BL: bombameglepetés! A főtábla kapujában a kazah bajnok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.20. 18:50
null
A Sahtyor első kazah csapatként lehet ott a BL főtábláján
A labdarúgó Bajnokok Ligája utolsó selejtezőkörének első mérkőzésén a bajnoki ágon a Sahtyor Karagandi óriási meglepetésre 2–0-s győzelmet aratott a Celtic ellen, így hatalmas lépést tett a BL főtáblája felé, amelyet első kazah csapatként érhet el.

Újabb meglepetésre készült a tavaszi-őszi rendszerű kazah bajnokság 2012-es győztese, a Sahtyor Karagandi, amely a Celtic elleni meccseket megelőzően már két párharcot is sikeresen teljesített – ilyen jól még sosem szerepelt az európai porondon –, ráadásul az albán Skënderbeu kiejtését megelőzően a legutóbbi idényben a BL csoportköréig jutó BATE Boriszovot fektette két vállra.

A Rangers „lefokozása" utáni skót egyeduralkodó, a Celtic a Ciftonville-t és az Elfsborgot búcsúztatta a sorozat korábbi szakaszában.

A találkozó első perceiben nem győzött „repkedni” a kazahok kapusa, Alekszandr Mokin, akinek a Celtic szögleteit követően kellett bravúrokat bemutatni, hogy ne kerüljön korán hátrányba csapata.

A folytatásban kijött a szorításból a Sahtyor, és a 12. percben a skót védelem hathatós közreműködése mellett meglepetésre megszerezte a vezetést. Gediminas Vicius hatalmas bedobását követően Nikola Vasiljevic csúsztatta meg a labdát, a középen érkező csapatkapitány, Andrej Finoncsenko pedig az elmélázó Joe Ledley mellett bevetődve közelről a kapuba továbbított. 1–0

A továbbiakban a Celtic birtokolta többet a labdát, a skótok főleg a rögzített játékhelyzetek során tudtak veszélyeztetni, a nagyobb helyzeteket azonban a Sahtyor hagyta ki. Andrej Porjvaev, Szergej Malij és Vasziljevics előtt is esély nyílt a gólszerzésre, de nem tudtak élni velük.

A TOVÁBBI KEDDI PROGRAM
BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ, RÁJÁTSZÁS, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
BAJNOKI ÁG

20.45: Viktoria Plzen (cseh)–Maribor (szlovén)
NEM BAJNOKI ÁG
20.45: Olympique Lyon (francia)–Real Sociedad (spanyol) (Tv: Digi Sport 1)
20.45: Pacos Ferreira (portugál)–Zenit (orosz) (Tv: Digi Sport 2)
20.45: PSV (holland)–Milan (olasz) (Tv: Sport1)

A második félidő első nagy helyzetére az 52. percig kellett várni, amikor a vendégek előretörő balhátvédje, Emilio Izaguirre durrantott csúnyán fölé.

A szünetet követően egyébként tulajdonképpen ugyanazt láthatta az Astana Arena közönsége, mint az első 45 percben: a Celticnél volt többet a labda, de a skótok csak erőlködtek, hiányzott az elképzelés a játékukból, míg a betömörülő kazahok életveszélyes kontrákat vezettek.

A 73. percben aztán kis híján egyenlített a Celtic, de James Forrest közeli fejesénél Mokin „leért" a középre tartó labdára.

Négy perccel később pedig a legszebb álmaikban sem hitt történéseknek örülhettek a Sahtyor-drukkerek, miután kedvenceik kétgólosra növelték előnyüket. A hazaiak támadásához a második hullámban felzárkózó Finoncsenko lövése felpattant Mouyokolo lábán, így a kapu előterében helyezkedő Szergej Hizsnicsenko játékba tudott avatkozni, és öt méterről őrzője szorításában Fraser Forster kapujának jobb alsó sarkába fejelt! 2–0

A hátralévő percekben a Celtic – amely csaknem háromszor többet passzolt a meccsen, mint ellenfele – már nem tudott talpra állni az újabb sokkból, így a Sahtyor a küszöbén áll annak, hogy első kazah csapatként kvalifikálja magát a Bajnokok Ligája főtáblájára.

Amiben a zöld-fehérek hívei reménykedhetnek: az európai kupaporondon eddig négyszer szenvedtek 2–0-s vereséget a párharc első meccsén, háromszor továbbjutottak.

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
RÁJÁTSZÁS, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

BAJNOKI ÁG
Sahtyor Karagandi (kazah)–Celtic (skót) 2–0 (1–0)
Asztana
, Asztana Arena. V: Královec (cseh)
Sahtyor Karagandi: Mokin – Szimcsevics, Malij, Vasiljevic, Dzidic, Porjvaev – Finoncsenko (Zenkovics, 82.), Canas, Vicius, Hazarjan – Hizsnicsenko.
Celtic: Forster – Van Dijk, Mouyokolo, Mulgrew, Izaguirre (Baldé, 82.) – Lustig (Matthews, 68.), S. Brown, Commons, Forrest – Szamarasz, Ledley.
Gólszerző: Finoncsenko (12.), Hizsnicsenko (77.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik