BL: hetvenezer fanatikus várhat a Vidire – megszólaltak az AEK korábbi magyarjai

T. N.T. N.
Vágólapra másolva!
2018.08.16. 12:38
null
Tőzsér Dániel és Esterházy Márton egyetért abban, hogy nehéz feladat vár a Vidire
A svéd Malmőt kiejtő Mol Vidi FC-re a skót Celticet búcsúztató AEK Athén vár a Bajnokok Ligája-selejtező playoffkörében, amelyben eldől, hogy a magyar bajnok a BL vagy az Európa-liga csoportkörében szerepel az ősszel. A párharcot megelőzően a görög klub két korábbi magyar játékosa, Tőzsér Dániel és Esterházy Márton latolgatta az esélyeket.

 

Az AEK Athén legutóbb a 2006–2007-es idényben szerepelt a Bajnokok Ligája csoportkörében, az olasz AC Milan, illetve a francia Lille mögött a harmadik helyen végzett, s megelőzte a belga Anderlechtet. A görögök óriási sikerként könyvelték el a szereplést, amelynek Tőzsér Dániel is részese lehetett. A középpályás 2006 és 2008 között az athéni klubnál légióskodott, s meghatározó tagja volt a keretnek, amit bizonyít, hogy a Milan elleni első meccsen lépett pályára csak csereként, a többi öt találkozón a kezdőcsapatban kapott helyet.

„Kizárólag pozitív élményekkel gazdagodtam az AEK-nél, sikeres időszakban futballoztam a klubnál – mondta a DVSC 33 esztendős középpályása. – A szurkolók óriási pluszt jelentettek valamennyi mérkőzésen. A rájátszásban a skót Hearts ellen játszottunk a fanatikusan drukkoló hetvenezer néző előtt, ez a mentalitás vélhetően azóta sem változott. Bár a jelenlegi keretet nem ismerem, azért a Celticet kiejteni nagy fegyvertény, szóval nehéz feladat vár a Vidire. Az ellenfél nagy mélységből emelkedett ismét a görög futball elitjébe, a játékosokat fűti a bizonyítási vágy, hogy ismét a BL-csoportkörben szerepelhessenek.”

Esterházy Márton 1984 és 1987 között futballozott az AEK Athénban, illetve fél idényt a Panathinaikoszban, az egykori 29-szeres válogatott csatár az előbbi gárda labdarúgójaként két bronzérmet is szerzett. Az AEK-szurkolók egyik hajdani kedvenc légiósa szerint az athéni Olimpiai Stadionban hatvan-hetvenezer szurkoló is tombolhat majd.

„A klub három évvel korábban még a harmadosztályban indult, mert az új tulajdonos úgy döntött, nem fizeti ki a korábban felhalmozott tartozást – kezdte az egykor a Ferencvárosban és a Bp. Honvédban is játszó 62 esztendős Esterházy Márton. – Mondanom sem kell, a szurkolók mennyire ki vannak éhezve a sikerre, amelyet csak fokoz a Bajnokok Ligája csoportkörének elérhetősége. Az AEK új arénája még épül, addig az Olimpiai Stadionban rendezi a hazai mérkőzéseit, a Vidi ellen is ott játszik majd, s mivel biztos vagyok benne, hogy az első találkozón szoros eredmény születik, nem lenne meglepő, ha a visszavágót hatvan-hetvenezer drukker előtt rendeznék. Ugyanakkor nem féltem a magyar bajnokot, mert észrevehetően javult a védekezése, az eddigi hat BL-selejtezőjén összesen három gólt kapott, a megfelelő játékosok már a felezővonalnál zavarják az ellenfelet, s bár a védekezés így a támadás rovására megy, az eredményességet nem kell megmagyarázni. A továbbjutásra ötven-ötven százalék esélyt adok mindkét csapatnak.”

Esterházy Márton amondó, egyetlen profi labdarúgót sem zavarhat meg, ha tele a lelátó és a szurkolók remek hangulatot teremtenek a stadionban. Márpedig Athénban erre készülhet a Vidi.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik