Egy góllal verte az Arsenal odahaza az Udinesét

Vágólapra másolva!
2011.08.16. 20:52
null
Walcott már a meccs elején vezetést szerzett az Arsenalnak (fotó: Reuters)
Címkék
A héten rendezik a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtezők utolsó, úgynevezett rájátszásának első mérkőzéseit, amelyben már a topligák csapatai is bekapcsolódnak a küzdelmekbe. A kedd esti csúcsmérkőzést a legutóbbi angol és olasz bajnokság negyedik helyezettjének összecsapása szolgáltatta, azaz az Arsenal és az Udinese összecsapása. A találkozó fantasztikus iramban és egy Arsenal-góllal kezdődött, majd visszaesett az iram, és veszélyesebb volt a vendégcsapat.

Nem a legjobb szájízzel kezdte az Udinese elleni találkozót az Arsenal, hiszen csapatkapitánya, Cesc Fabregas a Barcelonához igazolt, Samir Nasri fél lábbal már Manchesterben van, Arsene Wenger és Robin van Persie pedig a lelátón, eltiltásuk miatt (Nasri is "elmeszelt"). A vendégektől a szintén a Barcelona által elcsábított Alexis Sánchez volt a legnagyobb hiányzó, de a találkozó első 15 percén egyáltalán nem látszottak meg az említett tények, mert nem győztük kapkodni a fejünket az események láttán.

Rögtön a negyedik percben megszerezte a vezetést a hazai csapat: Aaron Ramsey ment el szépen a jobb oldalon, beadását a berobbanó Theo Walcott az ötösről a kapu bal oldalába belsőzte. Az 1–0 után nem állt le a hazai csapat, ám az olaszokat sem dermesztette meg, hogy hátrányba kerültek. A kétszeres olasz gólkirály, Antonio Di Natale előbb megdöngette egy szabadrúgással a felső lécet, majd nagy helyzetben gyatrán Wojciech Szczesny kezébe emelt.

Egyre veszélyesebben támadtak az udinei „zebrák", igaz, a hol összevissza, hol zseniálisan játszó Arsenal-védelem is besegített ebbe: a kolumbiai Pablo Armero például saját térfeléről vihette a kapusig a labdát akadálytalanul, és miután a kirobbanó Szczesny hárított, a kipattanót rárúgó Mauricio Isla lövését Alexandre Song egy egészen elképesztő becsúszással blokkolta. Nem sokkal később a balhátvéd Kieran Gibbs adta el a labdát a 16-oson belül, szerencséjére Antonio Di Natale elcsúszott lövés közben.

A játékrész utolsó negyedórájában kissé visszavettek a felek a gyilkos tempóból, de így is kifejezetten mozgalmas, lendületes, élvezetes első félidőt láthattunk, két bátran támadó csapattal.

A szünetben beállt a balhátvéd Gibbs helyére Johan Djourou, aki egy remek becsúszással mentett gólhelyzetben Di Natale elől, majd tíz perc múlva lement a pályáról, és átadta helyét az eredetileg középső és jobb oldali védő Carl Jenkinsonnak.

Az olaszok a középpályán a második félidő elején sokkal szorosabban fogták a hazaiakat, így az Arsenal játéka meg sem tudta közelíteni az első félideit, különösképpen úgy, hogy hiányzott belőle a kreativitás és a lendület, dominált az oldalpassz. Az Udinese a két szélen próbált meg ekkor is az „ágyúsok" védelme mögé kerülni, párperces agresszív letámadásokkal és 16-os közeli lövésekkel is ügyesen operálva.

A hajrára fordulva beállt az Arsenalba saját nevelésű fiatal középpályás, Emmanuel Frimpong, és ez is sokat elárul a mostani csapatról. Az utolsó 15 percben ismét fantasztikus volt az iram. Az olasz csapat újabb helyzeteket alakított és hagyott ki, de a mérkőzéslabda mégis az angoloknak jutott: a 90. percben Gervinho remekül ugratta ki Walcottot, aki 12 méterről a bal alsót vette célba, ám Samir Handanovic egy elképesztő vetődéssel szögletre tolta a labdát.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA


A sok sebből vérző Arsenal egygólos előnnyel várhatja tehát az igen forrónak ígérkező udinei visszavágót, ahol az első mérkőzésen látottak alapján az olaszok reális győzelmi eséllyel lépnek pályára.

NYILATKOZATOK

„Hogy mit érzek? – töprengett a lefújás után a vendégek mestere, Francesco Guidolin. – Éppen erről beszéltem a fiúknak, hogy semmiképpen se legyünk elégedettek teljesítményünkkel, mert az igazság az, hogy veszítettünk. Az egygólos hátrány veszélyes, mert elaltathat, ugyanakkor nyitva hagyja a párharcot. Most akár győzhettünk is volna. Kissé idegesen kezdtünk, fiatal játékosomnak, Neutonnak pedig sokat kell még tanulnia. Miután megnyugodtunk, jobbak voltunk az Arsenalnál, de védelmünk sokszor kihagyott. Fejlődnünk kell még a visszavágóig."

Megszólalt a hatalmas munkát végző Giampiero Pinzi is (ha már az eltiltott Wenger magánemberként maximum a lelátói kiszolgálásról értekezhetett volna):

„Ebből a mérkőzésből erőt meríthetünk, hiszen egy olyan kitűnő csapat ellen, mint az Arsenal, alakítottunk ki tömérdek helyzetet. Többet érdemeltünk volna, de odahaza kiharcolhatjuk a továbbjutást. A 4. percben kapott gól megdermesztett minket, de hamar felocsúdtunk a sokkból."

„A legfontosabb, hogy nem kaptunk gólt – értékelt az egyetlen találatot jegyző Theo Walcott a lefújás után. – Védelmünk újra szilárd volt, akár a hétvégén. Az ellenfél igen erős, nehéz lesz túljutni rajtuk, de ha így játszunk, mint ma, nem lehetetlen. Az Udinese kapusa egyébként hatalmasat védett második helyzetemnél. Ebben az idényben személy szerint több gólt szeretnék rúgni, talán a menedzserem is támadóbb szellemű feladatot ad nekem."

Megszólalt a fiatal középpályás, Aaron Ramsey is.
„Roppant kedvező, hogy nem talált be az ellenfél. Jó teszt volt ez a mérkőzés számunkra, és egy remek csapatnak is gólt tudtunk rúgni. Messze még a párharc vége, jobb befejezéssel azért továbbjutunk. Ma visszaestünk a második félidőben, pedig mindent beleadtunk. A lényeg az, hogy továbbra is megússzuk kapott gól nélkül."
Kitért Ramsey Cesc Fabregas távozására is.
„Az élet megy tovább, és eljött az én időm. Fabregas nagyszerű játékos, de elment, nekünk pedig arra kell koncentrálnunk, hogy velünk mi történik. Hiszünk abban, hogy sokra hivatott a csapat, és egy címet megnyerhetünk ebben az idényben."

PERCRŐL PERCRE
A többi mai BL-mérkőzés eredményeit ide kattintva tekintheti meg.
STATISZTIKA
labdabirtoklás: 54 ill. 46 százalék
kapu felületére tartó lövés: 7 ill. 3
kapu mellé szálló lövés: 3 ill. 10
szögletek: 6 ill. 7
szabálytalanságok: 19 ill. 11
90 + 3. perc Véget ért a mérkőzés.
90. perc Di Natale akar éles szögből gólt lőni, de nem megy neki.
90. perc Armero lő kevéssel a bal felső mellé 22-ről.
90. perc Gervinho adja Walcottnak a labdát a 16-os közepéről, aki lő is 12 méterről, balról, de S. Handanovic a hosszú sarokból egy fantasztikus vetődéssel kitolja szögletre a meccslabdát.
88. perc Pinzi helyett Abdi. Ez nem az az Abdi, ez Almen Abdi. Armero egy szemre tetszetős ollózó mozdulattal adja be a labdát a bal szélről, de a címzett, AdN rosszul vette át, és a kavarodásban "leágyúzták".
85. perc Gervinho elől ment parádés becsúszással Ekstrand az ötös sarkán szögletre. Nem tizenegyes.
80. perc Armero ad középről a jobb oldalra, ahonnan Pinzi lő is 30-ről, nagyon kevéssel a bal sarok mellé, egy méter magasan.
79. perc Addig reklamál Armero, míg ki nem húzza a gyufát, pontosabban a sárgát a sporttárs. A szöglet után középen fejes helyett Vermaelen elcsúszik.
77. perc Gervinho vitte rá bátran, egyedül, és lőtt is 14-ről, de szögletre mentenek a védők.
72. perc Di Natale lő rá egy 22 méteres szabadrúgást, a kapus ment a bal sarok elől szögletre.
Mostantól egy fél világ drukkol, hogy a ghánai válogatottban összeálljon a Razak Pimpong, Emmanuel Frimpong kettős...
73. perc Rosicky teker jobb külsővel 18-ról fölé, majd átadja a helyét Emmanuel Frimpongnak.
71. perc Giampiero Pinzi bal kézzel lerántja Gervinhót egy kontra korai megfojtásaként. Sárga.
71. perc Már a karmester Rosicky is becsúszik.
70. perc Walcott megy el a bal szélen, de gyatrán középre ad. Hogy ezzel mit akart?!
Letámad az Udinese, levegőben lóg egy olasz gól.
66. perc Unalmas mezőnyjáték után Vermaelen ment szögletre Pinzi elől, majd Armero lő16 méterről, balról centikkel a túlzó felső sarok mellé, ballal.
60. perc Islát tépte-cibálta hiába Jenkinson, a chilei elment a jobb szélen, és 14 méterről jobbal a hosszú sarok mellé lőtt (vagy beadása túl mélyre sikerült a középen érkezőknek).
59. perc A másik balbekk is lemegy: Neutont az olasz válogatott Giovanni Pasquale váltja.
56. perc Djourou le, a fiatal új fiú, Carl Jenkinson be.
53. perc Gervinho lépne ki a félpályáról, ha Agyemang-Badu nem csúszna oda méterektől.
Wenger a lelátón SMS-t diktál a telefont kézben tartó asszisztensének, suttyomban, kezével száját eltakarva, a segédedző Pat Rice a pálya mellől tanácstalanul tekintget felfelé.
50. perc Djourou fejel egy hatalmasat, de a labdába.
49. perc Ekstrand adott be a 16-os bal oldaláról középre, ahonnan Di Natale lőtt 12 méterről, ám Djourou egy parádés becsúszással mentett.
48. perc Ramsey dűt-borít a középpályán.
"Csim-csimini, csim-csimini, csim-csim-csirú, kinek kell már Campbell, ha itt van nekünk Djourou" - szólt anno a lelátói kórus a nagy Sol távozása után.
46. perc Az udineiek kezdik a második játékrészt.
46. perc Gibbs helyére Johan Djourou áll be.
45 + 1. perc De egy után véget is ér az első félidő.
Kettő perc a ráadás.
"Ezen a szinten megkerülős csel? Maradjunk amúgy is annyiban, hogy Gervinho nem illeszkedett be az Arsenalba" - mondja ex-kollégám.
44. perc Kieran Gibbs tarolja le Islát, sárga.
44. perc Gervinho dob be egy megkerülős cselt ahelyett, hogy háromszögelne Samakkal, szerelik is.
43. perc Arsenal-szabad 27-ről, a legurítás után Vermaelen lő, de kirobban a fél sorfal, és hárítanak.
42. perc Di Natale szöglete után Armero fejelt nyolc méterről, de csemege ez a lengyel kapusnak.
Mondjuk a válogatottban annyira nem megy neki...
Antonio di Natale nem kimondottan zöldfülű, lévén az erősen középcsapat Udineséből lett 2010-es és 2011-es olasz gólkirály.
38. perc Gibbs csetlik, botlik, majd ollózik rosszul a 16-os bal oldalánál, Pinzi teszi az ajándéklabdát Di Natale elé, aki lő is 12 méterről, de elesik lövés közben, így a rövid sarok mellé száll a labda.
A londoniak előtt sűrű augusztus áll: alig tizenhat nap alatt találkoznak kétszer az olasz „zebrákkal", a Newcastle Uniteddel, a Liverpoollal és a Manchester Uniteddel!
35. perc Pinzi lebirkózza Songot a középpályán. Ez most jellemző kép.
34. perc Gervinho és Ramsey lő a 16-os tájáról, mindkettőt blokkolják, majd a menetrendszerű Song-beadást blokkolja szögletre az atomóramű-pontossággal érkező Neuton.
32. perc Song ad egy alig 40 méteres keresztlabdát Gervinhónak, aki a 16-os vonalánál lekezeli a játékszert. Kezezés miatt szabadrúgás kifelé.
26. perc Armero viharzott el középen saját térfeléről indulva, de a kapusba lőtt 13 méterről, a kipattanót Isla vágta rá 16-ról, ám Song méterekről, hősiesen, zseniálisan bevetődve mentett.
"Itt a 14-es mez, kezdjél vele valamit" - mondta Wenger Henry távozása után Walcottnak. És lőn.
22. perc Walcott lő 26 méterről, de a kapus biztos kézzel fogta a lövést.
17. perc Di Natale középről, 35 méterről löbbölt Isla elé zseniálisan, de Vermaelen remek helyezkedéssel elrúgja a labdát.
14. perc Di Natale a bal oldalon egyedül viheti a kapusra a labdát, de gyatrán annak ölébe emel 22 méterről.
13. perc Song indítja Gervinhót, aki elől a vendégkapus, Samir Handanovic felszedi a labdát.
11. perc Walcott rúgja fel hátulról Neutont, de mindketten sárgát kapnak: ki az utánrúgásért, ki reklamálásért. A szabadrúgást kissé balról, 23 méterről Di Natjale a lécre rúgja az elmélázó kapus fölött, a kipattanót Vermaelen vágja ki.
10. perc Asamoah viharzik el a jobb oldalon, beadását az ötösön Koscielny tisztázza.
9. perc Most Sagna húzta meg a jobb oldalát, ezúttal Neuton ment kornerre. A Walcott-szöglet után Ramsey lőtt volna, ha nem csúszik el közben. Gervinhónak jobb lett volna.
"Jack Wilshere és Abouy Diaby majd tökéletesen pótol engem" - véli Fabregas.
6. perc Walcott ment el megint a jobb szélen, Danilo becsúszva szögletre mentett.
4. perc Vezet az Arsenal: Song parádésan löbbölt labdájából Ramsey ment el szépen a jobb oldalon, beadását a berobbanó Theo Walcott az ötösről a kapu bal oldalába belsőzte, ballal. 1-0
1. perc Itt az első sárga, a nem hazai védő, Joel Ekstrand kapja Gibbs gáncsolásért.
1. perc Az Arsenal kezdte a játékot.
BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, RÁJÁTSZÁS, 1. MÉRKŐZÉS
ARSENAL (angol)–UDINESE (olasz) 1–0 (1–0)
London, Emirates Stadion. V: Kevin Blom (holland)
ARSENAL: Szczesny – Sagna, Koscielny, Vermaelen, Gibbs (Djourou 46., Jenkinson 56.) – Song, Rosicky (Frimpong, 73.) – Walcott, Ramsey, Gervinho – Samah
UDINESE: Samir Handanovic – Ekstrand, Benatia, Larangeira, Neuton (Pasquale, 60.) – Agyemang-Badu – Isla (Abdi, 88.), Asamoah, Pinzi, Armero – Di Natale
Gól: Walcott (4.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik