A Milan két meccsen sem talált be a kapujába, 24 évet várt a bajnoki címre – itt a Vidi ellenfele!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.15. 17:07
null
Az AEK Athén szurkolói (Fotó: AFP)
A svéd Malmőt kiejtő Mol Vidi FC-re a skót Celticet búcsúztató AEK Athén vár a Bajnokok Ligája-selejtező playoffkörében, amelyben eldől, hogy a magyar bajnok a BL vagy az Európa-liga csoportkörében szerepel az ősszel. Íme, a székesfehérváriakra váró görög együttes!
Magyarországon még nem nyert az AEK
Az AEK öt magyar ellenféllel is találkozott eddigi európai kupaszereplése során. A sort 1972–73-ban a Salgótarján nyitotta, amely az idegenbeli 3–1-es vereség után otthon csak 1–1-et ért el görög riválisával.
Az 1983–84-es KEK első fordulójában az Újpest az idegenbeli 2–0-s vereség után otthon 4–1-re győzött (Kardos József két büntetője mellett Kisznyér Sándor és Kiss Sándor talált be) és 4–3-as összesítéssel továbbjutott.
Az 1998–99-es UEFA-kupa-selejtező második fordulójában a Nyilasi Tibor vezette Fradi – Zenun Selimi, Lendvai Miklós, Nyilas Elek és Vincze Ottó góljaival – a 89. percben még 4–0-ra vezetett, de elszórakozta a hajrát, a 4–2-es előny pedig nem volt elég a visszavágóra, amelyet a hazaiak úgy nyertek meg 4–0-ra, hogy Demisz Nikolaidisz a 26. percben már mesterhármasnál járt.
A következő szezonban az MTK-val került össze az AEK, az 1999-2000-es UEFA-kupa 2. fordulójának budapesti mérkőzése 2–1-es hazai sikert hozott (Egressy Gábor és Erős Károly szerezte a gólokat), a visszavágón azonban az athénieknek elég volt az 1–0-s siker a továbbjutáshoz.
Újabb szezon, újabb magyar ellenfél: 2000 szeptemberében a Vasas pályaválasztóként 2–2-es döntetlent játszott, a góljait Pető Tamás a 89., Komódi László a 90. percben szerezték. A visszavágón a görögök 2–0-ra nyertek, Nikolaidisz ezúttal is eredményes volt.
Összességében az AEK tíz mérkőzést vívott magyar csapatokkal, a mérlege öt győzelem, két döntetlen és három vereség. Hazai pályán eddig minden meccsét megnyerte (a gólkülönbsége 12–1), Magyarországon azonban még egyszer sem tudott győzni.

HOGYAN JUTOTT EL A BL-SELEJTEZŐ PLAYOFFKÖRÉIG?

A görög élvonal 2017–2018-as kiírásában az AEK hat ponttal előzte meg a második PAOK-ot, így 24 év után lett ismét bajnok. Görög aranyérmesként a BL-selejtező harmadik körében csatlakozott be a küzdelmekbe, ahol a papíron talán esélyesebb skót Celtickel találkozott, s némi meglepetésre 3–2-es összesítéssel búcsúztatta Brendan Rodgers együttesét.

MI A LEGJOBB EREDMÉNYE A NEMZETKÖZI PORONDON?

Az AEK 1969-ben a BEK-ben a negyeddöntőig menetelt – ott pedig a (cseh)szlovák Spartak Trnava ejtette ki –, míg 1977-ben az UEFA-kupában a Juventus elleni elődöntő jelentette a végállomást.

HOGYAN SZEREPELT A NEMZETKÖZI PORONDON A KÖZELMÚLTBAN?

Az athéni együttes a Bajnokok Ligája 1992 óta íródó története során négyszer jutott be a csoportkörbe, az egyenes kieséses szakaszt azonban egyszer sem ízlelhette meg – igaz, a 2002–2003-as és a 2006–2007-es évadban legalább az UEFA-kupában folytathatta.

Az UEFA-kupában és utódjában, az Európa-ligában hatszor volt főtáblás ősszel, ebből kétszer kiharcolta a továbbjutást.

Az előző évadban az El-csoportkörben veretlenül másodikként továbbjutott a Milan mögött (ráadásul az olaszokkal mindkétszer gól nélküli döntetlent játszott), a legjobb 32 között pedig az ukrán Dinamo Kijev búcsúztatta több idegenben szerzett góllal.

Papíron André Simoes (jobbra) a görög csapat legértékesebb játékosa (Fotó: AFP)
Papíron André Simoes (jobbra) a görög csapat legértékesebb játékosa (Fotó: AFP)

KIK A LEGNAGYOBB SZTÁRJAI?

A Transfermarkt szerint a görög csapat összértéke 37.3 millió euró. Összehasonlításképp a Mol Vidié 13.9 millió.

A papíron legértékesebb játékos a portugál André Simoes (4 millió euró). A 28 éves védekező középpályás – akinek szerződése az idény végén lejár – a Portóban tanulta a futball alapjait, korábban hazájában játszott a Padroensében, a Santa Clarában és a Moreirensében. Az athéniakat 2015 óta erősíti, több mint 110 tétmérkőzésen lépett pályára.

Érdemes felhívni a figyelmet még a csapatkapitányra, a görög Petrosz Mantaloszra és a nyáron 1.8 millió euróért megvásárolt horvát Marko Livajára. Mindkét futballistát 3.5 millió euróra taksálja a szakportál.

Mantalosz augusztus végén tölti be a 27-et, középpályás, és 2014 nyara óta az AEK labdarúgója. A 19-szeres válogatott játékos a Celtic elleni párharc során mindössze 17 percet kapott (a visszavágón csereként állt be, az első meccsen nem volt a keretben).

A Las Palmastól kölcsön után végleg szerződtetett Livaja a Vidi elleni visszavágó előtt két nappal ünnepli a 25. születésnapját. A csatár az olasz Internazionaléban lett profi, a felnőttgárdában is szerepelt néhány alkalommal. Később megfordult az Atalantában és a Rubin Kazanyban is. A horvát felnőttválogatottban még nem lépett pályára, de a korosztályos ranglétrát végigjárta. A Celtic ellen mindkétszer kezdő volt, a visszavágón ő szerezte csapata második gólját.

A székesfehérváriak legértékesebb játékosa papíron Sztefan Scsepovics (1.20 millió euró). Az AEK-nak tizenkét futballistája van, akit a Transfermarkt ennél értékesebbnek tart.

KI DIRIGÁL A KISPADRÓL?

Az AEK-kal tavasszal még a spanyol Manolo Jiménez ünnepelte a bajnoki címet vezetőedzőként, ám a korábban a Sevillánál és a Real Zaragozánál dolgozó 54 éves tréner a Las Palmashoz távozott. Utódja a Panathinaikosztól érkezett a 49 esztendős Marinosz Uzunidisz személyében. Érdekesség, hogy csupán néhány óra telt el Jiménez távozása és Uzunidisz kinevezése között.

Uzunidisz játékosként középhátvéd volt, ötvenszer szerepelt a görög válogatottban, sőt egy időben ő viselte a csapatkapitányi karszalagot a nemzeti együttesben.

Edzőként Görögországban és Cipruson dolgozott, az APOEL-lel nyert egy bajnoki címet. A régóta anyagi gondokkal küzdő Panathinaikoszt 2016 decemberében vette át Andrea Stramaccionitól, míg a legutóbbi idényben a tizenegyedik helyre kormányozta a gárdát a bajnokságban.

BAJNOKOK LIGÁJA 2018–2019

PLAYOFF
BAJNOKI ÁG
Első mérkőzés
Augusztus 22. szerda
21.00:
MOL VIDI FC–AEK Athén (görög)
Visszavágó
Augusztus 28. kedd
21.00:
AEK Athén (görög)–MOL VIDI FC
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik