H. K. 2019.09.18 09:30 Frissítve: 2019.09.18 09:30

BL: „Varázslatos este Salzburgban”; „Tündérmesébe illő debütálás” – lapszemle

Mint megírtuk, az osztrák Salzburg az egy gólt szerző Szoboszlai Dominikkel a soraiban 6–2-re kiütötte a belga Genket a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében, az 1. fordulóban. A történelmi sikert követően az osztrák lapok nem győzik dicsérni a fiatal csapatot, s nem bírnak betelni a gárda 19 esztendős szupertehetségével, a norvég Erling Haalanddal.

Szoboszlai Dominik és Erling Haaland történelmi estének volt részese (Fotó: AFP)

 

A Kurier csak „tündérmeseként” aposztrofálja az RB Salzburg Bajnokok Ligája-debütálását (a klub az 1994–1995-ös kiírásban bejutott a csoportkörbe, ám akkor még Casino Salzburg volt az egyesület neve, s nem a Red Bull tulajdonában állt), hozzátéve, hogy a klubot 14 évvel ezelőtt még a megszűnés veszélye fenyegette, míg most a csapat szenzációs támadófutballt bemutatva elérte, hogy a szurkolók állva tapsolják és éltessék.

Az osztrák lap két munkatársa, Stephan Blumenschein és Mirad Odobasic úgy véli, a Genk nem védekezett eléggé összeszedetten és intelligensen, amit a Salzburg meg is bosszult.

A Salzburger Nachrichten felszabadult történelmi sikerről cikkez, míg a Die Presse már „A Salzburg dühös premierjét” ecseteli – mint a portálon olvasható, az álom kezdete azt bizonyítja, hogy Szoboszlai Dominikék annak ellenére is higgadtak tudtak maradni a pályán, hogy a Bajnokok Ligájában történelmi bemutatkozás részesei voltak.

A Die Presse emellett röviden ecseteli a múltat, hogy az előző 13 évben a Salzburg rendre elbukott a BL-selejtezőben, ráadásul jobbára az Európa-ligában sem jött a várva várt siker, igaz, az előző idénybeli El-menetelés rendkívül jól jön a nemzetnek a koefficiens pontok számításánál (a mostani BL-idényben a Salzburgnak nem kellett selejtezőt játszania, egyből a főtáblára kerül).


Lassan Európa legrettegettebb csatára lesz Szoboszlai csapattársa!

„Egyáltalán nem lehetett érezni a légkörben, hogy hamarosan a Liverpool és a Napoli következik, egyvalaki pedig végképp reflektorfénybe került kedd este: Erling Haaland, az osztrákok 19 esztendős norvég támadója. Aki látta ennek a srácnak az arcát a mérkőzés kezdete előtt hetvenöt perccel, már valamit meg is sejthetett előre. Amikor a nevét skandálták a szurkolók, ő a legnagyobb vigyorral az arcán az ég felé csapott ökölbe tett kézzel – ez a fiú élvezi az életet, élvezi a játékot, ami pedig nyilvánvaló, hogy tele van önbizalommal.”

„Amikor bevonult a BL nyitó zenéjére, újra megjelent az arcán a vigyor, nem sokkal később pedig vad vidámság váltotta fel – a Salzburg történelmi bemutatkozása két percnél is rövidebb volt, amikor jött Haaland, és az ő villanása egy őrült gólparádé kezdete volt.” 

A mérkőzés összefoglalója


A Die Presse már Zlatan Ibrahimovichoz hasonlítja a norvég válogatott tehetséget, aki a keddit megelőző nyolc összecsapáson 14 (!) gólt szerzett.

A Wiener Zeitung is varázslatos estéről ír, kiemelve Haaland tripláját, s azt, hogy a Salzburg debütálása a Bajnokok Ligájában nem is alakulhatott volna jobban.  

„Amikor 2004-ben Dietrich Mateschitz megvette a Salzburgot, a BL-csoportkört célozta meg. 14 évig ez csak egy beteljesületlen álom és vágyakozás volt – fogalmaz a Der Standard napilap. – A keddi találkozó emlékezetes mérkőzésre sikerült, ráadásul telt ház előtt.”  

Győztes szelfi

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ
E-CSOPORT

Salzburg (osztrák)–KRC Genk (belga) 6–2 (Haaland 2., 34., 45., Hvang Hi Csan 36., Szoboszlai 45+3., Ulmer 66., ill. Lucumí 40., Samatta 52.)

ONLIVE TUDÓSÍTÁS, ÉRDEKESSÉGEK ITT!

2020.02.26 12:11:50

Bajnokok Ligája BORBÉLY LÁSZLÓ

Ghánai menekülttáborban született, kanadai-libériai kettős állampolgár, értéke üstökösként emelkedik.

2020.02.25 20:47:55

Bajnokok Ligája B. J.

Mertens gyönyörű és történelmi találatára Griezmann válaszolt, a hajrában Vidalt kiállították, Piqué lesérült.

2020.02.25 13:40:34

Bajnokok Ligája B. L.

A Chelsea a 2. félidő elején tört meg • Jorginho sárgák, Alonso piros miatt nem játszhat Münchenben.

2020.02.19 20:50:55

Bajnokok Ligája B. J.

A tartalékos, több nagy helyzetet is elpuskázó spanyoloknak csak a szépítésre futotta a lelkes olaszok ellen.

2020.02.19 20:10:48

Bajnokok Ligája BABJÁK BENCE (London, összefoglaló), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre)

A német csapat legelső BL-nyolcaddöntőjében idegenbeli győzelemmel kezdett, és nagyot lépett a továbbjutás felé.