Csodagólokkal a BL-csoportkör küszöbén a Sociedad

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.20. 22:47
null
Griezmann ollózásával bejelentkezett a Puskás-díjra (Fotó: Imago)
Hatalmas lépést tett a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportköre felé a Zenit és a Real Sociedad, amely a selejtező rájátszásának első mérkőzésén vendégként tudott nyerni. Az oroszok a portugál Pacos Ferreirát, a spanyolok a francia Lyont győzték le. A cseh Viktoria Plzen otthon gyűrte le a szlovén Maribort, utóbbi kétgólos hátrányra ellenére a hazai visszavágón a szerzett góljában is bízhat.

LYON–REAL SOCIEDAD

Jó ritmusban kezdődött a találkozó, hullámzó és nyílt volt a játék. Egyik fél sem sokat dédelgette a labdát, hanem próbált néhány húzásból akciót vezetni. A Lyon támadásaiban picit több volt a céltudatosság, a spanyolokéban viszont a gólszerzési szándék.

A 12. percben egy visszaszerzett labdából a bal oldalon indított akciót a Real Sociedad, majd a jobbösszekötő helyén érkező Carlos Vela elé került a labda. Ő igazított egyet a labdán, majd 15 m-ről telibe lőtte a jobb oldali kapufát. Amit késett viszont, az nem sokáig múlt: a 16. percben vezetést szerzett a vendégcsapat! Akkor is a bal oldalon futott az akció, a keresztbe mozgó Vela senkitől sem zavartatva ívelhetett be, mértani beadását a szintén őrizetlenül hagyott – nagyon rosszul léptek vissza a lyoni védők – Antoine Griezmann látványos, akrobatikus ollózó mozdulattal bombázta 15 méterről, középről a kapu bal oldalába. Védhetetlen lövés volt (0–1). Legalább egy franciának biztos tetszett a dolog, konkrétan a gólszerzőnek…

A bekapott gól után gyorsan rendezte a sorait a Lyon, próbált támadólag fellépni, bár messzire nem jutott az akcióival. Viszont a villámgyors spanyol kontrák magukban hordozták a gólveszélyt. A félidő előtt két hazai védő be is sárgult, mindketten taktikai faultokat követtek el, mielőtt kibontakozhatott volna az ellenakció.

A francia együttes nagy levegőt vett a szünetben, az egyenlítés érdekében, aztán gyorsan kétgólos hátrányba került. Az 50. percben megint a bal oldalon kavart a Sociedad, de mielőtt igazán veszélyes területre érkezett volna az akció – a francia védők megint csak szemmel kergettek a labdát és az ellenfelet –, Haris Seferovic gondolt egy nagyon merészet, és a balösszekötő helyről, vagy 30 méterről óriási bombát küldött a rövid, jobb felsőbe (0–2). A svájci légiós jó vételnek tűnik: a bajnoki rajton a Getafe elleni 2-0-s hazai győzelemből is góllal vette ki a részét, akkor Vela gól+gólpasszal jelentkezett. Speciel nincs rossz formában a mexikói…

Nem erre készült a Lyon, időbe telt a házigazdáknak, amíg összekapták magukat. Közel jártak ugyan a veszélyes területhez, viszont a gólszerzéstől távol. A spanyolok lelkesen és szervezetten védekeztek, ráadásul a támadásokkal megbízott embereik is rendre visszaléptek a saját térfelük közepére, hogy labdát szerezzenek, vagy zavarjanak. A 65. percben Maxime Gonalons egy bal oldali szöglet után a lécre fejelte a labdát, sokáig azonban ez volt a Lyon egyetlen igazán góllal kecsegtető megmozdulása. Védelmi hiba után Claudio Bravo is érdemit tett hozzá a mérkőzéshez – a spanyolok chilei kapusa ziccert védett –, majd végképp megpecsételődött a franciák sorsa, amikor a szerb játékvezető, Milorad Mazics a második sárga lapot is felmutatta honfitársának, a másodjára majdnem büntetőt érően szabálytalankodó – centik hiányoztak hozzá – Milan Bisevacnak. Így nemcsak a hajrára fogyatkozott meg a Lyon, hanem a védelem egyik oszlopos tagját kénytelen majd nélkülözni a visszavágón. A Sociedad a hátralévő időben inkább az idővel, mintsem a labdával játszott, a labdatartás ezúttal kifizetődő volt.

PACOS FERREIRA–ZENIT

A mérkőzésnek a Porto stadionja, a Dragao adott otthont, ugyanis a legutóbbi szezonban a legjobb bajnoki szereplését – harmadik hely – produkáló Pacos Ferreira létesítménye nem felel meg az európai szövetség követelményeinek. Ez azt jelenti, hogy visszatérhetett volna korábbi sikerei színhelyére Hulk, az oroszok jelenlegi, a Porto korábbi játékosa, ám a brazil válogatott szélső kisebb sérülés miatt kihagyta az összecsapást.

A találkozót – ahogyan azt várni lehetett – a Zenit kezdte jobban, azt azonban nem lehet állítani, hogy Luciano Spalletti legénysége kapuja elé szegezte volna a Pacost. Sőt, a meccs első komoly lehetősége a hazaiak előtt adódott, de Sérgio Oliveira húszméteres lökete elkerülte a kaput.

A Zenit ugyanakkor összességében kézben tartotta a meccset, és a tiszta gólhelyzetek kidolgozása helyett „inkább" gólt szerzett. A 27. percben a szentpétervári alakulat egyik legaktívabb játékosa, Danny húzott el a bal oldalon, majd adott laposan középre, az érkező Roman Sirokov pedig futtából tizenhat méterről a jobb alsó sarokba lőtt (0–1).

Szűk tíz perccel később aztán egyenlített a Pacos – legalábbis ezt hihették a hazai csapat drukkerei néhány másodperc erejéig, amíg rá nem döbbentek, hogy a szöglet után gólt fejelő Hurtado lesen tartózkodott.

Sirokov (jobbra) három, Kerzsakov egy góllal terhelte a Pacos kapuját (Fotó: Action Images, archív)
Sirokov (jobbra) három, Kerzsakov egy góllal terhelte a Pacos kapuját (Fotó: Action Images, archív)

A stadionban egyébiránt lézengtek az emberek, lévén, hogy az 52 ezres stadionban körülbelül tízezer szurkoló volt jelen.

A második félidő első percében ismét Sérgio Oliveira – akiről kiderült, hogy átlag feletti rúgótechnikával endelkezik – tesztelte Jurij Lodigin kapus képességeit, de a Zenit második számú kapusa nem vallott szégyent (az első számú kapus, Vjacseszlav Malafejev sérült), majd nem sokkal később a gólszerző Sirokov lőtt éles szögből mellé.

Szűk egy óra játékot követően aztán felkavarták az állóvizet a csapatok. Az 58. percben egy szögletet követően Vítor Silva fejesébe Sirokov – a vendégek szempontjából szerencsétlenül – „belestukkolt", a kapu előtt ólálkodó André Leao pedig kíméletlenül kihasználta az adódó lehetőséget (1–1).

A hazai szimpatizánsok legnagyobb bánatára azonban két perccel később Sirokov ismét a Pacos kapuja előtt „tevékenykedett". A 60. percben az előkészítő szerepét ismét Danny vállalta fel, aki szögletből laposan (!) lőtte középre a labdát, amely a lábak alatt átsuhanva a hosszún érkező orosz középpályást találta meg, aki két méterről az üres kapuba belsőzött (1–2).

A 67. percben a csereként beállt Carlao fejesét védte óriási bravúrral Lodigin, míg egy perccel később már Matias Degrának kellett nyújtózkodnia, hogy kitornázza Alekszandr Kerzsakov bal alsóba tartó próbálkozását.

A hajrában aztán minden bizonnyal eldöntötte a továbbjutás sorsát a Zenit, amely harmadik találatánál a szerencsével sem állt hadilábon. Kerzsakov bődületes erejű szabadrúgása a lécről Degra kapus hátára, majd a kapuba pattant, öngól (1–3).

Öt perccel később pedig jött a kegyelemdöfés, Sirokov pedig megkoronázta mai teljesítményét, miután az Andrej Arsavintól kapott labdát húsz méterről úgy zúdította a jobb felső sarokba, mintha azt zsinóron húzták volna (1–4).

Az kiderült, hogy a Zenit jobb csapat, mint a Pacos, ekkora „zakót" azonban nem érdemeltek. A Roman Sirokov vezette együttes kiütéses sikerével minden bizonnyal eldöntötte a továbbjutás kérdését, így ott lesz a BL főtábláján.

PLZEN–MARIBOR

A hazai pályán igen erős, ráadásul a meccset remek formában váró Plzen gyorsan vezetést szerzett egy bal oldali szögletet követően: Horváth a hosszúra ívelt, Vladimir Darida rosszul eltalált, pattogós lövéssel juttatta vissza a labdát a kapu előterébe, Martin Milec felszabadítás helyett luftot rúgott, Marián Cisovsky meg köszönte, és estében a hálóba lőtt (1–0). Cisovsky védő létére már öt gólnál jár a BL-selejtezőben!

Az 58. percben az első gólt előkészítő, igen jól játszó Darida duplázta meg a hazai előnyt (2–0), nyolc perccel később jött a válasz, Mejac remek góljával – a Maribor megszerezte a „túléléshez” kellő idegenbeli találatot (2–1). Az egygólos vereséggel és a lőtt góllal tán még elégedett is lehetett volna a Maribor, ám a 90. percben jött a csereként beállt Michal Duris, és megszerezte a csehek harmadik gólját (3–1). A Plzen lehengerlő formában futballozik, legutóbbi tíz tétmérkőzésén kilenc győzelem és egy döntetlen a mérlege, a csapat közben „szerény” harminchárom gólt pakolt be az ellenfelek hálójába. Ez a forma pedig úgy tűnik, BL-főtáblát érhet...

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
RÁJÁTSZÁS, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
BAJNOKI ÁG

VIKTORIA PLZEN (cseh)–MARIBOR (szlovén) 3–1 (1–0)
Plzen, Struncovy Sady Stadion. V: Benquerenca (portugál)
Plzen: Kozácik – Rezník, Cisovsky, Procházka, Limbersky – Horava, Horváth – Petrzela (Rajtoral, 77.), Darida (Tecl, 87.), Kovarík – Wágner (Duris, 63.)
Maribor: J. Handanovic – Milec (Dervisevic, 85.), Rajcevic, Potokar, Viler – Mejac, Mertelj – Bohar, Cvijanovic, Ibraimi (Mendy, 88.) – Tavares
Gólszerző: Cisovsky (8.), Darida (58.), Duris (90.), ill. Mejac (66.)

SAHTYOR KARAGANDI (kazah)–CELTIC (skót) 2–0 (1–0)
Asztana
, Asztana Arena. V: Královec (cseh)
Sahtyor Karagandi: Mokin – Szimcsevics, Malij, Vasiljevic, Dzidic, Porjvaev – Finoncsenko (Zenkovics, 82.), Canas, Vicius, Hazarjan – Hizsnicsenko.
Celtic: Forster – Van Dijk, Mouyokolo, Mulgrew, Izaguirre (Baldé, 82.) – Lustig (Matthews, 68.), S. Brown, Commons, Forrest – Szamarasz, Ledley.
Gólszerző: Finoncsenko (12.), Hizsnicsenko (77.)

NEM BAJNOKI ÁG

PSV (holland)–AC MILAN (olasz) 1–1 (0–1)
Eindhoven, Philips Arena. V: Cüneyt Cakir (török)
PSV: Zoet – Brenet, Bruma, Rekik, Willems – Wijnaldum, Schaars (Hiljemark, 89.), Maher – Pak Dzsi Szung (Jozefzoon, 68.), Matavz (Locadia, 76.), Depay
Milan: Abbiati – Abate, Zapata, Mexes, Emanuelson – Muntari, N. de Jong (Poli, 78.), Montolivo – K-P. Boateng (Niang, 84.), Balotelli, El Shaarawy
Gólszerző: Matavz (60.), ill. El Shaarawy (15.)

OLYMPIQUE LYON (francia)–REAL SOCIEDAD (spanyol) 0–2 (0–1)
Lyon, Gerland. V: Mazics (szerb)
Lyon: Lopes – Miguel Lopes, Bisevac, Fofana, Bedimo – Gonalons, Malbranque (Bahlouli, 57.) – Benzia (Danic, 57.), Grenier, Gourcuff – Lacazette
R. Sociedad: Bravo – Carlos Martínez, Cadamuro, Inigo Martínez, De la Bella – Xabier Prieto, Markel Bergara, Zurutuza – Vela, Seferovic (Granero, 64.), Griezmann (G. Castro, 71.)
Gólszerző: Griezmann (17.), Seferovic (50.)
Kiállítva: Bisevac (75.)

PACOS FERREIRA (portugál)–ZENIT (orosz) 1–4 (0–1)
Porto, Dragao. V: Atkinson (angol)
Pacos: Degra – Rodrigo Antonio, Filipe Anunciacao, Ricardo, Nuno Santos – Romeu, André Leao – Rui Miguel (Vítor, 51.), Sérgio Oliveira (Manuel José, 80.), Hurtado – Christian Irobiso (Carlao, 64.)
Zenit: Lodigin – Anjukov, Lombaerts, Hubocan, Szmolnyikov – Witsel, Zirjanov (Timoscsuk, 70.) – Bisztrov (Arsavin, 61.), Sirokov, Danny (Mogilevec, 80.) – Kerzsakov
Gólszerző: André Leao (58.), ill. Sirokov (27., 60., 90.), Degra (85. - öngól)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik