mérkőzésen csak egyszer talált be. A csatár emellett a bajnokság legutóbbi négy fordulójában sem szerzett gólt, a Valladolid ellen kifejezetten rosszul futballozott, több nagy helyzetet is kihagyott, a Barcelona végül – ki más… – Lionel Messi tizenegyesével nyert.

A szélső Ousmane Dembélé a gólokat tekintve pályafutása legjobb idényét futja, de eredményességét tekintve nem tudja felvenni a versenyt Luis Suárezzel (már ha az uruguayi formában van), ráadásul nemrég tért vissza kisebb sérüléséből. A csoportkörben a Barcelona 14 gólt szerzett, nem meglepő módon a hatgólos Messi a legeredményesebb, utána jön Dembélé, aki kétszer talált be.

Az eredetileg egyébként nem klasszikus középcsatár Kevin-Prince Boateng elvileg azért érkezett kölcsönbe, hogy levegye a terhet a barcelonai támadók válláról, ám január végi bemutatkozását követően hetekig a kispadon ült, és csak a múlt hétvégén kapott hatvan percet a Valladolid ellen. A ghánai is a csapattal tartott Lyonba, de meglepő lenne, ha a klub a nyáron végleg megvenné. Ez azért is lényeges, mert a pletykák szerint a Barca már Suárez utódját keresi hosszú távra. Boateng példája azt mutatja, nem idősebb kiegészítő embert kell szerződtetni, csakhogy olyan csatárt sem egyszerű találni, aki amellett, hogy Barcelona-szintű futballista, elfogadja, hogy eleinte kevés játéklehetőséget kap.

Ez persze még a jövő zenéje, a Lyon elleni keddi mérkőzés közvetlenebb kihívást jelent. Ha a hétvégén mutatott játék nem is, az mindenképpen önbizalommal töltheti el a Barcát, hogy története során eddig hat BL-meccset játszott a franciákkal, és egyszer sem kapott ki. A katalánok az előző tizenegy idényben mindig továbbjutottak a nyolcaddöntőből, igaz, az elmúlt három kiírásban nem is léptek tovább.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Lyon (francia)–FC Barcelona (spanyol) – élőben az NSO-n!
Lyon, Parc Olympique Lyonnais, 21 óra (Tv: Spíler2). V: Cüneyt Cakir (török)
A várható kezdőcsapatok
LYON:
A. Lopes – Dubois, Marcelo, Denayer, F. Mendy – Ndombele, Aouar – B. Traoré, Depay, Cornet – Moussa Dembélé. Vezetőedző: Bruno Génésio
BARCELONA: Ter Stegen – Semedo, Piqué, Lenglet, Jordi Alba – Rakitic, Busquets, Ar. Vidal – O. Dembélé, Messi, L. Suárez. Vezetőedző: Ernesto Valverde

A JÁTÉKNAP MÁSIK MÉRKŐZÉSE
21.00:
Liverpool (angol)–Bayern München (német) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik